”Pitkän polun alku” – Ulkoministeri Timo Soini odottaa päätöksiä rauhansopimuksesta ja ydinasejännitteen purkamisesta

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Trumpin ja Kimin huipputapaamisen tuloksista ei ole aihetta riehaantua.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Timo Soini
Timo SoiniJussi Nukari / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin mielestä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisessa myönteistä oli se, että tapaaminen toteutui ja jatkosta sovittiin.

–Nyt ollaan pitkän polun alussa ja tähän liittyy paljon läpikäytäviä asioita. Soini toteaa.

Jatkoneuvotteluissa paljon pelissä

Soinin mukaan Trumpin ja Kim Jong-unin tapaaminen oli merkittävä ja historiallinen. Ratkaisevaa on kuitenkin, miten tästä päästään eteenpäin.

–Toivottavasti ollaan sellaisen prosessin alussa, että saadaan Korean niemimaalle rauhansopimus ja sitä kautta päästään ydinasejännitettä purkamaan, mutta paljon on vielä töitä tehtävänä, Soini summaa tapaamisen annin.

Soinin mukaan Korean niemimaan tilanne ei ole pelkästään Pohjois-Korean ja USA:n välinen asia. Mukana ovat alueelliset tekijät: Kiina, Etelä-Korea, Japani, laaja turvallisuustilanne, ydinaseprosessi ja monia asioita.

–Nyt on kuitenkin kontakti luotu ja on pystytty sopimaan seuraavista askelmerkeistä, mutta vielä on kaukana se päivä, että koko asia on ratkaistu ja ratkeaako mitenkään, mutta kuitenkin on tämä näille kahdelle johtajalle melkoinen hetki molemmille, Soini arvioi.

Korea-neuvottelujen vaikea historia

Soini muistuttaa Korea-neuvottelujen vaikeasta historiasta. Niissä on Soinin mukaan veivattu edestakaisin ja aina, kun on jotain sovittu, niin sitten on pian uudesta takaiskusta tiedotettu.

–Neuvotteluissa on vielä aika monta edespäin, taaksepäin vaihetta. Yksi askel eteen, kaksi taakse ja sitten taas kaksi eteen ja yksi taakse, Soini kuvailee.

Soinin mukaan vaihtoehto on kuitenkin huono.

–Jos ajattelee, mikä se vaihtoehto on, että nämä ydinkokeet olisivat jatkuneet, ohjuslaukaukset olisivat jatkuneet ja tilanne kiristynyt, niin täytyy kuitenkin olla optimisti, mutta ei mihinkään riehakkuuteen kyllä syytä ole, Soini korostaa.