Tuntematon sote pelottaa – lappilaiset uskovat terveyspalvelujen huononevan ja lääkärimaksujen nousevan

Tuleeko terveyspalveluista kasvottomia, entä olemmeko yhdenvertaisia muihin suomalaisiin nähden, Lapissa pohditaan.

sote-uudistus
Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Marjut Suomi / Yle

LappiMaakuntien sote-muutosta valmistelevat tiimit kiertävät kunnissa hakemassa evästyksiä palveluiden järjestämiseen. Epäilyt ja pelot nousevat tilaisuuksissa usein ensimmäisinä esille.

– Ihmiset on huolissaan lähipalveluista. He on aika tyytyväisiä nykyisiin palveluihin ja ovat huolissaan niiden säilymisestä, Lapin sote-muutoskoordinaattori Miia Palo kertoo.

Palon mukaan yksi yleinen maakuntakierrokselle kuultu huoli liittyy siihen, että terveyspalvelut muuttuvat kasvottomiksi, eikä maakunnan palveluissa ole enää ihmistä tavattavissa.

– Lähin pelko on, että hinnat nousevat vääjäämättä. Kun yksityiset tuottavat palveluita, niin yksityinen firmahan on sellainen, että sen tulee tuottaa voittoa omistajille. Kyllä yhteiskunta olisi ollut parempi hoitamaan tämän asian.
– Lähin pelko on, että hinnat nousevat vääjäämättä. Kun yksityiset tuottavat palveluita, niin yksityinen firmahan on sellainen, että sen tulee tuottaa voittoa omistajille. Kyllä yhteiskunta olisi ollut parempi hoitamaan tämän asian, sanoo rovaniemeläinen Jarmo Suomäki.Jarmo Honkanen / Yle

Mistä säästetään?

Sote-uudistuksen tuomia muutoksia ei tunneta ja tulevaisuus jopa pelottaa kansalaisia.

– Eikö siellä kymmenien miljoonien supistukset ole tulossa. Eihän se voi olla kenellekään hyvä, kittiläläinen Timo Yliranta miettii.

Ei palveluverkkoa voida lähteä karsimaan. Lappilaiset eivät ole silloin yhdenvertaisessa asemassa muuhun valtakuntaan nähden.

Lapin sote-muutoskoodinaattori Miia Palo

Maakuntauudistuksen myötä Lapille luvatut noin 720 miljoonaa euroa vuodessa tarkoittaa väistämättä palveluiden karsimista. Tältä osin muutoskoordinaattori lähettää terveiset myös Lapin kansanedustajille.

– Vielä ei ole käsitystä, millä tavalla tällainen kustannusten hillintä saataisiin aikaiseksi, Miia Palo sanoo.

Sote-muutoskoordinaattori Miia Palo on kuullut Lapin kiertueella pääasiassa sotemuutokseen liittyviä huolia.
Sote-muutoskoordinaattori Miia Palo on kuullut Lapin kiertueella pääasiassa sotemuutokseen liittyviä huolia.Jarmo Honkanen / Yle

Palo muistuttaa, että jokaisessa kunnassa tarvitaan sotekeskuspalveluita, joten palveluverkkoa ei voi karsia.

– Se on ihmisten arjen, turvan ja pärjäämisen kannalta liian suuri heikennys, eikä toteuta yhdenvertaisuutta. Jos ajatellaan ihan valtakunnallisesti, ei lappilaiset ole silloin yhdenvertaisessa asemassa, Palo toteaa.

Saamenkielisten palvelujen säilyminen huolettaa

Kuntakierroksella pohjoisimmassa Lapissa on noussut esille huoli siitä, että muutoksessa ei huomioida saamenkielisiä palveluja.

– On toiveita, että maakunta isompana organisaationa pystyisi kehittämään myös saamenkielisten kielen ja kulttuurin mukaisia palveluja, mutta toisaalta pelätään, säilyykö edes nykytaso, sote-muutoskoordinaattori Palo sanoo.

- Olen ulkona. Vaikka olen yrittänyt sitä seurata, mutta siinä on niin paljon tapahtumia ja käänteitä, että ei maallikko pysy mukana. Jarmo Suomäki, Rovaniemi
– Olen ulkona. Vaikka olen yrittänyt sitä (sotea) seurata, siinä on niin paljon tapahtumia ja käänteitä, että ei maallikko pysy mukana, rovaniemeläinen Raimo Piittisjärvi sanoo.Jarmo Honkanen / Yle

Maakunta- ja sote-uudistuksen tavoitteena on sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto sekä yksinkertaistaa julkisen aluehallinnon järjestämistä. Vuonna 2020 aloittavien uusien maakuntien vastuulla olisi muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen.

Valmisteilla oleva maakuntauudistus on kautta aikojen merkittävimpiä Suomessa tehtyjä julkisen hallinnon uudistuksia.