1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain liittolaiset sanovat nyt asiat niin kuin ne ovat – kaunopuheisuuden aika Donald Trumpin kanssa on ohi

Eurooppa tukee Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta sanasodassa presidentti Trumpia vastaan.

Justin Trudeau
Peter Navarro ja Foxin toimittaja.
Talousneuvonantaja Peter Navarro oli tv-kanava Foxin haastattelussa sunnuntaina.Fox News / Reuters-TV

Kanadalaiset kokoavat rivejään pääministeri Justin Trudeaun tueksi viikonvaihteen myrskyisän G-7 -huippukokouksen jälkeen.

Presidentti Donald Trump avustajineen nöyryytti isäntämaan suosittua pääministeriä henkilökohtaisilla hyökkäyksillä, jotka ovat poikkeuksellisia maailman sopuisimmiksi kuvattujen naapureiden, Yhdysvaltain ja Kanadan, kesken.

Yhtenä arvovaltaisimpana sanansaattajana toimi heti sunnuntaiaamuna talousneuvonantaja Peter Navarro, jolle oli varattu haastatteluaika Trumpin suosimalle Fox –uutiskanavalle.

"Helvetissä on erityinen paikka valtiojohtajille, jotka yrittävät puukottaa presidentti Trumpia selkään."

Peter Navarro

Navarro sanoi Foxin toimittajalle, (siirryt toiseen palveluun) että helvetissä on erityinen paikka valtiojohtajille, jotka yrittävät puukottaa presidentti Trumpia selkään. Navarron mukaan epärehellinen ja heikko pääministeri Justin Trudeau syyllistyi viikonloppuna juuri tähän.

Trump saapui Kanadaan myöhässä ja poistui etuajassa

Presidentti Trumpin käämit paloivat sunnuntaina Kanadasta poistumisen jälkeen, kun hän kuuli Trudeaun arvostelleen hänen käytöstään.

Trumpia suututti myös Trudeaun vahvistus siitä, että Kanada määrää heinäkuun alusta vastavuoroiset 13 miljardin dollarin lisätullit Yhdysvalloista tuotaville tuotteille.

Trump tykitti Twitter-viestejään lentokoneestaan matkalla Singaporeen. Hän piikitteli Trudeauta ja nimitti häntä "heikoksi ja epärehelliseksi".

Vain muutama tunti G-7-kokouksen loppujulkilausuman allekirjoituksen jälkeen Trump ilmoitti irtaantuvansa siitä. Samalla Trump teki selväksi, että maailmankaupan sääntömääräiset toimintatavat eivät tällä hetkellä Yhdysvaltoja kiinnosta. Trumpin mielestä niiden tarkoitus on vain hyväksikäyttää Yhdysvaltoja.

Entisen avustajan pinna paloi

Pääministeri Trudeau malttoi ryöpytyksessä mielensä melko hyvin.

Sen sijaan hänen aiempi avustajansa Roland Paris vastasi presidentti Trumpille myrkyllisesti twitterissä, että "siellä iso poika kirjoittelee lentokoneessaan, koska ei uskalla puhua asioista kasvotusten".

Nöyryytetty Trudeau on saanut laajaa tukea ympäri maailman.

Britannian pääministeri Theresa May lähetti hänelle henkilökohtaisen tukiviestin. Saksan hallituksessa trans-atlanttisista suhteista vastaava koordinaattori Peter Beyer kirjoiti, että Yhdysvallat ei enää näytä olevan luotettava kansainvälinen toimija.

Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kokosi EU:n tuen mukailemalla Trumpin neuvonantajan Peter Navarron helvetti-viestiä. Donald Tuskin mukaan "taivaassa on erityinen paikka – Justin Trudeaulle".

Trudeausta tuli harjoituskappale Pohjois-Korea -neuvotteluihin

Trumpin poikkeuksellisen tylylle käytökselle tarjottiin heti sunnuntaina myös selitystä.

Hänen kansallisen talousneuvostonsa johtaja Larry Kudlow sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Trumpin ei pidä osoittaa minkäänlaista heikkoutta ennen tapaamistaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Kun toimittaja Jake Tapper tarkensi, että tässäkö onkin kyse Pohjois-Koreasta, vastasi Kudlow, että näin on, mitä suurimmassa määrin.

Tämän perusteella Kanadan pääministeristä tulikin harjoituskappale Trumpin valmistautuessa tiistain keskusteluihin Pohjois-Korean johdon kanssa Singaporessa.

Lue myös:

Peter Navarron haastattelu Fox-kanavalla BBC:n sivuilla (englanniksi) (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi