Tampereella ensiapu Acutassa tarvitaan yhä enemmän sosiaalityöntekijää – asiakkaat lapsista ikäihmisiin

Ensiapu Acutassa Tampereella on kuukauden verran päivystänyt myös sosiaalityöntekijä, sillä kaikkien tulijoiden häätään ei lääkärin apu riitä.

ensiapu
Ambulansseja Acutan edessä.
Lääketieteellisen hoidon lisäksi Ensiapu Acutassa kaivataan yhä useammin myös sosiaalityöntekijän antamaa apua.Petri Aaltonen / Yle

Reissu ensiapu Acutaan tulee aina yllättäin. Joutuminen sinne, odottelu ja sairaalaan jääminen tuo monelle äkkinäisiä ongelmia.

– Kuka hakee päiväkodista ja ottaa hoiviinsa yksinhuoltajan lapsen, kun hän itse on Acutassa ja jää osastolle?

– Kuka hoitaa rahattomalle matkalipun, kun Acutan lääkäri antaa luvan lähteä bussilla kotiin?

– Ikäihminen kotiutetaan Acutasta, mutta on taas kohta siellä jonossa. Tarvitaanko kipeämmin muuta kuin lääkäriä?

Tämänkaltaisiin ongelmiin saa apua kahdelta Acutassa päivystävältä sosiaalityöntekijältä. He ovat Tampereen kaupungin palkkalistoilla, ja jompi kumpi on paikalla joka päivä.

Acutan sosiaalipäivystys alkoi huhtikuun lopulla. Työ hakee edelleen muotoaan, mutta jo nyt tiedetään sen tulleen tarpeeseen.

Lapsia odotettiin, ikäihmisiä tuli

Toinen Acutassa päivystäistä sosiaalityöntekijöistä on Anu Ropponen.

– Etukäteen odotimme, että meille tulisi eniten lasten ja nuorten asioita. Päihteitä, pahoinpitelyjä, hyväksikäyttöjä, itsemurhayrityksiä ja niin edelleen. Niitä on ollut, mutta eniten kuitenkin vanhusten asioiden selvittelyä, Anu Ropponen sanoo.

Joskus kysellään, oletko ajatellut hakeutua katkolle viinan tai muiden päihteiden takia?

Anu Ropponen

Sosiaalityöntekijän työtä on esimerkiksi selvittää, voiko Acutaan tullut ikäihminen palata kotiin ja pärjääkö hän siellä. Vai onko syytä etsiä hänelle akuuttipaikka nyt, ja sitten rauhassa miettiä tulevia vaihtoehtoja.

– Otamme yhteyttä myös kotihoitoon tai vanhusten sosiaalityön yksikköön, jos asiakkalla on jo ennestään yhteys niihin. Tai jos ei ole, niin autamme näiden palvelujen alkuun, Ropponen kertoo.

Sosiaalityöntekijälle kuuluu tarvittaessa myös kysellä asiakkaalta, oletko ajatellut hakeutua katkolle viinan tai muiden päihteiden takia.

Soraääniä ei ole kuulunut

Anu Ropposen mukaan Acutan hoitohenkilökunta oli toivonut sosiaalityöntekijää joukkoonsa, ja niin ollen myös on ottanut heidät hyvin vastaan.

Acuta
Sosiaalityöntekijän tarpeen saattaa huomata jo potilaan ensimmäisenä tapaava triagehoitaja.Antti Eintola / Yle

Acutaan tulijaa haastattelee ensin ns. triangehoitaja. Hän selvittää, mitä hoitoa tulija tarvitsee ja usein hän huomaa myös, jos tarvitaan sosiaalityöntekijää.

– Joskus yhteydenotto tulee potilaan hoitotiimiltä ensiavusta. Toisinaan taas teemme yhteistyötä psykiatrisen hoitajan kanssa jo alusta alkaen, Anu Ropponen sanoo.

Tampere on etunojassa

Sosiaalipuolen apua halutaan tarvittaessa antaa mahdollisimman nopeasti. Vs. johtava sosiaalityöntekijä Sirpa Määttä sanoo Tampereen ja Taysin mallia edistykselliseksi, vaikka varhainen apu on tavoite myös valtakunnallisesti.

Suurin haaste on löytää asiakasvirrasta ne, jotka hyötyvät sosiaalityöntekijän tapaamisesta.

Sirpa Määttä

– Kun ensiavussa on myös sosiaalityön päivystys, suurin haaste on löytää asiakasvirrasta ne, jotka todella hyötyvät sosiaalityöntekijän tapaamisesta. Varsinkin ruuhka-aikoina Acutaan tulijoiden määrä on valtava, Sirpa Määttä sanoo.

Sosiaalityöntekijän oikea apu oikeaan aikaa voi lopettaa asiakkaan hyppäämisen luukulta toiselle. Sillä voidaan myös parhaimmillaan saada loppumaan vanhuksen jatkuva kuljetusralli kodin ja eri laitosten väliä.