Trump kehui Kimiä: "Otti rohkean askeleen kohti loistavaa tulevaisuutta"

Presidentti Donald Trumpin mukaan Pohjois-Korean johtajalla Kim Jong-unilla on mahdollisuus johdattaa maansa vaurauteen. Pohjois-Korean talouspakotteet pysyvät kuitenkin toistaiseksi paikallaan.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Donald Trump tiedotustilaisuudessa Singaporessa.
Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump luonnehti tiedotustilaisuudessaan Pohjois-Korean kanssa tehtyä julistusta suureksi mahdollisuudeksi.

– Kim otti ensimmäisen rohkean askeleen kohti loistavaa tulevaisuutta, Trump sanoi toimittajille Singaporessa.

Presidentti Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un allekirjoittivat tänään julistuksen, jossa Pohjois-Korea sitoutuu täydelliseen ydinaseriisuntaan.

Yhdysvallat taas lupautuu antamaan Pohjois-Korealla turvatakuut. Nyt allekirjoitettu julistus ei määrittele tarkemmin, millaiset nämä turvatakuut voisivat olla.

Trumpin mukaan joistain asioista päästiin Singaporessa sopuun asiakirjan ulkopuolella suullisesti. Yhdysvallat lopettaa yhteisten sotaharjoitusten järjestämisen Etelä-Korean kanssa. Trump perusteli päätöstä muun muassa säästösyillä.

Presidentin mukaan Kim Jong-un on vastaavasti luvannut tuhota ohjusten moottoreiden testaamiseen käytetyn tukikohdan.

Donald Trump esittelee allekirjoittamaansa asiakirjaa Singaporessa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiedotustilaisuudessaan, mitä oli sopinut Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Kim on hyvä neuvottelija

Trump kehui lehdistötilaisuudessa Kimiä fiksuksi ja hyväksi neuvottelijaksi. Yhdysvaltain presidentti toisti moneen kertaa, että hän uskoo Kimin aloittavan ydinaseriisunnan hyvin pian.

Toistaiseksi Pohjois-Korean kauppapakotteet pysyvät kuitenkin voimassa.

– Pakotteet lähtevät pois, kun tiedämme, että Pohjois-Korea luopuu aseistaan, Trump kertoi.

Aikatauluista Trump oli vaitonaisempi. Presidentti toi esille, että ydinaseista luopuminen on teknisesti aikaa vievä prosessi.

Trumpin mukaan neuvotteluja ydinaseriisunnasta jatketaankin mahdollisimman pian ministeritasolla. Trump sanoi, ettei Singaporessa ollut tarpeeksi aikaa sopia yksityiskohdista.

Trump ei halunnut uhkailla

Trump ei perustellut, mistä hän tietää Kimin todella noudattavan sitoumuksia.

– Mistään ei voi olla varma. Mutta olen varma, että Pohjois-Korea haluaa päästä sopimukseen. Olen tehnyt paljon diilejä ja tunnistan, milloin joku haluaa diilin, Trump sanoi.

Presidentti ei antanut selvää vastausta siihen, miten Yhdysvallat aikoo toimia, mikäli Pohjois-Korea ei noudata sitoumuksiaan.

Trump sanoi, ettei hän halua uhkailla. Samassa yhteydessä hän painotti, että Soul sijaitsee hyvin lähellä Koreoiden rajaa.

– Kuolonuhreja voisi olla 20-30 miljoonaa, Trump sanoi viitaten sotatoimien seurauksiin.

Lue lisää:

Trump: Yhdysvallat lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Koreassa, ne ovat kalliita ja "sopimattomia" – Yle seurasi Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean historiallista tapaamista

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean laatima julistus: Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan

Tutkijat: Trumpin ja Kimin tapaaminen on vain keskustelunavaus – pikavoittoja ei ole luvassa