Juankoskelta löytyi lapsen hauta – vainajan kuolinaikaa selvitetään Yhdysvalloissa

Vainajan ruumiista ei toistaiseksi voi päätellä mitään varmaa, kerrotaan Museovirastosta.

Juankoski
Lapinlahdelta löydetty neljän ihmisen luut.
Arkistokuva.YLE Savo

Juankoskelta löytyneiden luiden ikää selvitetään Yhdysvalloissa. Savon Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Juankosken maaseutualueelta löytyi toukokuun lopussa pääkallo.

Kun Itä-Suomen poliisi ja Museovirasto tutkivat löytöpaikkaa, maasta paljastui Museoviraston koekaivausryhmän tutkijan Simo Vanhatalon mukaan lapsen hauta. Kallo piti saada pois maasta mahdollisimman pian, ennen kuin se tuhoutuu esimerkiksi sateiden takia.

– Pääkallo oli aika pieni, se mahtui kämmeniin. Kallo oli hyvin säilynyt, mutta vainajan ruumiista ei voi toistaiseksi päätellä mitään varmaa. Luiden säilyminen riippuu maaperästä, ja jos vainaja on saanut hyvää ravintoa, luuaines voi säilyä hieman paremmin, Vanhatalo kertoo.

Pääkallo oli aika pieni, se mahtui kämmeniin.

Simo Vanhatalo

Haudan ikää ei pystytty heti arvioimaan, koska haudassa ei ollut esineitä. Kallo otettiin talteen ja toimitettiin poliisin tutkimuksiin Vantaalle. Tutkimusten jälkeen saadaan selville vainajan ikä ja sukupuoli, ehkä myös viitteitä kuolinajasta, Vanhatalo arvioi. Hänen mukaansa kallosta ei voinut ensisilmäyksen perusteella sanoa, onko vainaja kokenut väkivaltaisen kuoleman.

Kallon vieressä ollutta luumateriaalia lähetetään puolestaan ajoituslaboratorioon Yhdysvaltoihin vainajan kuolinajan selvittämiseksi. Siellä kuolinaika selvitetään noin 50 vuoden tarkkuudella radiohiiliajoituksen avulla.

Tarkempaa haudan löytöpaikkaa ei julkisteta, koska tutkimukset ovat vielä kesken. Tällä halutaan Vanhatalon mukaan säilyttää paikka mahdollisimman koskemattomana tulevia maastotutkimuksia varten.