Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin odotetusti Pekka Timonen

Lahden kaupunginvaltuusto oli valinnassa harvinaisen yksimielinen.

kaupunginjohtajat
Pekka Timonen
Pekka TimonenMarjo Pirilä / Yle

Lahden uudeksi kaupunginjohtaksi on valittu helsinkiläinen Pekka Timonen. Kaupunginvaltuusto valitsi Timosen virkaan maanantain kokouksessaan. Timonen sai vaalissa 51 ääntä. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sai 8 ääntä.

52-vuotias Timonen on koulutukseltaan filosofian maisteri – hän on työskennellyt Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä.

Timonen sai valtuustolta suoranaista suitsutusta. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Sirkku Hildénin mukaan Timosta kuvattiin ryhmässä tähän aikaan sopivaksi, sosiaaliseksi ja humanistiseksi henkilöksi, joka osaa myös esiintyä ja puhua.

Lahti valitsi nyt määräaikaisen kaupunginjohtajan, koska kaupunki on päättänyt siirtyä seuraavien kuntavaalien jälkeen pormestarimalliin. Kun valtuutettujen keskuudesta valittava pormestari aloittaa, siirtyy Timonen kansliapäälliköksi.

Valittiinko suosikki liian aikaisin?

Kaupunginjohtajahaussa viime metreillä olivat mukana Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sekä Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen. Haapanen kummastelee Lahden valintaprosessia. Valintaa valmistellut työryhmä ja kaupunginhallitus kertoivat oman suosikkinsa ennen kuin kaikki valtuutetut olivat ehtineet tavata kolme kärkiehdokasta.

Jorma Haapanen kertoo jättäneensä toisen haastattelupäivän väliin, koska ei halunnut haaskata omaa eikä muiden aikaa tulemalla valtuutettujen tenttiin valinnan näyttäessä selvältä.

Valtuutetut Kristiina Joensuu ja Sonja Falk (kd.) kritisoivat valtuustossa hakuprosessesia. Molemmat muistuttivat, että kaupunginjohtajan valitsee valtuusto, ei työryhmä eikä kaupunginhallitus. Kristiina Joensuun mielestä Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva olisi ollut pätevin Lahden kaupunginjohtajaksi.

Myös Perussuomalaisten Juha Viitanen piti Jarvaa parhaimpana ehdokkaana. Viitanen kehui Jarvan talous- ja matkailuosaamista.

Poikkeavaa kaupunginjohtajapestiä haki kaikkiaan 13 miestä. Mukana oli hakijoita myös kaupungin sisältä: muun muassa kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho, vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen sekä hyvinvointijohtaja Mikko Komulainen hakivat tehtävään.