Hyppää sisältöön

Silta Uittamon ja Hirvensalon välille voidaan rakentaa

Hirvensalon uusi osayleiskaava mahdollistaa sillan rakentamisen Uittamolta Hirvensalon Sorttamäkeen. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Hirvensalon silta vetää toistaiseksi hyvin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Hirvensalon osayleiskaavan. Kaava mahdollistaa, että saarelle rakennetaan asuntoja noin 15 000 uudelle asukkaalle ja silta Hirvensalosta Uittamolle.

Päätös syntyi äänin 48–18.

Vasemmistoliiton Elina Sandelinin tekemän ehdotuksen mukaan kaavasta olisi pitänyt poistaa siltavaihtoehto. Hän ehdotti myös Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran yhteisen asukasmäärän rajoittamista 20 000:een.

Missä vihreät?

Elina Sandelin sai esityksensä taakse lopulta vain vasemmistoliiton, perussuomalaiset ja kaksi vihreiden edustajaa. Sandelinin mielestä Uittamonsiltaa ei pitäisi rakentaa, koska se vahingoittaa alueen herkkää luontoa.

– Olen erittäin pettynyt, koska ympäristön kannalta olisi ollut tärkeää suojella sekä Uittamon hiljaiset rannat että Rauvolanlahden Natura-alue.

Sandelinia harmitti erityisesti se, että vihreät eivät lämmenneet asialle.

–Tämä oli kyllä minulle pettymys ja yllätys, ettei vihreistä löytynyt enempää meidän esityksemme taakse.

Reilua peliä

Vihreiden Ville Niinistön mukaan Hirvensalon osayleiskaava ei tarkoita sillan rakentamista lähivuosina. Niinistö itse sanoo vastustavansa siltaa, mutta äänesti silti sen rakentamisen mahdollistavan kaavan puolesta.

– Vihreiden kanta on se, että ei siltaa nyt eikä lähivuosikymmeninä. Oli kuitenkin reilua sallia varaus sillalle, jos Hirvensalon asukasmäärä nousee, eikä liikennettä saada muuten ohjattua.

Ville Niinistön mukaan uhkakuvia sillan aiheuttamista luontohaitoista on liioiteltu. Hänen mukaansa uudesta sillasta on lähinnä esteettistä ja meluhaittaa.

– Luonnonsuojelullinen vaikutus on varsin vähäinen, Niinistö sanoo.

Kahden vaiheilla

Perusuomalaisten Ville Tavion mielestä ei Hirvensalon osayleiskaavaa eikä sillan rakentamista olisi pitänyt hyväksyä. Hänen mukaansa siltaa ei edes tarvittaisi, jos alueelle ei kaavoitettaisi runsaasti asuintaloja.

– En toivo hirveästi lisärakentamista Turun saarille. Siellä pitäisi säilyttää väljyyttä ja luontoarvoja.

Keskustan Pauli Kossila sanoi, että hänen on ollut vaikea muodostaa kantaa asiassa.

– Olen ollut kahden vaiheilla, mutta kun suuri osa vihreistä kannattaa tätä yksityisautoilua suosivaa ratkaisua, niin minäkin kallistun kannattamaan, Kossila leukaili.

.
.