Lupaavien yritysten vientikaupat menevät monesti mönkään – rahoitusongelmat yleisiä kasvuhakuisilla ja pienillä yrityksillä

Pienyrittäjät eivät selvityksen mukaan tunne hyvin mahdollisuuksia välttää viennin riskejä.

kansainvälinen kauppa
Kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä.
Kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä.Anni Reenpää / Lehtikuva

Vientikauppa peruntuu usein ostajan rahoitusongelmiin. Vientiyrityksille tehdystä kyselystä selviää, että enemmän kuin joka kymmenes tärkeä kauppa peruuntuu rahoitusongelmien tai kauppaan liittyvien luottoriskien takia.

Vientiluotottajat ovat huolissaan erityisesti siitä, että epäonnistuneita kauppoja syntyy myös ulkomaille pyrkivillä kasvuyrittäjillä. Suomen vienti voisi olla kyselyn tehneiden mukaan laajempaa, jos yrittäjät tuntisivat paremmin mahdollisuudet toteuttaa vientikaupat.

Selvityksen mukaan pienimmät yritykset tekevät vientikauppaa suurimmalla riskillä. Vientirahoittaja Finnveran ja kauppakamarien tekemän kyselyn mukaan puolet vastanneista yli 650 vientikauppaa tehneestä yrityksestä käyttää kaupoissa tililuottoa. Tililuotossa ostaja maksaa tuotteen laskua vastaan ja sitä pidetään viejälle kaikkein riskialtteimpana myyntitapana.

Viidennes yrittäjistä ei suojaudu mitenkään ulkomaankaupassa. Sen sijaan suurin osa isoista yrityksistä suojautuu riskeiltä erilaisin keinoin, kuten pankki- tai vientitakauksilla.

Viennissä isot riskit, mutta paljon laajentamisen varaa

Selvityksen mukaan keskisuurissa ja pienissä yrityksissä vientikaupan rahoituksen osaaminen on vähäistä. Vienti Suomesta on ollut pitkään suuryritysten varassa ja pk-yritykset vievät esimerkiksi muita vientivetoisia Pohjoismaita vähemmän.

– Tutkimuksemme mukaan vientikauppoja on hävitty rahoitukseen tai luottoriskien hallintaan liittyvien seikkojen vuoksi, ynnää valtion vientiluotottaja Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Vientikauppa voi olla kohtalokas etenkin pienemmille yrityksille. Kyselyn mukaan joka viiden vastaaja ilmoitti, että heidän laskuja on jäänyt maksamatta.

– Kauppoja jää saamatta tai yritykset pysyvät poissa vientimarkkinoilta luottoriskien pelossa, summaa kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

Lähes 60 prosenttia vastanneista yrityksistä kokee, että yksittäinen tappio voi vaarantaa toimintaedellytykset pitkäksi aikaa.

Finnveran ja kauppakamareiden tavoitteena on kertoa yrittäjille mahdollisuuksista turvata paremmin vientikaupat. Isommat yritykset tuntevat keskimäärin paremmin mahdollisuudet käydä kauppaa ennakkomaksuilla, rembursseilla (siirryt toiseen palveluun) tai vientiluotoilla.

Niistä yrityksistä, jotka eivät ole käyttäneet mitään suojautumistapaa vientikaupassa, lähes puolet koki, että he eivät tarvitse suojaa. Monille heistä vientikauppa jäi toteutumatta ostajan rahoitusongelmien takia tai ostaja sai paremman rahoitustarjouksen.