Punkit ovat Pietarsaaressa selvästi pahempi riesa kuin Kokkolassa

Punkkitautitapaukset ovat 2010-luvulla vähentyneet sekä Keski-Pohjanmaan että Pohjanmaan maakunnissa.

borrelioosi
Punkki lähikuvassa iholla.
Juha Metso / AOP

Punkkien levittämään borrelioosiin sairastutaan enemmän Pietarsaaressa kuin koko Keski-Pohjanmaalla. Tänä vuonna borrelioositapauksia on todettu Pietarsaaressa kuusi, Keski-Pohjanmaalla taudin taas on saanut vain kaksi ihmistä.

Kyse ei ole poikkeusvuodesta, vaan tilanne on jatkunut samanlaisena jo pitkään. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Pietarsaaressa on todettu lähes 180 borrelioositapausta reilun 20 vuoden aikana.

Se on enemmän kuin koko Keski-Pohjanmaan maakunnan kunnissa yhteensä. Kokkolassa borrelioositapauksia on havaittu 120 samalla ajanjaksolla.

Punkkitaudit laskussa

2010-luvulla punkkitautitapaukset ovat sekä Keski-Pohjanmaan että Pohjanmaan maakunnissa vähentyneet, koska ihmiset osaavat suojautua punkeilta aiempaa paremmin.

Esimerkiksi borrelioosia vakavampaan puutiaisaivokuumeeseen sairastutaan Keski-Pohjanmaalla enää harvoin. Tuorein tapaus on kuuden vuoden takaa, jolloin alueella rekisteröitiin yksi tartunta.

Myös punkkirokotteen suosio on ollut laskussa. Pudotusta selittää se, että vuosien varrella ahkerimmat luonnossa liikkujat ovat jo hankkineet rokotteen.

Rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta, (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan borrelioosiin ei ole vielä toimivaa rokotetta.