Hyppää sisältöön

Nuorten kuulonalenemat ovat lisääntyneet – "Joka kerta, kun korva tinnittää, kuulosoluja on kuollut pois"

Kuulon suojaaminen tahtoo unohtua vapaa-ajalla herkemmin kuin töissä.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Kuuloliiton mukaan nuorten kuulonalenemat ovat lisääntyneet. Kuulolle haitallisen kokonais-melualtistuksen saa kolmannes teini-ikäisistä ja viidennes aikuisista joka viikko. Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijasen mukaan syy on lisääntyneessä melualtistuksessa.

– Musiikin kuuntelu on lisääntynyt ja työpaikoilla on avokonttoreita. Meteli on kovaa. Lisäksi oppilasryhmät ovat kasvaneet kouluissa ja sitä myötä melualtistuksen määrä on kasvanut, Kaijanen toteaa.

Myös niin sanotun ikäkuuloisuuden määrä on lisääntynyt. Kaijasen mukaan osasyy voi olla siinä, että asiaa on ylipäätään alettu tutkia.

– Ikäkuuloisuuteenkin on monia syitä. Osa tulee tietysti melualtistuksesta, mutta osa on kuulon erilaisia sairauksia, Kaijanen kertoo.

Kuva: Nadja Mikkonen / Yle

Olennaista on suojata kuulo yli 80 desibelin tasoilla. Normaalin puheen voimakkuus on noin 60 desibeliä, kun taas moottorisahasta lähtee jo 100 desibelin mökä (siirryt toiseen palveluun) (Seura).

Esimerkiksi Tikkakoskella viikonloppuna järjestettävän Ilmavoimien juhlalentonäytöksen melu voi hetkellisesti nousta jopa sataan desibeliin. Välittömän kuulovaurion riskiraja on yksilöstä riippuen noin 140 desibelissä, mutta jyväskyläläisen kuuloalan yrityksen Kuuloxin yrittäjä Tommi Sipilä kehottaa kaikkia näytökseen osallistuvia suojaamaan korvansa. Vaurioitunut kuulo ei nimittäin enää korjaannu.

– Monet nuoret eivät tajua, että yksittäinen iso meluärsytys saattaa vaurioittaa kuuloa. Joka kerta, kun korva tinnittää, kuulosoluja on kuollut pois ja kuulo alkaa vähitellen huononemaan. Mutta kuulo saattaa alentua merkittävästi yksittäisestäkin isosta meluärsytyksestä, Sipilä sanoo.

Kuulosta pitää huolehtia niin töissä kuin vapaa-ajallakin

Erityisen tärkeää on suojata lasten korvat. Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen huolissaan meluisiin tapahtumiin ja festareille viedyistä lapsista.

– On aikamoinen riski, että jos kuulo vaurioituu ihan vauvana. Yleisötapahtumissa, mihin perheiden on mukava mennä, pitäisi aina olla jaossa korvatulppia ja kuulosuojaimia.

Kuulon suojaamisessa on siis vielä opittavaa. Työelämässä osataan Kuuloxin yrittäjä Tommi Sipilän mukaan jo varustautua melua vastaan, mutta vapaa-ajalla asia voi unohtua.

– Kuulosuojaimet tahtovat unohtua, kun mennään mökille, laitetaan shortsit jalkaan ja vedetään moottorisaha käyntiin. Kuuloa ei mielestäni suojata riittävästi myöskään erilaisilla festareilla tai musiikkitapahtumissa, jossa ääni saattaa nousta erittäin korkealle.

Kuulonsa voi tutkituttaa Kuuloliiton kuuloautossa, joka kiertää kesän aikana ympäri maata. Keski-Suomessa kuuloauto saapuu Keuruulle, Luhankaan, Muurameen ja Laukaaseen heinäkuun puolivälissä.