Huoli nuorista kasvaa Pietarsaaressa: työpajassa aletaan opetella elämänhallintaa vuorokausirytmistä lähtien

Nuorten lisääntynyt pahoinvointi ja huumeiden käyttö huolestuttavat Pietarsaaressa.

elämänhallinta
Nuoret juovat kaljaa puistossa.
Tiina Jutila / Yle

Pietarsaaressa nuorten päihteidenkäyttö on lisääntynyt viime vuosina, ja kaupunki yrittää löytää lisää keinoja auttaa syrjäytyneitä ja huumeisiin sortuneita nuoria. Kyseessä onkin jo toinen kerta vuoden sisään, kun kaupungissa etsitään eväitä vaikeaan tilanteeseen.

Loppukesästä Kokkotyö-säätiö aloittaa Pietarsaaressa uuden työpajan. Ensisijaisesti apua tarjotaan niille, jotka ovat jääneet ilman opiskelupaikkaa tai työtä. Mukaan pääsee nelisenkymmentä 17–29-vuotiasta tänä vuonna.

Pajassa tehdään niitä asioita, jotka estävät nuoria osallistumasta muihin palveluihin, kertoo Kokkotyö-säätiön toimitusjohtaja Ronnie Djupsund.

– Siellä opetellaan elämänhallintaa eli muun muassa järkeviä nukkumaanmeno- ja ruoka-aikoja. Nuorten arkirytmi on saattanut pyörähtää päälaelleen: valvotaan yöt ja aamulla ei jakseta lähteä kouluun. Lisäksi pajassa voidaan työstää itsetuntoa ja ryhmään kuulumista, kertoo Djupsund.

Erityisesti kaupunkiin tarvittiin työpaja suomenkielisille. Pajassa painottuu urheilu eli liikuntaa on tarkoitus harrastaa yhdessä.

– Leppoista urheiluharrastamista on parikymppisille tarjolla aika vähän. Mutta jos ollaan urheiluseurassa mukana, niin toiminta on yleensä aika vakaa ja suorituskeskeistä. Jos nuori lopettaa urheilun, jää tilalle tyhjiö, ja siihen me tarjotaan nyt tekemistä, sanoo Djupsund.

Nuorisotyöpaja avaa ovensa elokuussa. Sen tilat sijaitsevat keskustan nuorisoaseman läheisyydessä.