Suomeen saapuva Ringo Starr Ylelle: Keikkailu jatkuu niin kauan kuin rumpukapulat pysyvät kädessä

Beatles-legenda Ringo Starr sanoo olevansa onnellisimmillaan saadessaan soittaa rumpuja hyvien muusikoiden kanssa. Vastikään ritarin arvonimen saaneella 77-vuotiaalla muusikolla riittää energiaa, jonka salaisuus piilee kuulemma mustikoissa ja parsakaalissa.

"Jatkan niin kauan kuin rumpukapulat pysyvät käsissäni!"
"Jatkan niin kauan kuin rumpukapulat pysyvät käsissäni!"
– Syön parsakaalia ja mustikoita. Lisäksi treenaan paljon ja olen kasvissyöjä, heinäkuussa 78 vuotta täyttävä Ringo Starr paljastaa hyvän kuntonsa salaisuuksia. Kuva: Juha Nurminen

Pariisissa hymyilee rento ja itsevarma musiikkilegenda. Beatles-tähti Ringo Starr on maailmankiertueella All Starr -bändinsä kanssa ja vaikuttaa nauttivan keikkaelämästä. Ringo vitsailee toimittajille ja halaa bändikavereitaan, Toton kitaristia Steve Lukatheria ja Santanan kosketinsoittajaa Gregg Rolieta.

Ringo kertoo Yle Uutisille arvostavansa hyvien muusikoiden kanssa soittamista. Keikkailu kuulemma jatkuu niin kauan kuin rumpukapulat pysyvät kädessä.

– Rakastan rumpujen soittamista ja etenkin yhdessä musisointia. Haluan olla osa bändiä. Onneksi muusikoille ei ole ehdotonta eläkeikää, Ringo naurahtaa.

– Uskon olevani pidetty tyyppi ja taitava soittaja. Toivottavasti saan siitä jotain tunnustusta, Ringo Starr arvioi muusikonuransa merkitystä. Kuva: Juha Nurminen

Maailman kenties kuuluisammalla rumpalilla on päällään tumma farkkupaita ja korvalehdessään hakaneulaa muistuttava koru. Ringo on huumorintajuinen, mutta sanoo toisaalta suoraan, jos joku erehtyy kyselemään häneltä ihan typeriä.

Huomiota herättävää on ex-Beatlen nuorekkuus. Ringoa lavalla tai lähietäisyydeltä katsoessa on vaikeaa uskoa, että mies täyttää heinäkuussa 78 vuotta. Energiansa salaisuudeksi Ringo nimeää intohimonsa eli rummutuksen sekä nykyiset, terveelliset elämäntavat.

– Syön parsakaalia ja mustikoita. Lisäksi treenaan paljon, olen kasvissyöjä ja muuta sellaista. Eläisin näin muutenkin, mutta sattumoisin se auttaa myös keikkailussa.

Ritarin arvonimi oli yllättävä kunnianosoitus

Ringo Starrin ura on kestänyt jo lähes kuusikymmentä vuotta. Siihen mahtuvat musiikkihistoriaa muovanneet vuodet the Beatles-yhtyeen rumpalina, 19 sooloalbumia ja lähes 30 vuotta keikkailua eri All Starr -kokoonpanojen kanssa.

Ringo Starr esiintyi Pariisin Olympia teatterissa All Starr -bändinsä kanssa 6. kesäkuuta. Kuva: Juha Nurminen

Maaliskuussa brittiläisen imperiumin ritarikunta myönsi Ringolle ritarin arvonimen palveluksistaan musiikin alalla. Kunnianosoitus oli myöhäinen, mutta tärkeä.

– Se tuntui mahtavalta! Arvonimi oli yllätys, sillä en odottanut enkä tavoitellut tällaista tunnustusta. Yhtäkkiä sain kirjeen, jossa kysyttiin, että otanko arvonimen vastaan. Sanoin, että tietenkin otan, Ringo kertoo.

Sir Richard Starkey kehuu Buckinghamin palatsissa järjestettyä seremoniaa kauniiksi. Kysyn Ringolta, onko mitali ollut juhlallisuuksien jälkeen käytössä, rumpali nimittäin kertoi tuolloin toimittajille aikovansa syödä aamupalan jatkossa aina mitali kaulassa.

– Oikeasti olen käyttänyt mitalia vain kerran. Se oli päälläni samana iltana järjestetyllä illallisella, muuten säilytän sitä kassakaapissa, rumpali tunnustaa.

The Beatlesia pidetään rockhistorian kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimpana yhtyeenä. Miten Ringo arvioi oman muusikonuransa merkitystä?

– Uskon olevani pidetty tyyppi ja taitava soittaja. Toivottavasti saan siitä jotain tunnustusta, Ringo vastaa.

Ringo Starrin All Starr -bändiin kuuluu lukuisia tunnettuja muusikoita kuten Toto-yhtyeen Steve Lukather (oik) ja Men at Work -yhtyeen Colin Hay (vas). Kuva: Juha Nurminen

Ringo Starr esiintyy All Starr -bändinsä kanssa Helsingin jäähallissa keskiviikkona. Hän on esiintynyt Suomessa aiemmin kaksi kertaa: Pori Jazzeilla vuonna 1992 ja Helsingin jäähallissa vuonna 1998.

Sir Ringo kertoo muistelevansa lämmöllä etenkin festarikeikkaansa, vaikka oleskelu Suomessa jäikin kuulemma liian lyhyeksi. Faneilleen hän lähettää etukäteisterveiset.

– Rakkautta ja rauhaa Suomi, rakkautta ja rauhaa.