1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. automatisoidut autot

Hei, herätys siellä ratissa! Ajoavustin ei tee kärrystäsi robottiautoa

Britannian autovakuuttajat huolestuivat: uusi teknologia lisää liikenteen turvallisuutta, mutta aiheuttaa myös onnettomuuksia. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

automatisoidut autot
Tesla sähköauton ohjaus monitori
Antti Kolppo / Yle

Uusissa autoissa on yhä enemmän automaattiteknologiaa ja ajoavustimia. Ne pitävät ajoneuvon kaistallaan ja jarruttavat, jos edellä ajavan auton perä tulee liian lähelle.

Nämä ovat ensimmäisiä askeleita matkalla kohti oikeita robottiautoja.

Ajoneuvojen markkinointitermit saattavat kuitenkin antaa todellisuutta ruusuisemman kuvan nykytilanteesta. Sanat kuten ProPILOT (Nissan) ja Enhanced Autopilot (Tesla) eivät suinkaan tarkoita, että auton voisi hetkeksikään unohtaa autopilotin haltuun. Valmistajat itsekin korostavat, että kyse on ajoavustimista, kuljettaja ei saa jättää ajoneuvon ohjausta huomiotta.

Tästä huolimatta Britanniassa tavattiin viime vuonna teslakuski, joka kurvaili pitkin moottoritietä matkustajan paikalla istuen (siirryt toiseen palveluun). Toinen jäi tammikuussa kiinni rattijuopumuksesta ja totesi, ettei asiassa ole ongelmaa – hän kun on liikkeellä autopilotilla (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi tiedotti tapauksesta Twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Poliisiauto, paloauto, betoniseinä...

Teslan Enhanced Autopilot -teknologia on saanut runsaasti surullista julkisuutta Yhdysvalloissa. Yksi Tesla törmäsi betoniseinään, toinen pysähtyneeseen poliisiautoon (siirryt toiseen palveluun)ja kolmas paloautoon (siirryt toiseen palveluun).

Kaikissa näissä tapauksissa autoissa oli tiettävästi ajoavustin päälle kytkettynä. Ihmisuhreilta ei ole vältytty, vaikka auto vaatii kuljettajia laittamaan kädet rattiin – ensin merkkivaloin, sitten äänimerkein ja lopulta pysäyttämällä auton kokonaan (siirryt toiseen palveluun).

Joskus matka saa äkkipysäyksen ennen viimeistä varoitusta.

Tesla on kehittänyt ajoavustimestaan liian hyvän, kuljettajat tuudittautuvat valheelliseen turvallisuudentunteeseen. Tästä ovat Yhdysvalloissa huolissaan myös liikenteen turvallisuusviranomaiset (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimusyhtiö Thatcham Researchin mukaan kohtaamme jatkossa yhä enemmän vastaavia onnettomuuksia.

– Näemme tosielämän esimerkkejä vaaratilanteista, jotka ovat seurausta siitä, että kuljettajat olettavat auton kulkevan ja toimivan itsestään, tutkimusjohtaja Matthew Avery toteaa Guardian-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Teknologia hoitaa yhä suuremman osan ajamisesta, mutta kuljettaja ei ehkä ole riittävän tietoinen siitä, että hänen edellytetään ongelmatilanteissa ottavan ajoneuvon hallintaansa.

Thatcham Research ja Britannian vakuutusyhtiöiden julkaisemassa raportissa (siirryt toiseen palveluun)ennakoidaan muitakin ongelmia. Ne johtuvat esimerkiksi siitä, että ajoavustimien kyvyt poikkevat merkittävästi toisistaan.

Autojen ohjainlaitteiden merkinnät, ikonit ja värit tulisi vähintään yhdenmukaistaa ja standardoida.

Avustin vai automaatti?

Raportti edellyttää selkeitä määritelmiä: kykeneekö auto avusteiseen tai automaattiseen ohjaukseen? Ja jos, niin missä ja millä tavoin?

Jos kysessä on avustin, kuljettaja on vastuussa.

Automaattisessa itseohjautuvassa autossa kuljettaja sen sijaan on vain matkustaja. Mahdolliset onnettomuudet eivät ole enää hänen vikansa.

Todennäköisimmin vakuutusyhtiö perii korvausrahat robottiauton valmistajalta esimerkiksi tuotevastuulain nojalla.

Aitoa ja itseohjautuvuutta yksikään autovalmistaja ei vielä kuluttajille tarjoa, mutta sekin päivä koittaa. Silloin on kyettävä päättelemään, kuka korvaukset maksaa.

Syyllisyyden määrittely edellyttää, että vakuuttajat ja valmistajat tietävät, kuka autoa ajoi. Siksi heille on raportin mukaan tarjottava välittömästi onnettomuustilanteen jälkeen pääsy autosta kerättyyn tietoon.

Siitä tulisi käydä ilmi onnettomuuden aika ja paikka, koska automaatio on kytketty päälle, oliko auto tuolloin pysäköity vai liikkeessä, milloin kuljettaja viimeksi koski ohjainlaitteisiin, istuiko hän tuolillaan, oliko turvavyö kiinni...

Lentokoneiden ohjaamossa on musta laatikko, joka tallentaa keskustelutkin. Sitä brittien raportissa ei sentään esitetä.

Lue seuraavaksi