Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ladataan…

ISÄ, JOKA KARKASI

SIRKUKSEEN

Aaro Kontio on kolmekymppinen perheenisä. Hänen unelmansa oli päästä töihin sirkukseen. Saada elää ja esiintyä joka päivä oloissa, joita moni ei sietäisi edes viikonlopun festarikeikalla.

Nyt Kontio toteuttaa haavettaan.

– Oli pakko lähteä sirkuksen mukaan. Perinteinen kiertävä sirkus on sirkustaiteen perusta. Jos en esiintyjänä ole sitä kokenut, en ole oikeutettu olemaan sirkuksesta mitään mieltä, Kontio perustelee ankarana.

Aaro Kontion tärkein esiintymisväline on diabolo. Diaboloon kuuluu tiimalasin muotoinen osa, jota hyrränpyörittäjä pitää liikkeessä kahden kepin väliin kiinnitetyllä narulla. Taitava pyörittäjä hallitsee narullaan useita hyrriä.

Tyhjässä sirkusteltassa Kontio näyttää, miten korkealle hyrrä lentää. Teltassa se voi lentää kymmeneen metriin.

– Ilman kattoa saisin kahteenkymmeneen, hän sanoo ja nappaa korkealta putoavan diabolon narulle.

Sitten Kontio esittelee salaisuuden. Hän pyörittää narulla ensin kolmea diaboloa, mutta lisää vauhdissa mukaan neljännen. Se on temppu, jonka Kontio haluaisi lisätä ohjelmistoonsa, mutta hän tavoittelee täydellisyyttä. Siksi liikesarja tulee yleisön eteen vasta, kun mies on saanut siihen mielestään riittävästi varmuutta.

Aaro Kontio toivoo, että syksyllä sirkuskiertueen jälkeen olisi aikaa keskittyä tempun hiomiseen. Esityskuntoon sen saa ehkä neljän viiden kuukauden tiukalla harjoittelulla.

– Se olisi ainutlaatuista koko maailmankin diabolo-artistien keskuudessa.

”Kaikki
ansaitsemani
raha liittyy
jollain tavalla
diaboloon.”

Kontio kuvailee suhdettaan diaboloon päihteiden tai rahapelaamisen kaltaiseksi addiktioksi. Myös esiintyminen synnyttää tunnetilan, josta hän on riippuvainen.

Kontio on pyörittänyt hyrrää yli kaksikymmentä vuotta. Yhtenä lapsuuden kesänä hänet laitettiin viikoksi sirkusleirille. Heti leirin jälkeen hän osti oman diabolon.

Taitonsa Aaro Kontio on opetellut itse. Hänellä on sirkusartistin tutkinto Lahdesta alan koulusta, mutta eniten eteenpäin on vienyt himo pyörittää diaboloa entistä taitavammin.

Kontiolla on hallussaan viisi lajin Suomen mestaruutta ja kaksi maailmanennätystä. Diabolot repussaan hän lähti kymmenen vuotta sitten Norjaankin, missä löysi itsensä Norjan television Talent-ohjelman finaalista. Yhtäkkiä hän oli julkkis Oslon kaduilla.

Sirkus, jonka mukana Aaro Kontio kiertää, on Sirkus Tähti - pieni suomalainen kiertuesirkus. Se syntyi toisen nuoren miehen hullusta haaveesta. Aaro Kontion kaveri Samir Abdelmeguid, 22, unelmoi sirkustirehtöörin urasta parivuotiaasta asti. Nyt vihtiläismiehen perustama Sirkus Tähti kiertää neljättä kesää. Esityksiä on yleensä kuutena päivänä viikossa.

Tavallisesti paikkakunnalla on yksi esitys. Sitten sirkusleiri puretaan. Seuraavana aamuna telttaa rakennetaan uudella paikkakunnalla. Isoissa kaupungeissa esityksiä on useampia. Tirehtööri Abdelmeguidin palkkaama 15-jäseninen työntekijäjoukko kiertää kesän aikana koko Suomen eteläistä Lappia myöten. Kiertueen aikana on noin 150 esitystä.

Aaro Kontio on kiinnostunut kaikesta, mitä sirkusleirissä päivän aikana tapahtuu. Siksi hän osallistuu nurisematta teltan pystyttämiseen, vaikka sitä ei esiintyjältä odoteta.

Sirkus Tähden 4000 kilon painoinen telttakangas kiinnitetään maahan kiiloilla, joista suurimmat ovat yli metrin mittaisia järkäleitä. Sellaisen upottaminen maahan vaatii painavan lekan ja sarjan oikein tähdättyjä iskuja kiilan kantaan.

Kiertueen alkupäivinä Kontio avusti teltan pystyttäjiä kiilojen vasaroinnissa. Telttamies heilautti lekaa ja Kontio piti kiilaa paikoillaan. Ensimmäisten iskujen ajan kiinnipitelijän täytyy pitää kiilasta kaksin käsin, jotta se uppoaa maahan oikein. Kontio sai työparinsa kanssa ensimmäiset kepit hienosti paikoilleen, mutta sitten nousi kauhu.

