Kun tamponi täyttyy hetkessä ja loma pitää suunnitella kuukautisten mukaan, runsaaseen vuotoon kannattaa hakea apua

Joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa runsaista kuukautisista. Runsas vuoto voi aiheuttaa raudanpuuteanemian.

kuukautiset
Grafiikka
Johanna Aulén / Yle

Shortseihin ilmestyy veritahroja. Festareilla on rampattava bajamajoissa vaihtamassa kuukautissuojia. Kyläpaikan vieraspeti on pedattu vaalealle sohvalle. Tällaisina hetkinä runsaat kuukautiset todellakin ottavat päähän.

Joka kolmas nainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa runsaasta kuukautisvuodosta. Hoitoa hakee sen vuoksi vuosittain arviolta 50 000 naista. Vuoto voi muuttua runsaammaksi esimerkiksi raskauksien, synnytysten ja iän myötä, kertoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Terveystalosta.

– Jos kuukautiset muuttuvat runsaammiksi pikku hiljaa, sitä ei itse välttämättä hoksaakaan ennen kuin alkaa miettiä, miten elämäänsä joutuu rajoittamaan, Sari Ahonkallio sanoo.

Kuukautiset ovat runsaat silloin, kun vuotoa on yksien kuukautisten aikana yli 80 millilitraa. Määrää ei kuitenkaan mittailla.

– Diagnoosi perustuu potilaalta saatuihin tietoihin. Kun potilas esimerkiksi kertoo, että kuukautissuojaa pitää vaihtaa alle kahden tunnin välein, pitää käyttää kahta suojaa samaan aikaan tai yöuni häiriintyy vuodon vuoksi, Ahonkallio sanoo.

Vuoto on runsasta ja hyytymäistä, säännöllistä ja kestää enintään seitsemän päivää.

Runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa raudanpuuteanemian

Runsaat kuukautiset saattavat aiheuttaa anemian, ja ne ovatkin suomalaisnaisten raudanpuuteanemian yleisin syy.

– Jaksaminen huononee kovastikin, saattaa olla voimakasta uupumista ja väsymystä, ihan rytmihäiriöitä, Sari Ahonkallio sanoo.

Kun hemoglobiini laskee kuukautisten vuoksi vähitellen, väsymykseen saattaa tottua. Muutoksen huomaa joskus vasta siinä vaiheessa, kun hemoglobiini saadaan rautavalmisteella korjattua.

Jos kuukautiset ovat kovin runsaat, hemoglobiini kannattaakin tsekkauttaa.

Anemian ja sen aiheuttaman väsymyksen lisäksi runsaat kuukautiset voivat heikentää elämänlaatua merkittävästi myös silloin, jos menot ja harrastukset on suunniteltava kuukautisten mukaan tai pahimmat vuotopäivät kuluvat vessassa ravaamiseen.

– Jotkut joutuvat runsaimpina vuotopäivinä vaihtamaan kuukautissuojaa vaikkapa viidentoista minuutin välein ja vaatteet sotkeutuvat siitä huolimatta, Ahonkallio toteaa.

Kuukuppi saattaa helpottaa arkea

Sari Ahonkallio suosittelee runsaan vuodon aikana kuukupin käyttöä.

– Kuukupin tyhjennysväli on selkeästi pidempi kuin siteen tai tamponin vaihtoväli. Kuukuppi on tosi hyvä, kun sitä oppii käyttämään. Ainakin runsaimpina vuotopäivinä kannattaa käyttää lisäksi pikkuhousunsuojaa mahdollisen ylivuodon takia.

Kuukuppi on Ahonkallion mielestä toimiva myös reissuolosuhteissa. Kunhan kädet saa puhdistettua kunnolla esimerkiksi kosteuspyyhkeellä, kuukupin voi tyhjentää ja laittaa poikkeusolosuhteissa uudelleen paikoilleen ilman huuhteluakin.

– Se ei aiheuta terveysriskiä, Ahonkallio sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, ettei runsaan vuodon kanssa kannata turhaan kärvistellä, vaan siihen kannattaa hakea apua lääkäriltä.

Moni kärsii vuosikausia turhaan

Ahonkallio kertoo törmäävänsä edelleen potilaisiin, jotka ovat useiden vuosien ajan kärsineet hyvin hankalista kuukautisista. Potilas ei ole joko hakenut lääkärin apua tai ei ole saanut oikeanlaista hoitoa.

