Hyppää sisältöön

Luonnosta saa ilmaiset koristeet kesäjuhliin ja kauniit lisukkeet ruoka-annoksiin – teemapäivällä lisätään tietoutta luonnonkukista

Yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina. Päivän tavoitteena on edistää kasvituntemusta ja -harrastusta.

Kuva: Marja Ekholm

Luonnonkukista saa edulliset koristeet kesän juhliin ja niitä voi hyödyntää myös ruuanlaitossa koristeina ja raaka-aineena.

Tietoutta pyritään lisäämään vuosittain vietettävällä teemapäivällä. Luonnonkukkien päivänä esimerkiksi luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset järjestävät opastettuja retkiä ympäri Suomea.

Kemiläinen Marja Ekholm saattaa pistäytyä poimimassa kukkasia vaikka työmatkallaan. Koulutuskuntayhtymä Lappian vastaavana kokkina työskentelevä Ekholm hyödyntää luonnonkukkia paitsi työssään, myös vapaa-ajalla.

Ekholmin mukaan syötäviä somistamaan käy moni tuttu kasvi.

– Maitohorsmasta esimerkiksi pystyy syömään varret, lehdet ja kukatkin. Niitä voi käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Ja leivonnassa kakkujen päällä keto-orvokit ovat todella kauniita, Ekholm antaa esimerkin.

Asetelma syreenistä, koiranputkesta, mustikanlehdistä ja heinistä. Kuva: Marja Ekholm

Luonnonkukatkin saa säilyttämään hehkunsa

Ekholm tapaa koristella leivonnaisten lisäksi kotiaan luonnonkukilla ja onpa hän tehnyt lähipiirin häihin kaikki kukka-asetelmat luonnonkukkasista.

Eräisiin lauantaina vietettyihin häihin Ekholm kävi poimimassa kasvit jo torstaina ja ne näyttivät vielä sunnuntaina juhlien jälkeen yllättävän hyviltä.

– Luonnonkukat onkin hyvä kerätä aamulla varhain tai myöhään illalla. Illalla jos kerää, niin antaa olla vedessä ja viileässä paikassa yön yli, niin ne siinä imevät nestettä itseensä ja ovat jäntevämpiä käsitellä.

Asetelmaa voi sitten alkaa rakentaa kuin kukkakaupassa konsanaan.

– Luonnonkukistakin voi tehdä asetelman sellaiseen kukkakaupassa käytettävään kostutettuun sieneen, niin se kestää kolmisen päivää hyvän näköisenä, Ekholm sanoo.

Luonnollisen kaunista vaikka vanhassa maitoastiassa

Ekholm varustautuu kukkien poimintaan ohuilla hanskoilla. Niin voi olla välittämättä kasvien seassa lymyävistä nokkosista. Lisäksi mukana on terävät leikkurit, jotta kasveja ei tarvitse repiä juurineen maasta.

Marja Ekholm on poiminut kimppuunsa metsäkurjenpolvea, koiranputkea, hiirenvirnaa ja lillukanvarsia. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Aivan kuin ammattilainen, Ekholm sommittelee kukkasten sekaan sopivasti pehmentävää vihreää ja keventävää valkoista.

– Lillukanvarret ovat köynnösmäisiä ja tosi kauniita. Syysasetelmissakin se on kivan näköinen, kun se menee punaiseksi. Koiranputken hentoinen valkoinen kukinto pehmentää monia asetelmia.

Aina ei tarvitse tehdä taidetta asetelmien kanssa, sillä luonnonkukat näyttävät ihanilta sellaisenaan. Ekholmkin kerää välillä kukkia esimerkiksi vanhoihin metallisiin maitoastioihin.

– Silloin tarvitsee vain katsoa, että kukat ja kasvit ovat astiaan nähden sopivan mittaisia.

Kesän juhliin laitettavat kukka-asetelmat voivat nielaista ison summan rahaa, jos ne ostaa valmiina kaupasta. Ekholm pitää luonnonkukista senkin vuoksi, että ne voi juhlien jälkeen paremmalla mielellä laittaa biojätteisiin tai takaisin luontoon, kun kukkaro ei ole niistä päässyt keventymään. Luonnonkukista tehdyt asetelmat vaativat vain tekemisen vaivan.

– Voisi sanoa, että hakemisen vaiva ja tekemisen ilo, Marja Ekholm hymyilee.