Heippa helteille – pohjoiseen luvassa jopa pakkasta ja Pohjanmaalle hallaa

Pohjoistuulet tuovat viikon keskivaiheille viileää säätä. Viikonvaihteessa voidaan päästä takaisin hellelukemiin.

sää
Hallakartta
Pohjanmaalle ja pohjoiseen on tulossa hallaa.Yle

Maanantaina Suomi oli jakautunut kahtia. Pohjoiseen virtasi viileää ilmaa ja etelässä nautittiin vielä helteistä. Ilmamassojen törmäyskohdassa keskisessä Suomessa linjalla Pori-Tampere-Jyväskylä nautittiin sitten ukkosista ja sadekuuroista.

Illan ja yön aikana vesisadealue liikkuu eteläisen Suomen yli. Vettä voi tulla tosin aika vähän.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven laatiman ennusteen mukaan huomenna tiistaina pohjoisesta virtaa kuivempaa ja viileämpää ilmaa jo koko maahan. Samalla sää poutaantuu.

Käsivarteen pakkasta

Ja viileys tuntuu. Päivälämpötila on pääosin alle 20 astetta, Lapissa alle 10 astetta, jopa alle viisi. Inarissa mennään kolmen asteen tuntumassa seuraavat kolme päivää ja Käsivarressa voidaan päästä pakkasen puolelle.

Keskiviikkona viilennys sen kun jatkuu ja mittarit saattavat näyttää vielä viitisen astetta vilakampaa kautta maan.

Sitten vielä huonoja uutisia Suomenselälle Pohjanmaan maakuntiin ja Lappiin: seuraavina kahtena yönä on odotettavissa hallaa.

Kesäkuu on hallakuu

Jos toukokuu oli poikkeukselllisen helteinen, niin kesäkuu on kunnostautunut hallakuuna. Nyt luvattujen lisäksi alkukuusta on mitattu poikkeuksellisen ankaria hallalukemia.

Kun normaalisti lämpötila mitataan noin kahden metrin korkeudelta ja lukema saattaa näyttää plussaa, niin halla tarkoittaa sitä, kun aivan maanpinnassa mennäänkin jo pakkasen puolelle.

Viime viikolla mitattiin maan pinnassa Ilmatieteen laitoksen mukaan muun muassa Salossa -5,9 astetta, Jyväskylässä -8,6 ja Savonlinnassa -6 astetta.

Halla ei ole kesäkuun alussa tavatonta, mutta näin ankarat lukemat ovat harvinaisia.

Helteet palaavat

Kylmän tuulahduksen ei pidä antaa masentaa, sillä kohti keskikesää ja juhannustahan tässä vasta ollaan menossa. Kotakorven mukaan tuulet kääntyvät ja torstaina puhaltaa jo etelästä. Se tietää lämpenevää viikonvaihdetta.

Lämpötilat nousevat parhaassa tapauksessa takaisin hellelukemiin etelässä ja Lapissakin pariinkymppiin.

Hellekartta
Viikonvaiheteessa helteet palaavat.Yle