1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tuberkuloosiin kehitetään uutta hoitoa Tampereella

Tavoitteena on parantaa tuberkuloosilääkehoitojen tehoa ja lyhentää niiden kestoa.

Vuosittain 10 miljoonaa ihmistä saa tuberkuloositartunnan. Kuva: Jessica Edén / Yle

Tampereen yliopistossa alkaa tutkimus, jossa kehitetään tuberkuloosiin uutta hoitoa. Tutkimus on saanut yli miljoonan euron rahoituksen Jane ja Aatos Erkon Säätiöltä.

Tuberkuloosi on maailman tappavin infektiotauti, johon kuolee joka vuosi 1,7 miljoonaa ihmistä. Vuosittain 10 miljoonaa ihmistä saa tuberkuloositartunnan. Tartuntatapaukset ovat lisääntyneet myös Suomessa.

Tuberkuloosi-infektioon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokasta hoitoa. Osa tautia aiheuttavista mykobakteereista on luontaisesti vastustuskykyisiä lääkkeille, mikä vaikeuttaa hoitoa ja johtaa useiden kuukausien mittaisiin hoitoaikoihin.

– Arviomme mukaan yksi syy luontaiselle lääketoleranssille on mykobakteereiden järjestäytyminen tiiviisiin yhteisöihin eli biofilmeihin. Ne antavat suojaa sekä lääkkeitä että isännän immuunivasteita vastaan, kertoo dosentti Mataleena Parikka Tampereen yliopiston tiedotteessa.

– Tutkimuksemme tavoitteena on kehittää uusia tuberkuloosihoitoja, jotka kohdistuvat luontaisesti lääketolerantteihin biofilmeihin.

Tutkimusmallina käytetään aikuista seeprakalaa, jonka mykobakteeri-infektio on hyvin samankaltainen kuin ihmisen tuberkuloosi. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään mykobakteeribiofilmien toimintaa infektion aikana.

Tutkimusryhmän tavoitteena on parantaa tuberkuloosilääkehoitojen tehoa ja lyhentää niiden kestoa.