Ikävä matkaripuli vaivaa, auttaisikohan antibioottikuuri? Ei kannata, altistut superbakteereille

Moni matkailija turvautuu antibiootteihin liian herkästi, jos matkaripuli tai muut taudit haittaavat lomaohjelmaa.

matkailu
Ruokailua Sri lankassa.
Matkaripuli tarttuu usein ruuasta tai hanevedestä.M. A. Pushpa Kumara / EPA

Pitkään odotettu matka palmujen katveessa ja trooppisessa säässä lähenee. Mutta entä, jos sairastuu matkaripuliin ja loma on vaarassa mennä pilalle? Moni matkailija suuntaa lääkärin vastaanotolle hakemaan antibiootteja, ihan vain varmuuden vuoksi.

Ei kuitenkaan kannattaisi, käy ilmi Helsingin yliopiston, HUSin ja Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan yhteisestä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan matkailijat, jotka kantavat mukanaan antibiootteja kaiken varalta turvautuvat niihin useammin kuin he, jotka lähtevät matkalle ilman lääkettä.

Ongelma on, että antibiootteja varulta mukaansa ottavat käyttävät lääkettä herkästi myös lievän ja kohtalaisen matkaripulin hoitoon, vaikka antibiootteihin pitäisi turvautua vain vaikeissa tapauksissa. Yleistä on myös se, että antibiootteja käytetään, koska ajatellaan ripulin haittaavan matkalle suunniteltua ohjelmaa. Tarpeen taustalla pitäisi kuitenkin olla ripulin vakavuus.

Antibiootteja käyttänyt saa herkemmin superbakteerin

Lomamatkailija voi olla edistämässä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien, eli superbakteerien lisääntymistä. Antibiootit tuhoavat elimistön omia suolimikrobeja, jotka normaalisti tarjoavat suojaa bakteereja vastaan. Näin superbakteerit pääsevät tarttumaan helpommin antibiootteja käyttävään ihmiseen erityisesti ulkomailla, jossa riski superbakteerin tarttumiseen on suurempi.

Noin joka kolmas trooppisilla alueilla matkustaneista kantaa palatessaan tällaisia vastustuskykyisiä bakteereja. Antibiootteja matkansa aikana käyttäneillä todetaan superbakteereja kaksi kertaa useammin kuin muilla.

Superbakteerien lisääntyminen on maailmanlaajuinen ongelma ja vakava terveydellinen uhka. Suurin syy antibioottien vastustuskyvyn lisääntymiseen ovat antibioottien liiallinen ja harkitsematon käyttö.

– Lääkärien pitäisi määrätä antibiootteja ennalta matkaripuliin vain erityistapauksissa. Antiobiootti ei ole mikään varalääke. Yleensä pärjätään ripulilääkkeillä, toteaa tutkimusta johtanut professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Ensisijaisesti nestehoitoa ja muita lääkkeitä

Tutkimuksen mukaan yleisin syy antibioottien käyttöön oli matkaripuli. Toiseksi yleisin oli hengitystieinfektio.

– Ohjeen mukaan antibioottia tulisi käyttää silloin, jos ripuli on raju, yleistila laskee ja potilaalla on kuumetta tai jos hänellä on esimerkiksi perussairaus, joka voi ripulin takia pahentua, Kantelee sanoo.

– Ensisijaisesti pitäisi turvautua nestehoitoon ja tarvittaessa muihin lääkkeisiin. Antibiootteja tarvitsee vasta siinä vaiheessa, kun on niin sairas, että pitää hakeutua lääkäriin.

Seurantatutkimukseen osallistui 316 suomalaista matkailijaa, jotka tulivat mukaan Aavan Matkailuklinikan kautta. Osallistuneista 53 varasi matkalle mukaan antibioottia kaiken varalta. Heistä 34 prosenttia käytti antibiootteja, kun taas ilman lääkettä reissuun lähteneistä sitä käytti vain 11 prosenttia.

Lue myös:

Älä ota turhaa lääkettä matkaripuliin – Kolme vinkkiä, joilla suojaudut antibiooteille vastustuskykyisiltä superbakteereilta

Antibiootteja syödään liikaa – "Perinteinen ajatus, että kuuri pitää syödä aina loppuun, on ikiaikainen myytti"