Synnytystupa tarjoaa välivaihtoehdon kotisynnytykselle − videotykiltä voi heijastaa perheen toivomana vaikka luontokuvia tai meren kohinaa

Satakunnan keskussairaalassa avataan elokuussa uudenlainen synnytystupa, joka on tarkoitettu matalan riskin synnyttäjille. Synnytyksestä halutaan tehdä mahdollisimman kodinomainen.

synnytys
Vastasyntynyt
Viivi Sihvonen / Yle

Satakunnan keskussairaalassa on parhaillaan käynnissä uudenlaisen synnytyssalin, ”synnytystuvan”, kehittäminen.

Synnytystupa on synnytyssali, joka on tarkoitettu matalan riskin synnyttäjille. Tällaisilla synnyttäjillä on mennyt raskausaika hyvin ja synnytykselle on arvioitu vähän riskejä. Potilaat myös seulotaan etukäteen.

− Tämä on tietynlainen välivaihtoehto kotisynnytykselle, Satakunnan keskussairaalan osastohoitaja Marika Nieminen kertoo.

Tuvalla halutaan tarjota äideille vaihtoehto kotisynnytykselle.

− Tarjoamme äideille turvallisen ja kodinomaisen synnytyksen sairaalan seuratamenetelmiä ja henkilökunnan apua hyödyntäen. Lähtökohtana on aina potilasturvallisuus.

Kuin olisi kotona

Synnytystupa on varsinkin potilaille, jotka toivovat saavansa pehmeiden arvojen synnytyksen.

– Tuvassa tuetaan ja kannustetaan äitiä pärjäämään mahdollisimman pitkälle omilla voimillaan, Marika Nieminen valaisee.

Synnytystuvan ilmapiiristä pyritään luomaan kodintuntuinen uusilla kalusteilla ja sisustuksella. Aivan uusi lisäys synnytystuvassa on videotykki.

Videotykillä voi heijastaa valkokankaalle perheen itse valitsemaa kuvaa, esimerkiksi luontoa tai merta.

Marika Nieminen

− Videotykillä voi heijastaa valkokankaalle perheen itse valitsemaa kuvaa, esimerkiksi luontoa tai merta, Nieminen sanoo.

Muualla Suomessa ei ole käytössä videotykkiä synnytyssaleissa. Samantyyppisiä vaihtoehtoja synnytyksille on kuitenkin käytössä muuallakin Suomessa, kuten pääkaupunkiseudulla.

Matalan riskin synnytysyksiköitä

Kätilöiiton puheenjohtaja Marjo Lyyran mukaan käytöstä poistetulla Kätilöopistolla oli aiemmin matalan riskin synnytysyksikkö Haikaranpesä.

− Olisi vallan ihanaa, jos synnytystuvat yleistyisivät, Lyyra toteaa.

Vuoden 2013 Kätilöliiton kannanotossa julkistettiin kätilö Silja Seppäsen hanke, joka tunnettiin myöhemmin nimellä ViVa. Hankkeen tarkoitus oli edistää perheiden valintoja normaalin synnytyksen mahdollistamiseksi. Samassa kannanotossa Kätilöliitto esitti, että matalan riskin synnyttäjille on laadittava valtakunnalliset kriteerit ja hoitosuositukset.

Satakunnan keskussairaalan synnytystupa on oma versionsa synnytystuvasta, ja samankaltaisia synnytyssaleja löytyy myös muista sairaaloista. SKS:n tuvan arvioidaan valmistuvan käyttöön elokuun loppuun mennessä.

Korjattu 13.6.2018 klo 13:34: tarkennettu Kätilöliiton osuutta vuoden 2013 hankkeeseen ja väliotsikko muutettu

Lue lisää:

Uusi verikoe laskee synnytykselle päivän yhtä tarkasti kuin ultraääni

Meri-Lapin synnytyksistä voi tulla vuosien oikeustaistelu – synnytykset jatkunevat vähintään ensi vuosikymmenelle