Näsijärven rannassa saa nyt tanssia, esiintyä tai siitä voi lähteä risteilylle – Koukkuniemen ikäihmisille rakennettiin monitoiminen laituri Tampereella

Uusi laituri saneerattiin vanhan päälle. Asiaa ajoi arvokasta vanhuutta korostava yhdistys.

Tampere
Katso Pirkanmaan uutisten juttu Koukkuniemen monitoimilaiturin avajaisista
Katso Pirkanmaan uutisten juttu Koukkuniemen monitoimilaiturin avajaisista

Satamäärin koukkuniemeläisiä ja heidän läheisiään oli saapunut paikalle. Tuoreen puun tuoksu sekoittui lahjoituksina saatujen kuumien käristemakkaroitten tuoksuun.

– Neljä vuotta tätä on kaupungin kanssa neuvoteltu, mutta nyt on saatu upea ja tarpeellinen tanssilaituri koko Tampereen väkeä varten, sanoo Jari Pirhonen, Arvokas vanhuus -yhdistyksen puheenjohtaja.

Yhdistys on ideoinut ja ajanut laituriasiaa vuosien ajan. Laituri on sille suuri saavutus.

Väkeä Koukkuniemen vanhainkodin monitoimilaiturin avajasissa.
Laiturin avajaisia vietettiin maanantaina 11. kesäkuuta.Jussi Mansikka / Yle

Rakennelma on saneerattu vanhan laiturin päälle ja sinne on esteetön pääsy. Viimeisiä ruuveja ruuvattiin vielä avajaispäivänä maanantaina. Pientä viimeistelyä paikka vielä kaipasi, sillä jotkut pyörätuoleista tuppasivat ohjautumaan ohi ajoluiskan.

Tanssia ja muita esityksiä

Monitoimilaiturin ansiosta Näsijärven rantaa voidaan hyödyntää monenlaiseen virkistykseen tanssista laivaristeilyyn. Tanssipaikkana laiturit ja sillat ovat monille tuttuja vanhan ajan maaseudulta. Nykypolvi tosin taitaa muistaa ne vain mustavalkoisista Suomi-filmeistä.

– Kyllähän tämä tanssipaikaksi sopii, sanoo paikalle Kalevan suunnalta saapunut Ritva.

Koukkuniemen ranta on hänelle tuttu kävelyreitti jo vuosikymmenien takaa.

– Kun vaan olisi tanssittajia, niistä on pula kun naiset elää miehiä vanhemmaksi. Meidän täytyy tanssia likkaparissa sitten vaan, Ritva nauraa.

Avajaisissa monisatapäistä yleisöä viihdyttivät ja tanssituttivat tutut tangokuninkaalliset serkukset Johanna Debreczeni ja Jouni Keronen.

Börje Kock
Börje Kock on itsekin jo kahdeksankymppinen. Jalka ei nouse enää samoin kuin 50 vuotta sitten, mutta tanssia uudella laiturilla piti kokeilla.Jussi Mansikka / Yle

Myös Arvokas vanhuus -yhdistyksessä (ARVA) toimiva Börje Kock on silminnähden tyytyväinen. Hän on yksi niistä, jotka kehittelivät ideaa monitoimisesta laiturista.

– Tanssia, mitä tahansa, esitelmiä, runon lausuntaa lukemista ja joitain pelejä, hän luettelee hän laiturin mahdollisuuksia. Nyt Näsijärven läheisyyttä päästään hyödyntämään luontevasti.

– Minulle tosin tanssi on vähän vaikeata kun polvet eivät ole enää samassa kunnossa kuin 50 vuotta sitten, hän nauraa. Mutta valssia hänkin kokeilee.

Jari Pirhonen.
ARVA:n puheenjohtaja Jari Pirhonen ajoi laituria Näsijärven rantaan muutaman vuoden. Hän kiittelee kaupungin panosta ja satamatoimistoa erikseen.Jussi Mansikka / Yle

Myös risteilyt laiturilta ovat mahdollisia. Avajaisissa paikalle saapui M/S Intti, joka tarjoaa risteilypalveluita Näsijärvellä.

– Päästään suoraan Koukkuniemestä Näsijärvelle. Ainakin ARVA ry tulee järjestämään risteilyjä, että otetaan tästä ihmisiä kyytiin, käydään selällä kahvittelemassa. Sellaista odotan oikein, sanoo puheenjohtaja Pirhonen.