– Jos kaveri iskee jättivasarallaan yhdenkin kerran harhaan, en pysty enää ruokkimaan lastani. En ainakaan esiintymällä sirkuksessa, Kontio sanoo vakavana ja vilkaisee merkitsevästi käsiään.

Kaksikko vaihtoi paikkoja ja sirkusteltan pystytys pääsi silläkin esityspaikalla jatkumaan.

– Olen turvallisuushakuinen. Vaarallisissa tempuissa, vaikkapa tulen kanssa, valitsen aina turvallisen toteutuksen.

Vesisateessa, räntäsateessa, raesateessa, kovassa tuulessa, myrskyssä ja ukkosella. Sirkus Tähti on kesäkiertueellaan pystyttänyt ja purkanut teltan kaikissa mahdollisissa olosuhteissa.

Joskus leirin purkaminen esityksen jälkeen venyy ja ilta kääntyy yöksi ennen kuin sirkuksen kaikki rekat, asuntoautot ja perävaunut rullaavat uinuvien asuinalueiden läpi seuraavalle esiintymispaikalle.

Kontio nauttii kihinästä, jonka sirkuksen saapuminen aiheuttaa. Aamulla naapuruston asukkaat hieraisevat silmiään ja seuraavat hämmästellen, kun telttakankaan kappaleita aletaan raahata ulos rekasta ja lähikentällä kaikuvatkin yhtäkkiä vierasta kieltä puhuvien teltanpystyttäjien kiivaat komennot.

– Joillain paikkakunnilla voidaan tulla sanomaan, että ennen meitä täällä ei ole viiteen vuoteen tapahtunut mitään.

Kontio harmittelee, että kiertävä sirkus taiteenlajina on Suomessa jätetty valtion taidetukien ulkopuolelle. Taiteen edistämiskeskus tukee ainoastaan nykysirkusta, sitäkin huomattavasti pienemmillä summilla kuin muita näyttämötaiteita. Nykysirkus kiinnostaa koko maassa entistä enemmän etenkin harrastuksena.

– En tajua, miksi nykysirkus ja perinteinen sirkus pitää erottaa rahanjaossa toisistaan. Jos vetäisin teatterin lavalla saman esityksen, minkä nyt teen teltassa, se kuuluisi valtion taidetuen piiriin.

Kiertueella Kontio tulee yleisön eteen joka esityksessä kaksi kertaa. Ensimmäisessä ohjelmanumerossa yleisö näkee Kontion diabolo-kikkailua.

Väliajan jälkeen vuorossa on villi tulishow. Liekin nieleminen saa yleisön kohahtamaan.

Jos Aaro Kontion esiintyminen diabolon kanssa synnyttää mielikuvan paljon harjoittelevasta taiturista, muuttaa tuli hänet melkein hulluksi. Liekit valaisevat keskittymisen jähmettämiä kasvoja. Katseessa on jotain alkuvoimaista.

– En oikein mistään muusta pysty saamaan tunnetta, joka esiintymisestä tulee. Jos katsojalla on esityksen jälkeen parempi mieli kuin sirkukseen tullessa, olen onnistunut.

Puolen vuoden kiertueelle lähteminen vaati luopumisia. Aaro Kontio työskentelee sirkusopettajana lasten- ja nuorten taidekoulussa Lappeenrannassa. Hänen ryhmilleen järjestyivät sijaiset. Työn lisäksi kaupunkiin jäivät koti, vaimo ja kaksivuotias tytär.

Vaimon kanssa Kontio on sopinut, että osan kiertuetta perhe voi kulkea sirkusleirissä. Kiertueen alkuviikkojen ajaksi rekan lavalle rakennettu yöpaikka ei ollut kovin lapsiystävällinen. Kiertuekoti parani kertaheitolla, kun Kontio sai käyttöönsä asuntovaunun.

Perhe on viettänyt aikaa myös kiertueaikatauluun parhaiten sopivassa kylpylässä. Kontio pitää ratkaisua erityisen tervetulleena, sillä suihku ei ole sirkusleirin asukkaille itsestäänselvyys.

Tyttärensä kanssa isä sopi, että lapsi saa sirkusteemaiset synttärijuhlat, jotka järjestetään ihkaoikeassa sirkusteltassa. Aasin vierailu synttäreille tulee yllätyksenä.

Erossaolo perheestä askarruttaa, mutta sitäkin enemmän mietityttää syksyinen kotiinpaluu. Kontio muistelee lempeän humoristisesti takavuosien laivakeikoilla tapaamaansa kokenutta esiintyjäkollegaa.

– Artisti muistutti, että perheen kanssa oleminen kiertueen päätyttyä voi olla vaikeaa. Jatkuva ihailu päättyy, eikä kukaan aplodeeraa, kun astuu huoneeseen.

Julkaistu 30.6.2018

Toimittaja: Antje Tolpo

Kuvat ja graafinen suunnittelu: Henry Lämsä

Tekninen toteutus: Tuomas Hynninen