Pien-Saimaalle uusi pumppaamo parantamaan veden kuntoa

Aurinkoenergialla toimiva pumppulautta asennetaan Koneenselälle tällä viikolla.

Saimaa
Kivisalmen pumppaamo.
Lappeenrannan Kivisalmen pumppaamo otettiin käyttöön kolme vuotta sitten. Koneenselälle tulee kelluva pumppulautta.Yle

Pien-Saimaan Koneenselän kuntoa pyritään parantamaan pumppulautan avulla.

Lautta asennetaan tällä viikolla Koneenselän 15 metrin syvänteelle Taipalsaarelle. Lautassa oleva pumppu pumppaa hapekasta pintavettä pohjan lähellä olevaan alusveteen. Tavoitteena on ehkäistä vesialueella loppukesäisin ilmaantuvaa hapenpuutetta.

Hapenpuute aiheuttaa ravinteiden ja raudan liukenemista pohjasta veteen ja levien käyttöön.

Projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että hapetusta käytetään paljon vesistökunnostuksissa.

– Muun muassa Vesijärvellä ja Tuusulanjärvellä sitä on käytetty pitkään. Ongelma on se, että hapettimien vaikutusalue ei ole kovinkaan iso. Niitä tarvitaan usein useampia yksikköjä, Aura sanoo.

Koneenselällä tutkitaankin aluksi, miten ja minkä suuruisella alueella pumppulautta vaikuttaa vedenlaatuun.

Virta auringosta

Koneenselälle tuleva hapetuslautta on käytännössä vuonna 2015 käyttöön otetun Lappeenrannan Kivisalmen pumppaamon pienoismalli, mutta siinä on uusia teknisiä ideoita.

Lautta poikkeaa muista vastaavista siten, että se saa virran aurinkopaneeleista. Järjestelmän on kehittänyt Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

– Vaikka menetelmää on käytetty paljonkin Suomessa niin niihin on aina vedetty kaapeleilla virta. Nyt kokeilemme tällaista, että pystyisikö se toimimaan aurinkopaneeleilla, kertoo projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Pumppulauttaa hallinnoi Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ja PISARA-hanke.

Käyttö voi laajentua

Koneenselällä on ennestään mittauslautta, joka toimittaa tietoa veden laadusta kerran tunnissa. Tällä viikolla asennettavan pumppulautan toimintaa seurataan myös kaksi kertaa kuukaudessa tapahtuvalla vesinäytteenotolla.

Mikäli lautta toimii odotetusti, voidaan sellaista käyttää muuallakin.

– Pumppulautan kopioita voitaisiin asentaa haasteellisiin syvännepaikkoihin muuallakin leväkukintoja ehkäisemään, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Juha Pyrhönen kertoo tiedotteessa.

Artikkelia täydennetty Raija Auran kommenteilla 11.6.2018 kello 16.54.