Polkupyörä alle, peninkulma matkaa ja ohjamaan – näin kuluvat Kai Lehtisen päivät Kuusamossa: "Kesäteattereissa on jokin taika"

Näyttelijä Kai Lehtinen ammentaa taiteen nälkäänsä kesäteatteria: "Näillä ihmisillä on sydän mukana tässä jutussa."

teatteritaide
Kai Lehtinen Kuusamon Näyttämön kesäteatteriohjaajana 2018.
Kai Lehtinen (oik.) ohjaa läheltä. Tilanne naurattaa Kuusamon Näyttämön kesäteatterilaisia Elias Tuuliaista, Elina Latva-Kurikkaa ja Esa Tikkasta.Ensio Karjalainen / Yle

Näyttelijä Kai Lehtinen karauttaa Torankijärven rantaan vauhdikkaasti polkupyörällään. Pyörä mallia SA-int nojaa Kuusamon Näyttämön kesäteatterilavan sivuseinään tuntikausia, kunnes saa taas kyytiä Lehtisen polkiessa takaisin majapaikkaansa peninkulman päähän.

Lehtisestä on tullut kesäksi ohjaaja. Kuusamon Näyttämön kesäteatteriesitys, Olli Tolan kirjoittama ”Vuokravaimo” saa ensi-iltansa 6. heinäkuuta.

Vielä kesäkuun puolenvälin tuntumassa harjoituksissa on lähinnä kaoottinen meininki; näyttelijät replikoivat hapuilevasti, liikehtivät levottomasti, unohtavat vuorosanojaan. Lehtinen nauraa ja huitoo käsillään.

– Eikö ookki vähä huolestuttavan näköstä, Lehtinen toteaa puhtaalla Kuusamon murteella poistuessaan kahvitauolle.

Harrastajilla merkillinen tahdon voima

Valkokankaalla useissa isoissa rooleissa loistanut Kai Lehtinen tunnustautuu Itä-Suomen ja Lapin ystäväksi.

Lehtisen oli helppo lähteä Koillismaan ylängölle ohjaamaan. Kotipuolessa asiat ovat sillä tolalla, ettei isännän ”tarvi olla sekoittamassa asioita”, kuten taiteilija asian ilmaisee.

– Ja nälkähän tänne töihin ajoi, Lehtinen lisää hirnahtaen perään persoonallisen naurunsa.

Kai Lehtinen ohjaa kesäteatterissa Kuusamossa kesäkuussa 2018.
Kai Lehtinen ohjaa Kuusamon Näyttämön kesäteatteriesityksen. Katsomossa näytelmän tuottaja Heikki Siikaluoma (vas.) ja Kuusamon Näyttämön puheenjohtaja Harri Laurila seuraavat harjoitusten etenemistä.Ensio Karjalainen / Yle

Nälällä on kaksi merkitystä Lehtiselle. Ehkä suurempana nälkä tehdä teatteria. Kun tavalliset ihmiset kokoontuvat omasta tahdostaan harrastamaan teatteria, syntyy siitä Lehtisen mukaan jotain todella hienoa.

– Näissä kesäteattereissa on jokin taika. Liekö joku suomalainen juttu, että harrastajat uhraavat työpäivänsä jälkeen illatkin siihen, että saavat esittää, Lehtinen kehuu.

Lehtinen muistuttaa ammattinäyttelijöiden menevän teatteriharjoituksiin töihin, kun harrastajat taas tekevät teatteria sydämestään.

– Siinä on hienoinen ero, mutta lopputuloksessa eroja tuskin huomaa, Lehtinen sanoo.

Taiteen tekemisessä ei saa kumarrella liikaa

Olli Tolan kirjoittamasta näytelmästä ”Vuokravaimo” syntyi kohu toissa kesänä, kun sitä esitettiin Porin Kirjurinluodolla.

Tuolloin käsikirjoittaja pyysi jopa poistamaan nimensä näytelmän käsiohjelmasta. Tolan mielestä näytelmän sovitus ei vastannut lähimainkaan hänen käsikirjoitustaan.

Kai Lehtinen Kuusamon Näyttämön kesäteatteriohjaajana kesäkuussa 2018.
Kai Lehtinen sanoo eläytyvänsä vahvasti nykyhetkeen. Tällä kertaa kesäteatterin ohjaamiseen.Ensio Karjalainen / Yle

Kai Lehtinen sanoo muistavansa hädin tuskin kaplakan, mutta puhuu pontevasti taiteellisista vapauksista ohjaustyössä.

– Kyllähän minä tätä käsikirjoitusta olen näpelöinyt aika paljon, joten katsotaan kelpaako tämä versio alkuperäiselle käsikirjoittajalle. Lopulta kysymys on aina jonkin asteisesta taiteesta ja silloin ei pidä kumarrella liikaa yhtään mihinkään, Lehtinen sanoo.

Talven tullen kohti pohjoista

Lehtisen kesä ohjaajana päättyy heinäkuuhun. Hän kertoo elävänsä elämäänsä vaiheissa, joiden aikana ei paljoa katsota kalenteriin.

– En omista edes kalenteria, vaikka viime aikoina olen kovasti yrittänyt kalenterin käyttöä opetella. Yleensä tallennan kaikki asiat päähän. Menetelmä on toiminut yllättävän hyvin. Tiedän missä minun milloinkin pitää olla, Lehtinen sanoo.

Talven odottaminen saa miehen huokaamaan.

– Huh. Nyt en tosin osaa sanoa ensi talvesta mitään, kun tämä teatteri pyörii koko ajan päässä. Olen hetkessä niin täydellisesti kiinni, Lehtinen naurahtaa.

Kai Lehtinen Kuusamon Näyttämön ohjaajana.
Kai Lehtinen naurattaa ohjattaviaan. Olli Tolan näytelmässä ovat mukana muiden muassa Elias Tuuliainen ja Esa Tikkanen.Ensio Karjalainen / Yle

Lehtisen oma näyttäytyminen teatterilavalla jatkuu ainakin ”Kairan kulkijat” esityksen merkeissä. Lehtinen kiertää syksympänä Lappia yhdessä näyttelijä Heikki Rantasen kanssa kahden miehen näytelmän voimin.

– Elokuvatyöt tulevat sykleittäin. Onneksi niitäkin saan vielä tehdä, mutta elokuvanteossa taukoa voi tulla vuosi tai parikin. Silloin on keksittävä, miten peruna kaivetaan maasta omin voimin, Lehtinen kertoo.