1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentopallo

Kokkolan Tiikerit nappasi toiminnanjohtajan lajin huipulta – "Nyt oli hieno hetki siirtyä haalaripuolelle"

Jussi Jokinen toimi viimeksi lentopallon Mestaruusliigan toiminnanjohtajana.

Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Kokkolan Tiikerit saa toiminnanjohtajan lajin huipulta, kun Mestaruusliigan toiminnanjohtajana toiminut Jussi Jokinen aloittaa tehtävässä syksyllä.

– Nyt oli hieno hetki siirtyä haalaripuolelle.

Jokinen on pelannut yli 500 SM-sarjaottelua ja 226 maaottelua. Hän on myös ollut Raision Loimun ja Isku Volleyn toiminnanjohtajana, lentopallon SM-liigan toimitusjohtajana ja lentopallon kilpailupäällikkönä.

Liigassa Jokisen tehtävät loppuivat, kun liigan ja lajiliiton yhteistyötä tiivistettiin. Mies sanoo katselleensa muutenkin jonkin aikaa, löytyisikö hänelle kokemukseensa ja osaamiseensa osuvaa työtä.

– Tiikerit oli hereillä ajoissa, Jokinen tiivistää.

Talouden hoito ykkösenä

Jussi Jokinen sanoo asettavansa itselleen kovat paineet. Hän on aiemmissa tehtävissään yrittänyt saada seuroja järkeistämään toimintaansa ja hoitamaan taloutensa hyvin.

– Katsotaan nyt vielä kerran, pystyykö elämään niin kuin on opettanut.

Tärkeimpiä tehtäviä onkin juuri talouden hoitaminen ja tulojen lisääminen. Menot pitää suhteuttaa varmoihin tuloihin. Haastetta tuo se, että menojen sopeuttaminen tuloihin tapahtuu yleensä vuoden viiveellä.

Jokisen mukaan Tiikerien seurajohdon kanssa vallitsee yksimielisyys tärkeysjärjestyksestä: velvoitteista selviydytään syksyyn mennessä ja sitten aloitetaan nousu porras portaalta ylöspäin.

– Varmaan siellä Euroopan kentätkin siintelevät, uskoo Jokinen.

Olo on kuin pikkupojalla karkkikaupassa. Pääsee tekemään sellaisia asioita, jotka vaikuttavat suoraan lopputulokseen.

Jussi Jokinen

Jokinen luottaa Kokkolan seudun talous- kuin yleisöpotentiaaliin, se nähtiin mestaruusvuosina. Menestyksen hallinta taas ei aivan onnistunut, sanoo Jokinen, mutta uskoo, että seura pystyy sekä menestymään että hoitamaan taloutensa.

– Luulen että kun rakennetaan pikkasen kestävämmälle ja suunnitelmallisemmalle pohjalle, ei Suomen mittakaavassa ole rajoja.

Jokinen muistuttaa, ettei jatkuva mestaruuksiin tähtääminen tai menestyksen ylläpito tee autuaaksi. Moni urheilija on sanonut mestaruuden voitettuaan, että olisi melkein mieluummin ollut kakkonen tai kolmonen. Huipun pitää toki olla tavoitteena, mutta katsojille on annettava uskottava lupaus.

– Sen ei tarvitse olla mestaruus, vaan se että tehdään tätä tälle paikkakunnalle ja tosissaan – loppuun asti.

Peliin tarvitaan persoonia

Lentopallo on Jokisen mielestä liian korostetusti joukkuepeli, mikä johtuu pelin luonteesta: yksin et voi tehdä mitään. Yleisö tulee katsomaan persoonia, joiden nimi ja naama tunnetaan.

Onnistunut tapahtuma vetää katsojat paikalle toistekin. Joukkueen on oltava alusta asti mukana tosissaan.

– Jos ihmiset sen aistii, ne on joukkueen takana, voittaa se tai häviää.

Hän haluaa myös tuoda Tiikereitä paremmin esiin Kokkolassa: lisätä kansainvälistä meininkiä ja näkyvyyttä tapahtumissa. Joukkueen suhteen hän on luottavainen. Haussa on ykköshakkuri, mutta kun palaset saadaan kohdilleen, joukkue ei sarjassa kalpene.

Omasta roolistaan Jokinen on innostunut:

– Olo on kuin pikkupojalla karkkikaupassa. Pääsee tekemään sellaisia asioita, jotka vaikuttavat suoraan lopputulokseen.