Nykytaide näkyy nyt galleriassa ja kadulla: "Uskon, että tästä alkaa uusi kotkalainen kulttuurin kukoistuskausi"

Nuoret taiteilijat kokevat, että Kotkan kulttuurielämässä on juuri nyt runsaasti hyvää liikehdintää. Nykytaiteen kesänäyttely Kotka Art järjestetään toista kertaa.

kulttuurielämä
Etualalla maalattu auto vihreällä nurmella, taustalla tie Kotkan keskustassa, jolla liikkuu autoja.
Kuvataiteilija Anne Roinisen autoinstallaatio kerää katseita Satamakadun varressa. Se on yksi Kotka Art -näyttelyn teoksista.Miina Sillanpää / Yle

Klassisen galleriatilan valkoiset seinät, kaari-ikkunat ja seesteinen tunnelma ovat kuin tehty taidetta varten. Taide toimii kuitenkin myös ulkona puistossa tai jopa vanhan puutalon lattian alla kellarivarastossa.

Toista kertaa järjestettävän Kotka Art -taidenäyttelyn tapahtumapaikoissa on vähintään yhtä paljon variaatiota kuin näyttelyyn valittujen neljäntoista taiteilijan teoksissakin.

– Kotkassa on tietenkin pienempi taidetarjonta kuin isommissa kaupungeissa. Kotka Artissa voi esitellä monen tyylisiä ja tekniikkaisia töitä. Meillä on virtuaalitodellisuusteos, suihkulähteitä, taidezine eli pieni taidelehti. Sitten on tietysti valokuvaa ja keramiikkaa, kuraattori Aiju Salminen sanoo.

Aiju Salminen.
Kotkalaislähtöinen taiteilija Aiju Salminen on Kotka Art -näyttelun kuraattori.Sakari Saksa / Yle

Kotkalaislähtöinen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja valitsi Kotka Artiin mukaan tulevat taiteilijat myös viime vuonna. Näyttely on pystytetty Yhteisötalo Messiin sekä Galleria Uusikuvaan. Osa teoksista on myös ulkona Satamakadun varrella.

– Uskon, että täällä on kysyntää ja tiedän, että ihmiset ovat olleet harmissaan siitä, että Galleria Uusikuva on ollut pitkään kiinni. Kotka Artin myötä galleria aukeaa ja jatkaa toimintaansa, Salminen sanoo.

Kotkan kaupungin omistama galleria suljettiin syksyllä 2016, koska kaupungin piti säästää. Tila vanhassa Tukkukaupan talossa on ollut myynnissä. Keväällä kaupunki ja Kotkan taiteilijaseura allekirjoittivat sopimuksen, jonka myötä seura voi jatkaa näyttelytoimintaa. Vuokraa sen ei tarvitse maksaa.

Uutta kaupunkikulttuuria

Entinen kuvaamataidonopettaja houkutteli Salmisen pitämään kesänäyttelyn vanhassa kotikaupungissaan. Tuttu opettaja Helena Paakkinen on myös Kotkan taiteilijaseuran puheenjohtaja.

Salminen yllättyi, miten helposti asiat rullasivat pienessä kaupungissa. Kaupungin nuorisotoimenjohtajan Leena Ruotsalaisen avulla näyttelylle löytyi tilat sekä nuoret, jotka valvovat näyttelyä kesätyönään.

– Mä olisin ollut tosi iloinen, jos täällä olisi ollut tällainen taidetapahtuma silloin, kun minä olin teini ja kasvoin täällä Kotkassa. Se on yksi syy, miksi olen halunnut järjestää tätä, Salminen kertoo.

Nuorten kotkalaistaiteilijoiden tuntuma on, että kaupungin kulttuurielämässä on juuri nyt paljon hyvää.

– Aika on sellainen, että alkaa olla kiinnostavaa kulttuuriliikehdintää monilla eri saroilla. Itse olen ollut mukana esimerkiksi Joutomaa-festivaaleilla, yksi Kotka Artin taiteilijoista, kotkalainen Udi Salmiaitta sanoo.

Udi Salmiaitta.
Udi Salmiaitan mielestä juuri nyt on hyvä hetki olla taiteilija Kotkassa.Sakari Saksa / Yle

Salmiaitta on paluumuuttaja. Hän muutti takaisin Kotkaan kolmisen vuotta sitten. Hän opiskeli Repin-insituutissa.

– Oman ikäluokan ihmiset alkavat muuttaa takaisin Kotkaan, ja huomata, että täällä ei ole sellaista, mihin on totuttu jossain muualla. Siksi tehdään itse tänne jotain, luodaan uutta kotkalaista kaupunkikulttuuria. Uskon, että tästä alkaa semmonen uusi kotkalainen kulttuurin kukoistuskausi, Salmiaitta sanoo.

Salmiaitta kuvaa omaa taidettaan sentimentaaliseksi. Orgaanisia materiaaleja, kierrätysmateriaaleja ja vanhoja valokuviakin yhdistäviä teoksia on nyt ripustettuna Galleria Uusikuvan seinille.

– Olen kiinnostunut oman suvun historiasta ja miten se nivoutuu tänne Kotkaan. Se tuo henkilökohtaisesti sentimentaalista lisää taiteeseeni. Se ei välttämättä muille näy, mutta on itselle tärkeää, Salmiaitta sanoo.

Salmiaitta kuvaa olevansa kuvataiteilijana vasta aloittelija. Kotka Art voi olla hänelle ensimmäinen isompi käyntikortti.

Galleria tarvitaan

Udi Salmiaitta tekee taidetta paikan ehdoilla. Joutomaa Fest -tapahtumissa hän teki taidetta vanhoille siiloille, purkua odottavaan satamarakennukseen sekä tänä kesänä entiselle poliisitalolle.

Taide menee julkisiin paikkoihin, joihin sitä ei lähtökohtaisesti liitetä – kaduille ja hylättyihin rakennuksiin. Galleriaa tarvitaan silti.

– Aivan ehdottomasti! Toivoisin, että Kotkassa olisi useita, myös eri genrejen taidegallerioita. Näin luulen, että tulevaisuudessa tulee olemaankin, Salmiaitta sanoo.

Entä miten nuoret taiteilijat kehittäisivät Kotkaa taidekaupunkina?

– Taiteen ja kulttuurintekijöitä löytyy. Toivoisin, että heille olisi antaa mahdollisimaan paljon resursseja siihen omaehtoiseen toimintaan. Vaikka tyhjillään olevia tiloja voisi antaa sellaisille ihmisille käyttöön, Salminen sanoo.

Salmiaitan kokemus on, että esimerkiksi juuri Joutomaata järjestettäessä yhteispeli kaupungin kanssa on näiltä osin pelannutkin.

– Tänne kaivataan uutta ja ennakkoluulotonta taidetta. Sitä Kotka Art'kin tänne tuo. Lisäksi nuoria kotkalaisia taiteilijoita pitää nostaa esiin, Salmiaitta sanoo.

– Onhan Kotka väkiluukunsa nähden ongelmallinen siinä, ettei ole omaa taidemuseota. Pienemmissäkin paikoissa on. Toivoisin tosi paljon, että kaupunki tukisi esimerkiksi Uusikuvan tai Kotka Artin toimintaa. Kun on muita tahoja, jotka ovat valmiita järjestämään sitä toimintaa, joka kuuluisi taidemuseolle, niin oltaisiin valmiita tukemaan taloudellisesti ja tiedotuksessa, Salminen sanoo.