Ottaako Trump kädenravistuksella Kimistä mittaa? 6 yksityiskohtaa, joilla johtajat mittelevät mielikuvista Singaporessa

Trumpin ja Kimin tapaamisessa on tulosta tärkeämpää se, miltä asiat näyttävät. Trump hakee mainetta diilintekijänä, Kim propagandavoittoa vakavasti otettavana ydinasevaltana.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ensi yönä kello kolmelta Suomen aikaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un lyövät kättä päälle. Singaporessa alkavien neuvotteluiden kärkiaihe on painava: Pohjois-Korean ydinaseriisunta.

Neuvotteluiden lopputuloksesta riippumatta tapaamisella on sekä Trumpille että Kimille painava imagoarvo.

Historiallisessa tapaamisessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin ulkoisiin yksityiskohtiin:

1. Ovatko ensikohtaamisessa hymyt herkässä vai kasvot kivettyneitä?

Trumpin ja Kimin kehonkieli on tapaamisen herkullisimpia yksityiskohtia.

Yhdysvallat on Pohjois-Korean propagandassa maan arkkivihollinen ja sen kaikkien sisäisten ja ulkoisten ongelmien aiheuttaja. Onkin mielenkiintoista nähdä, tervehtiikö Pohjois-Korean suuri johtaja vihollisvaltion nokkamiestä yhtä sydämellisesti kuin Etelä-Korean presidenttiä Moon Jae-inia (siirryt toiseen palveluun).

On myös mahdollista, että johtajat kohtaavat toisensa kasvot suhteellisen peruslukemilla. Koska neuvotteluiden lopputulos on epävarma, liian iloiset ilmehdinnät voisivat kääntyä myöhemmin imagotappioksi.

Trumpin ja Kimin kehonkieli antaa joka tapauksessa viitteitä siitä, miten neuvotteluissa tulee käymään.

Molemmat johtajat ovat käytännössä diplomatian noviiseja. Trump on aikaisemmin sanonut, ettei tarvitse tapaamista varten paljoa valmistautumista.

Onnistumisessa on hänen mielestään kyse "asenteesta".

2. Äityykö kättely kädenväännöksi?

Trumpilla on ollut tapana ottaa jämäkällä kädenpuristuksellaan mittaa tapaamistaan valtiojohtajista.

Nykyisin merkkihenkilöt osaavat jo varautua Trumpin aggressiiviseen käsitervehdykseen. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastasi taannoin kättelyhaasteeseen (siirryt toiseen palveluun) tahattoman humoristiselta näyttäneellä tavalla.

Kim Jong-un on varmasti tietoinen Donald Trumpin kättelymaneerista ja varautunut jämäkkään käsittelyyn. Nähtäväksi jää, millainen kädenvääntö Trumpin ja Kimin välillä käydään.

Trumpille on tärkeää näyttäytyä kädenpuristusta myöten uskottavana johtajana, diilintekijänä ja rauhan rakentajana. Hän on jopa sanonut ansaitsevansa "kaikkien mielestä" Nobelin (siirryt toiseen palveluun) rauhanpalkinnon Pohjois-Korean rauhanneuvotteluiden järjestämisestä.

Kohtaaminen jää aikakirjoihin jo siitäkin syystä, että Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain istuva presidentti, joka tapaa Pohjois-Korean johtajan.

3. Kuinka johtajat puhuttelevat toisiaan?

Vain alle yhdeksän kuukautta sitten Trump ja Kim kävivät värikästä sanasotaa liittyen Pohjois-Korean ohjustesteihin.

Kim on nimittänyt Trumpia "mielenvikaiseksi huru-ukoksi" ja rinnastanut hänet pelokkaaseen koiraan. Trump on kutsunut Kimiä tviiteissään useasti "pieneksi rakettimieheksi".

Sittemmin kielenkäyttö on pehmennyt.

Toukokuussa Yhdysvalloissa julkaistiin hallinnon teettämä juhlakolikko (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean rauhanneuvotteluiden kunniaksi. Kolikossa Kim Jong-unin titteli oli "supreme leader", vapaasti suomennettuna suurjohtaja.

Mahtipontisen kuuloinen nimitys ei ole virallinen.

Yleensä Kim Jong-uniin viitataan yksinkertaisesti Pohjois-Korean johtajana. Kimin virallinen titteli on Korean työväenpuolueen puheenjohtaja.

Pohjois-Korea on ihmisoikeuksia polkeva, kansalaisiaan vankileireille telkeävä, suljettu totalitaristinen diktatuuri. Sen vuoksi ei ole merkityksetöntä, miksi vapaan maailman johtaja Trump sen johtajaa kutsuu.

