Suomi saa eurooppalaisen ilmakehäjärjestön päämajan – aloittaa varsinaisen toimintansa vuonna 2020

Järjestöön kuuluvat esimerkiksi Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopisto. Päämajan myötä Suomeen tulee uusia johtoportaan ja hallinnonalan töitä.

Ilmatieteen laitos
Maapallon ilmakehä kuvattuna kansainväliseltä avaruusasemalta.
Maapallon ilmakehä kuvattuna kansainväliseltä avaruusasemalta.Nasa

Eurooppalaisen ilmakehämittausjärjestön ACTRIS:n päämaja sijoitetaan Suomeen, kertoi Ilmatieteen laitos tänään maanantaina.

Päätöksen teki 18 maan ministeriöistä koostuva päättävä elin.

ACTRIS (siirryt toiseen palveluun) on yhteistyöjärjestö, johon kuuluu eurooppalaisia tutkijoita, tutkimusasemia, mittalaitteita ja mittausaineistoa. Sen tehtävä on seurata pienhiukkasten ja hivenkaasujen pitoisuuksia ja ominaisuuksia ilmakehässä.

Järjestöä on valmisteltu vuodesta 2014 asti, ja sen varsinaisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2020. ACTRIS toimii ympäri Eurooppaa, joten työpaikat jakautuvat sen mukaisesti.

– Suomeen päämajan myötä tulee noin kymmenen uutta työpaikkaa, sisältäen johtoportaan ja hallinnonalan tehtäviä. Tehtävät täytetään kansainvälisellä haulla, kertoo ACTRIS Project Manager Niku Kivekäs.

Suomeen myös muuta ACTRIS-toimintaa

Kivekkään mukaan Suomeen sijoittuu myös muuta ACTRIS-toimintaa, josta vastaavat suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset.

– Näissä toimissa tulee tämänhetkisen arvion mukaan työskentelemään muutama kymmenen mittalaitteiden ja datahallinnan osaajaa. Osa paikoista tullaan todennäköisesti täyttämään nykyisten tutkijoiden uudelleensijoittumisena, osa uusina rekrytointeina.

Suomessa päämajan työpaikat sijoittunevat Helsinkiin, muut työpaikat Helsingin lisäksi Kuopioon ja Tampereelle, sekä Suomen ilmakehämittausasemien yhteyteen muun muassa Juupajoelle, Muonioon ja Paraisille.

Suomessa järjestön toimijoita ovat Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Juttua päivitetty 11.6.18 klo. 15:34: lisätty ACTRIS Project Manager Niku Kivekkään kommentit.