Analyysi: Trump ja Kim voittivat ennakkoluulot – ainakin puheissa

Donald Trump ja Kim Jong-un ovat tulleet tosimielellä Singaporeen. Alku on ollut lupaava, mutta vasta tulokset ratkaisevat, Ylen kirjeenvaihtaja kirjoittaa.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Kim Jong-un ja Donald Trump tapaavat Singaporessa.
Pohjois-Korean Kim Jong-un ja Yhdysvaltain Donald Trump aloittivat 48 minuuttia kestävällä kahdenkeskisellä tapaamisella.Saul Loeb / AFP

SingaporeKättely punaisella matolla Capella-hotellin lippurivistön edessä oli Trumpin mittapuussa lyhyt. Katsekontaktia miesten välillä oli huomiota herättävän vähän.

Kivettynyt ilme kummankin kasvoilla muuttui hymyksi, kun Kim ja Trump lähtivät kävelemään hotellin kirjastohuoneeseen. He keskustelivat siellä 48 minuuttia pelkästään tulkkiensa välityksellä.

On harvinaista, että Yhdysvaltain presidentti suostuu sellaiseen. Pohjois-Korean johtajasta puhumattakaan.

Presidentti Ronald Reagan jutteli kahden kesken 1980-luvulla Neuvostoliiton Mihail Gorbatsovin kanssa ja Bill Clinton seuraavalla vuosikymmenellä Venäjän-kollegansa Boris Jeltsinin kanssa. Muut ovat aina luottaneet avustajiensa taustatukeen.

Kahdenkeskinen diilin vääntäminen on kuitenkin Trumpin tapa toimia. Eristäytyneen Pohjois-Korean 34-vuotiaan johtajan tavoista ei maailmalla tiedetä juuri mitään.

Kahdenkeskisen tuokion jälkeen Kim sanoi kameroiden edessä neuvottelupöydässä, että tapaamisen järjestämisessä oli suuria vaikeuksia, mutta ”voitimme ennakkoluulot ja tässä sitä nyt ollaan.”

Tuota kommenttia voi jo pitää saavutuksena. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat eivät ole tavanneet kertaakaan aiemmin.

Se on saavutus siksi, että Yhdysvallat määrittelee Pohjois-Korean pahuuden akselivaltioksi, ja Kim ja Trump ovat viime kuukausina vieneet vihanpidon henkilökohtaiselle tasolle.

Kim on haukkunut Yhdysvaltoja paholaisvaltioksi. Trump on nimitellyt Kimia rakettimieheksi ja ihmetellyt, miksi Kim pitää häntä vanhana, koska hänkään ei nimittele Kimia pieneksi ja lihavaksi.

Nyt Trump sanoi uskovansa, että Singaporessa jatkuvasta tapaamisesta tulee menestys ja maiden väleistä erinomaiset.

Kukaan ei odota Singaporen tapaamisen ratkaisevan Pohjois-Korean ydinaseongelmaa ja maiden suhteiden lämpenevän äkisti. Menestyksenä voi pitää jo sitä, jos Trump ja Kim sopivat seuraavasta tapaamisesta, johon mahdollisesti tulevat Etelä-Korea, Kiina ja Venäjä mukaan.

Tapaamisen alku Capella-loistohotellissa on ollut lupaava. Ennakkoluulojen voittaminen voi olla käytännössä hankalampaa kuin puheissa.