Neuvotteluiden aluksi äänensävy lienee kohtelias. Jos tapaaminen epäonnistuu, kuullaan takuulla uusia solvauksia.

4. Mitä tapaamisesta kerrotaan Pohjois-Korean mediassa?

Samalla kun koko maailman huomio on kohdistunut Singaporen historiallisiin neuvotteluihin, Pohjois-Korean kansa on mitä todennäköisimmin autuaan tietämätön niiden toteutumisesta.

Pohjois-Korea on maa, joka kontrolloi kansalaistensa tiedonsaantia jyrkemmin kuin mikään muu valtio (siirryt toiseen palveluun). Sille on tavanomaista kertoa mediassaan merkittävistä tapaamisista vasta niiden tapahduttua. Siten hallinto voi esittää uutisissa tapaamisen Kim Jong-unille edullisella tavalla.

Kuukauden aikana Kimin ja Trumpin tapaamiseen on viitattu Pohjois-Korean mediassa vain muutaman kerran ja ympäripyöreästi (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välisestä dialogista ja tapaamisestakin on puhuttu, mutta sen aikaa tai paikkaa ei ole pohjoiskorealaisille kerrottu.

Kim tavoittelee Sigaporesta propagandavoittoa, jossa Pohjois-Korea näyttäytyy maailman voimakkaimman valtion Yhdysvaltojen rinnalla tasavertaisena neuvottelukumppanina ja tunnustettuna ydinasemahtina.

Singapore-kokous
Viimeisimpien ohjuskokeiden mukaan Pohjois-Korealla saattaa olla käytössään mannertenvälinen ohjus, joka voisi uhata Yhdysvaltoja.

Kahdenkeskinen neuvottelu Yhdysvaltain presidentin kanssa on viesti siitä, että Pohjois-Korea otetaan vakavasti.

Vaikka Trumpin ja Kimin tapaamisen lopputulosta voi vain arvailla, on yksi asia varmaa: Kim kääntää tapahtumat kotimaan mediassa jälkikäteen voitokseen.

5. Millaisia kuvia tapaamisesta julkistetaan?

Molemmat johtajat haluavat esiintyä valokuvissa ja videoilla edukseen.

Mielenkiintoista on nähdä, seisovatko Trump ja Kim lehdistötilaisuudessa lähellä vai kaukana toisistaan? Liehuvatko maiden liput rinnakkain? Yrittääkö Trump korostaa tai häivyttää yli 20 senttimetrin pituuseroaan Kimiin?

Koska johtajat esiintyvät suorassa lähetyksessä, on mahdollista, että kumpi tahansa tekee yllättävän eleen. Tapaamisessa Etelä-Korean presidentin kanssa Kim pelasi itselleen propagandavoiton (siirryt toiseen palveluun), kun hän yllättäen ohjasi Moonin maiden rajalla Pohjois-Korean puolelle.

Jotain tämän kaltaista saatetaan nähdä myös Singaporessa.

6. Miten johtajat saapuvat neuvottelupaikalle?

Jopa sillä on julkisuudessa merkitystä, missä järjestyksessä Trump ja Kim saapuvat neuvottelupaikalle. Usein huipputapaamisten etikettiin kuuluu, että arvovaltaisempi osapuoli saapuu jälkimmäisenä.

Jos Trump ja Kim saapuisivat yhtä aikaa, olisi se viesti johtajien tasavertaisesta asemasta. Kimille tämä olisi imagovoitto, Trumpille tappio.

Saapumisessa saatetaan nähdä myös teatraalisia eleitä. Kimin tapauksessa sellainen voisi olla samanlainen voimannäyttö kuin Etelä-Korea tapaamisessa, jossa Kimin eliittiturvamiesten joukko hölkkäsi (siirryt toiseen palveluun) hänen limusiininsa ympärillä.

Yle seuraa verkkosivuillaan Trumpin ja Kimin tapaamista hetki hetkeltä aamuyöstä alkaen.

Lue myös:

Donald Trump ja Kim Jong-un kohtaavat mutta mitä he toisistaan tahtovat? Katso viisi syytä huipputapaamiseen

Analyysi: Kim ja Trump pelaavat eri peliä – Yhdysvaltojen keskittyessä ydinaseisiin Pohjois-Korea valmistautuu Kiinan johtamaan tulevaisuuteen Itä-Aasiassa

Trump ja Kim tapaavat merirosvojen saarella – Singapore kuittaa luottokortittomien pohjoiskorealaisten hotellilaskut