Uusi lastensairaala antaa hoitajille enemmän valtaa – malli haettiin Yhdysvalloista, ja sen uskotaan hyödyttävän potilaita

Hoitotulokset paranevat, kun hoitajat saavat päättää enemmän omasta työstään, uskoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Syyskuussa avattava lastensairaala ottaa uuden hoitotyön mallin heti käyttöön.

työelämä
Uusi lastensairaala
Derrick Frilund / Yle

Ylellä esitetty sairaaladraamasarja Syke antoi monen mielestä liian hierarkkisen kuvan sairaalan arjesta.

Lääkärin sana oli laki, jota hoitajat mukisematta tottelivat. Myös hoitajien keskinäinen nokkimisjärjestys oli selvä.

Vaikka viime vuosina on puhuttu laajasti hierarkkisten organisaatioiden purkamisesta ja uudenlaisesta johtamisesta, mielletään sairaalat silti vahvasti johtovetoisiksi työyhteisöiksi.

Nyt tätä halutaan muuttaa.

Hätätilanteissa päätöksenteon portaat pitää tietysti ottaa käyttöön ja organisaation on oltava paperilla selvä.

Muutoin monet asiat halutaan jalkauttaa sinne, missä asiat tehdään, suorittavalle tasolle.

Hoitajia halutaan rohkaista vaikuttamaan omaan työhönsä.

Röntgenhoitaja Paula Tanni HUS:n Syöpäkeskuksen sädehoito-osastolta myöntää, että monet ovat olleet alkuun arkoja edes kommentoimaan työtään.

Paula Tanni
Paula TanniJyrki Ojala / Yle

– Ollaan totuttu siihen, että määräykset tulevat ylemmiltä tahoilta. Luulen, että kaikilla on mielipide, mutta se vain pitää uskaltaa sitten sanoa ääneen.

Syöpäkeskuksessa perustettiinkin ensi töikseen omia, vain hoitajista koostuvia asiantuntijaryhmiä pohtimaan työn kehittämistä.

Hoitaja tietää, mitä potilas tahtoo

HUS:n jättimäisessä organisaatiossa halutaan siis vetää mutkia suoremmiksi hoitotyön päätöksenteossa.

Tehtävä ei ole helppo, HUS:ssa työskentelee peräti 12 000 hoitajaa. Tavoitteena on amerikkalainen hoitotyön laatua kuvaavan Magneettisairaalan status.

Röntgenhoitaja Paula Tanni tietää oitis, missä hänen ja kollegojensa päätösvaltaa voisi lisätä.

– Juuri niissä meidän omaa työtämme koskevissa asioissa. Me tiedämme myös potilaan näkemyksen usein parhaiten, joten sitä näkemystä voisimme tuoda sitten esiin.

Tanni myöntää, että joidenkin asioiden hyväksyttäminen ylempänä turhauttaa. Aikaa tuhraantuu, vaikka asia voisi olla helpomminkin ratkaistavissa.

Sädehoitohuone
Hoitajat valmistelevat sädehoitohuonetta.Jyrki Ojala / Yle

Uusi lastensairaala tarttuu heti toimeen

Uudenlaista hoitotyötä aletaan toteuttaa heti, kun pian valmistuva Uusi lastensairaala otetaan käyttöön syyskuun alussa.

Pääsimme tutustumaan tulevaan lasten syöpä- ja elinsiirto-osastoon.

Ero vanhaan on huima. Vaikka lasten ja nuorten sairaalasänkyjä ei vielä ole kärrätty sisään, osasto näyttää monelta osin valmiilta.

Hoitajien uudet toimintatavat on otettu osaston suunnittelussa huomioon, kertoo johtava ylihoitaja Inger Mäenpää.

– Täällä hoitajat työskentelevät avodeskissä, niin kutsutuilla hoitaja-asemilla, silloin kuin eivät ole potilashuoneissa. Täältä heidät on helppo tavoittaa. Täältä pystyy myös hyvin valvomaan koko osastoa, kun saamme paljon uutta teknologiaa avuksemme.

Magneettisairaalan ajatukseen kuuluu myös potilaan ja omaisten vahva mukaanotto hoitotyöhön. Lastensairaalan suunnittelussa onkin kuunneltu heitä joka vaiheessa. Jokaisen potilaan huoneessa on nyt vuodesohva, jossa vanhempi voi yöpyä.

Lapsi saa myös osastolle tullessaan käyttöönsä tabletin, jolla voi olla milloin vain yhteydessä omahoitajaan tai vaikkapa kotona odottaviin sisaruksiin.

Inger Mäenpää
Inger MäenpääMårten Lampén / Yle

Päätöksenteko alas, hoidon laatu ylös

Vaikka Magneettisairaala on ensisijaisesti hoitotyön laatujärjestelmä, sen vaikutukset halutaan saada leviämään koko työyhteisöön.

Päätavoitteena on laadukkaammat hoitotulokset ja asiakastyytyväisyys.

Paremmalla johtamisella saadaan aikaan sairaala, joka on niin toimiva, että se vetäisi puoleensa niin hoitajia kuin potilaitakin, magneetin lailla.

– Lastenpsykiatrian osalta meillä on erittäin hyvää näyttöä, miten hoitajavastaanotot ovat lisääntyneet. Esimerkiksi syömishäiriöyksikkö on lähes hoitajavetoinen tällä hetkellä, listaa johtava ylihoitaja Inger Mäenpää Lasten ja nuorten sairaudet -yksiköstä.

Magneettisairaalan statusta tavoitellaan aluksi HUS:n neljässä eri yksikössä.

Mukaan ovat lähteneet Lasten ja nuorten sairaudet, Syöpäkeskus, Sydän- ja keuhkokeskus sekä Psykiatria.

Toimintatapoja muutetaan ja tulokset mitataan ja kirjataan. Kun tarpeeksi tietoa on saatu, voidaan statusta hakea. Käytännössä tämä tarkoittanee 2020-luvun alkupuolta.

Hoitajat ja lääkärit napit vastakkain?

Magneettisairaala-hanke on kirjattu HUS:n hallituksen kärkihankkeeksi. Vaikka kapinahenkeä ei ole sairaala-alueella nähty, ei totuttujen päätösrutiinien muuttaminen ole sujunut aivan muitta mutkitta.

– Yksittäisiä ennakkoluuloja lääkärien puolelta on ollut. Siksi tarvitaan selkeä paalutus ja mandaatti tehdä tätä, kommentoi HUS:n hallintoylihoitaja Kaarina Torppa sora-ääniä.

Uudenlaisen vastuunjaon tavoitteena onkin selkeyttää lääkärien ja hoitotyön rooleja. Lääkärin ja hoitajan lähestymistavassa potilaisiin on eroja, tavoitteena on hyödyntää kummankin vahvuuksia niin, että potilas niistä hyötyy.

Osalle hoitajista uudenlainen vastuunotto on jo arkipäivää. Sukupolvieroillakin on tässä merkitystä, uskoo röntgenhoitaja Paula Tanni.

– Ei ole ehkä ihan nykyaikaa, että on sellasta hierarkiaa.

A-studion tv-lähetys käsittelee työn muutosta tänään klo 21 tv1:llä.