1. yle.fi
  2. Uutiset

"Nuoriso käy testaamassa ajotaitojansa ihan viikoittain" – Aulangon turmareitillä mietitään edelleen, miten ylinopeudet saataisiin kuriin

Pari viikkoa sitten Aulangon metsäreitillä nuori nainen menehtyi auton törmättyä suureen puuhun, ilmeisesti ylinopeuden seurauksena.

onnettomuudet
Aulangon kolaripaikka
Ville Välimäki / Yle

Kaksi viikkoa sitten Hämeenlinnassa 16-vuotias nuori nainen menehtyi auton törmättyä Aulangon puistoreitillä suureen tammeen. Poliisin mukaan syynä on todennäköisesti ollut liian suuri tilannenopeus.

Aulangon luontokohteen omistaa Metsähallitus. Onnettomuuden jälkeen reitille on jälleen ilmestynyt uusia jarrutusjälkiä. Tie on herättänyt paljon keskustelua hämeenlinnalaisissa. Kaupungissa ihmetellään, miksei hurjastelulle saada loppua.

Poliisi ja Metsähallitus kertoivat pari viikkoa sitten miettivänsä Aulangon tilannetta ja mahdollisia parannuksia. Vielä ei kuitenkaan ole päästy yhteisymmärykseen siitä, mitä reitille tulisi tehdä. Metsähallitus kertoo odottavansa poliisin kantaa asiaan.

– Puistometsän tien osalta tilanne käytiin läpi. Asvaltti on hyvässä kunnossa ja näkyvyydet nopeusrajoitusten mukaisia. Valitettavan tapahtuman jälkeen joudumme katsomaan hieman tarkemmin tätä tilannetta. Kun saamme poliisilta tietoa asiasta, viemme sen maaliin asti, sanoo Metsähallituksen kenttäpäällikkö Arto Pummila.

– Se on kuitenkin nuorison suosima paikka ilta- ja yöajeluille, niin ei olisi ollenkaan huono, jos mietittäisiin parannuksia, sanoo komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista.

jarrutusjäljet Aulangon metsäreitillä
Timo Leponiemi / Yle

Lindstedtin mukaan toimivia ratkaisuja saattaisivat olla esimerkiksi hidasteet, töyssyt, tärinäraidat tai esimerkiksi puomi, jollainen Aulangolla on muutamia vuosia sitten ollutkin.

Metsähallituksen Pummilan mukaan hidasteet voisivat olla hyvä ratkaisu, mutta niitä tulisi laittaa reitille suht tiheään ylinopeuksien kitkemiseksi. Se aiheuttaisi ongelmia muille käyttäjäryhmille.

– Linja-autojen osalta hankaloittaa tilannetta. Se heikentää myös maantiepyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden mahdollisuutta käyttää aluetta.

Hidasteet maksaisivat Pummilan mukaan useita satoja euroja kappaleelta. Aulangon budjetti on hänen mukaansa tiukilla, ja hidasteiden hankkiminen vaatisi jonkinlaisen erillisrahoituksen.

– Periaatteessa puomin voisi laittaa. Sitä vain on rikottu ja pahimmillaan aiheuttanut sen, että reittiä on ajettu väärään suuntaan. Käytännössä se vaatisi puomin siirron toiseen paikkaan. Aikoinaan, kun päädyttiin luopumaan puomista, todettiin, että ihmiset pääsevät vapaammin iltasella katsomaan auringonlaskua tai jos haluavat aamulla retkeillä alueella, niin se jäisi pois jos puomi olisi alhaalla esimerkiksi iltakymmenestä aamukahdeksaan.

nopeusrajoitus Aulangon metsäreitillä
Timo Leponiemi / Yle

Aulanko työllistää poliisia: nuoriso testaa omia ajotaitojaan viikoittain

Puistometsän halkova reitti on kapea, runsaan parin kilometrin pituinen, ja sen nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa. Reitti sisältää jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, kiperiä mutkia ja suoria, loivahkoja tieosuuksia. Nuoret käyvät Aulangolla testaamassa omia ajotaitojaan, tietää Tarja Lindsted Hämeen poliisista.

– Kyllä siellä kuulemma nuoriso käy testaamassa ajotaitojansa ihan viikoittain viikonloppuisin. Kyllä se suosittu paikka on.

Tämä työllistää poliisia, kertoo Lindstedt. Poliisi saa ilmoituksia hurjastelusta ja kaahailusta, mutta kuolonkolareilta on viime vuosina parin viikon takaista onnettomuutta lukuunottomatta vältytty. Pienempiä onnettomuuksia on kuitenkin ollut.

– Jonkin verran on liiallisesta vauhdista johtuen suistumisonnettomuuksia. Loukkaantumisia ei ole tullut tietoon.

Edellinen, suurempi onnettomuus tapahtui noin puolitoista vuotta sitten, kun eräs auto törmäsi puuhun ja syttyi palamaan. Henkilövahingoilta vältyttiin. Tuolloin Aulangon henkilökunta pyysi poliisia puuttumaan tilanteeseen, sillä puistoreitillä ajetaan yhä enemmän ja usein myös ylinopeutta.

Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisilaitoksen edessä Hämeenlinnassa.
Komisario Tarja Lindstedtin mukaan Aulangolla olisi hyvä saada parannuksia metsäreitille.Timo Leponiemi / Yle
Lue seuraavaksi