Hyppää sisältöön

Suomalainen musiikkisovellus voitti Applen sovelluskehittäjien Oscarin – Forbes: "Sensaatiomainen"

Yatatoy-yrityksen Ilari Niitamo kertoo, että Bandimal-sovelluksesta ovat olleet kiinnostuneet jopa dj:t.

Bandimal Kuva: Apple

Ilari Niitamon ääni on puhelimessa käheä. Ilmeisesti päivät ovat venähtäneet pitkiksi Apple Worldwide Developers Conference -tapahtumassa. Niitamo on ollut viikon ajan Yhdysvaltojen San Josessa järjestetyssä tapahtumassa edustamassa suomalaista Yatatoy-yritystä.

Niitamolle viikon kohokohta oli Apple Design Awards -kilpailu (siirryt toiseen palveluun). Yatatoyn uusin sovellus, puoli vuotta sitten julkaistu Bandimal oli yksi palkinnon kymmenestä voittajasta.

– Tapasimme Applen pomoja, ja olen antanut haastatteluja, Niitamo kertoo viikosta.

Apple Design Awards on merkittävä palkinto Apple-sovellusten kehittäjille. Niitamo kuvailee palkintoa alan Oscareiksi. Palkintojen jakotilaisuus on heti Applen uusien tuotteiden julkistamisen jälkeen, joten verkossa katsottavissa oleva striimi kerää miljoonayleisön.

– Tämä on isointa, mitä voi tapahtua. Hienoltahan se tuntuu.

Kymmenen palkittua sovellusta on nostettu näkyvästi esille Applen sovelluskauppaan AppStoreen ympäri maailmaa. Lisäksi Yatatoy aikoo Niitamon mukaan jatkaa yhteistyötä Applen kanssa.

"Piikki on aika huima"

Bandimal on lapsille suunnattu opettavainen sovellus, jolla voi säveltää musiikkia hauskojen piirroseläinhahmojen avulla. Esimerkiksi talouslehti Forbes kuvailee sovellusta sensaatiomaiseksi. (siirryt toiseen palveluun) Palkintojen jaon yhteydessä sovelluksen kerrotaan olevan "täydellinen lasten oppimiselle". (siirryt toiseen palveluun)

Yatatoyn kaikki tuotteet keskittyvät nimenomaan lapsiin. Niitamon mielestä lapsille on mukava tehdä sovelluksia, koska he ottavat helposti uusia ja abstrakteja asioita vastaan kuin aikuiset.

– Aikuiset ovat tarkempia siinä, mistä pitävät, Niitamo kuvailee.

Kiinnostus ei ole kuitenkaan jäänyt vain lapsiin. Sovelluksen käyttäjiä ovat muun muassa opettajat, jotka käyttävät sovellusta lasten kanssa. Myös dj:ltä on tullut kyselyitä, saisiko sovelluksessa tehtyjä sävellyksiä ulos.

– He ovat halunneet käyttää sävellystä omissa biiseissään. Sovelluksessa ei tällä hetkellä saa musiikkia ulos, mutta aiomme lisätä kyseisen toiminnallisuuden tulevassa päivityksessä.

Mitä Bandimalille on sitten käynyt voiton jälkeen? Sitä Niitamo ei tiedä.

– Me emme seuraa numeroita, itse en ainakaan ole katsonut sovelluksen julkaisun jälkeen latauskertoja. Muut voittajat, jotka seurasivat latauksia sanoivat, että piikki on aika huima.

Bandimalin tekijät ovat Ilari Niitamon lisäksi myös Helsingissä asuva Lucas Zanotto ja Wienissä asuva Ulrich Troyer.

Juttua korjattu 12.6. klo 14.09: Muutettu toiseksi viimeistä sitaattia. Musiikin voi saada ulos seuraavan päivityksen jälkeen, ei seuraavassa sovelluksessa.