IS: Varusmiehet ottivat kiinni siviilejä sotaharjoituksissa – "Kyse on tietenkin epänormaalista toiminnasta"

Puolustusvoimat odottaa tilanteessa poliisin toimenpiteitä.

puolustusvoimat
Varusmiehiä rivissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ilta-Sanomien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi selvittää tapausta, jossa Puolustusvoimat otti kiinni kaksi siviiliä harjoituksensa yhteydessä. Tapahtumat saivat alkunsa aamulla 24. toukokuuta järjestetyssä Karjalan lennoston joukkokoulutuskauden päätösharjoituksessa Jämsän Hallissa.

Käynnissä on ollut ilmasotakoulun johtama harjoitus, ja joukkokoulutuskauden päätösharjoituksessa on ollut mukana joukkoja Karjalasta, eli reserviläisiä, varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa. Päätösharjoitus on ollut Hallissa, 18.–25. toukokuuta, ja kiinniotto on sattunut 24. päivän aikana.

Karjalan lennoston komentaja eversti Timo Herranen vahvistaa Ilta-Sanomille tapauksen, mutta asian selvittely on vielä kesken eikä kaikkia asiaa koskevia seikkoja ole vielä tiedossa. Tapaus selvitetään kuitenkin Herrasen mukaan perinpohjaisesti.

– Tilanteessa meidän harjoitusalueemme kulunvalvontahenkilöstö pysäytti kaksi siviilihenkilöä, jotka olivat pyrkimässä alueelle, ja ottivat heidät kiinni. Itse tapahtumien kulkua ja siihen liittyviä asioita tutkitaan poliisin toimesta, Herranen kommentoi Ylelle.

Koska kyseessä on siviilihenkilöitä, toimivalta tilanteessa on poliisilla.

Herranen ei kommentoi kiinniotettujen henkilöllisyyttä, mutta kertoo, ettei kiinniotetuilla ole ollut osaa itse harjoituksessa tai tehtäviä harjoitusalueella.

Ilta-Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että tapauksen tutkinnanjohtajan, Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Olavi Saunamäen mukaan poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa todennäköisesti vapaudenriistona, mutta rikosnimike tarkentuu tutkinnan edettyä.

Eversti Herranen ei osaa sanoa, onko vastaavia tilanteita ollut Puolustusvoimissa aikaisemmin, mutta ei ole törmännyt vastaavaan vielä itse. Tässä vaiheessa tilanteessa odotetaan poliisin toimenpiteitä.

– Kyse on tietenkin epänormaalista toiminnasta. Sen takia asia selvitetään.

Muutettu 12.6.2018 klo 14:33: Poistettu Herrasen Ilta-Sanomille antamia kommentteja ja vaihdettu tilalle hänen Ylelle antamiaan kommentteja. Poistettu poliisin kommentit ja vaihdettu otsikon sitaatti. Korjattu Herrasen tietojen mukaan tapahtumien päivämäärä.