– Jos esimerkiksi runsaita kuukautisia ja sen aiheuttamaa anemiaa hoidetaan pelkällä rautavalmisteella, ei korjata syytä, vaan hoidetaan vain oiretta. Silloin syy pysyy.

Runsasta vuotoa ei hänen mielestään kuitenkaan kannata jättää hoitamatta.

– Hoitovaihtoehtoja on nykyisin niin paljon, että kaikille löytyy joku sopiva hoito. On ihan turhaa jäädä vaivasta kärsimään, Ahonkallio sanoo.

Grafiikka
Johanna Aulén / Yle

Runsaiden kuukautisten hoitoon löytyy keinoja

Kuukautiset muuttuvat usein runsaammiksi raskauksien ja synnytysten jälkeen tai iän myötä. Runsaalle vuodolle altistavat myös esimerkiksi ylipaino ja jotkut pitkäaikaissairaudet. Jos äidin kuukautiset ovat vuolaat, lisääntyy todennäköisyys, että tyttärenkin kuukautisvuoto on runsasta.

Runsaita kuukautisia hoidetaan syyn ja potilaan tilanteen mukaan.

Myooman tai polyypin poisto

Noin kolmasosa runsaista kuukautisista on yhteydessä kohdun hyvälaatuiseen kasvaimeen, myoomaan tai polyyppiin. Se voidaan yleensä poistaa paikallispuudutuksessa tehtävällä toimenpiteellä.

Jos myoomaa tai polyyppiä ei löydetä, hoito aloitetaan aina niistä keinoista, jotka sisältävät vähiten riskejä.

Hormonikierukka

Yleisin hoito runsaisiin kuukautisiin on Sari Ahonkallion mukaan keltarauhashormonia sisältävä hormonikierukka. Se vähentää yleensä vuotoa selvästi, ja osalla sitä käyttävistä naisista vuoto loppuu ensimmäisen vuoden jälkeen kokonaan. Sitä voivat Ahonkallion mukaan käyttää lähes kaikki, yleensä aivan nuoria tyttöjä lukuunottamatta.

Yhdistelmäehkäisypillerit

Nuorille ja nuorille aikuisille hoidoksi käytetään usein yhdistelmäehkäisyvalmistetta, joka niukentaa kuukautisia ja jonka avulla kuukautisten väliä voidaan saada pidemmäksi. Yli 40-vuotiaalle niitä ei mielellään aloiteta aloitusvaiheeseen liittyvän veritulppariskin vuoksi. Yhdistelmäehkäisypillerit eivät myöskään sovi tupakoivalle yli 35-vuotiaalle tai aurallisesta migreenistä kärsivälle naiselle.

Treneksaamihappo tai tulehduskipulääkkeet

Jos hormonaalinen hoito ei käy, runsaiden kuukautisten lääkehoitona voidaan käyttää myös traneksaamihappoa, joka vähentää vuotoa osalla naisista. Lääkäri voi määrätä hoidoksi myös tulehduskipulääkkeitä, jotka vähentävät joidenkin vuotoa.

Moni pelkää lääkkeellisten hoitojen sivuvaikutuksia. Ahonkallio muistuttaa, että lääkehoito voidaan lopettaa tai kierukka poistaa, jos hankalia oireita ilmaantuu.

Kohdun limakalvon lämpöhoito

Jos lääkkeellinen hoito ei tuo riittävästi apua eikä naisella enää ole toivetta tulla raskaaksi, runsaita kuukautisia voidaan hoitaa kohdun limakalvon lämpöhoidolla. Toimenpide voidaan tehdä polikliinisesti paikallispuudutuksessa. Varsinkaan alle 40-vuotialle sen teho ei usein yksin riitä, vaan lisäksi tarvitaan hormonikierukka. Lämpöhoidon jälkeen ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää.

Kohdunpoisto

Viimeinen vaihtoehto runsaiden kuukautisten hoitoon on kohdunpoisto, johon liittyy myös eniten riskejä.

– Kohdunpoisto sisältää ehdottomasti eniten riskejä. Kun lähdetään leikkaushoitoon, altistutaan leikkausriskeille ja lantionpohjan anatomian muutoksille, Sari Ahonkallio sanoo.