Ruoka-apua jaetaan vähävaraisille myös kesäkuukausina

Kemissä SPR:n järjestämää ruoka-apua saa yli tuhat taloutta ja Rovaniemellä yli 400 taloutta.

ruoka-apu
ruokakassi
Ruokakassien sisältö saadaan suurelta osin lahjoituksina kaupoilta.YLE / Matti Konttinen

Suomen Punaisen Ristin järjestämän ruoka-avun tarve on on kasvussa Lapissa. Rovaniemellä SPR:n ruoka-apua saa yli 400 taloutta ja Kemissä yli tuhat taloutta. Punaisen ristin ruoka-avun jakelun koordinaattorin Petra Lemmettyn mukaan kaikille tarvitsijoille ei aina riitä ruokaa.

– Etukäteen emme voi tietää kuinka paljon ja minkälaista ruokaa kulloinkin on jaettavana. Lahjoitettujen tuotteiden kunto ja jakokelpoisuus tarkistetaan. Osa jaettavasta ruoasta on pakastettua.

Ruoka-apua jaetaan Rovaniemellä vuoden ympäri joka toinen maanantai, Kemissä joka maanantai. Muoniossa jako on kaksi kertaa viikossa, Tervolassa sekä Kolarissa kerran viikossa. Heinäkuussa SPR:n ruoka-apu on tauolla.

Rovaniemellä ruoka-apua hakee jakopäivänä 100-150 taloutta, Kemissä noin 110. Tervolassa, Muoniossa ja Kolarissa jakopäivinä ruokaa hakee muutamia kymmeniä ihmisiä. Jaettava ruoka tulee alueen kaupoista.

Ruoka-apu on tarkoitettu kaikille vähävaraisille, mutta se on kohdennettu erityisesti apua tarvitseville lapsiperheille. Moni pienipalkkainen työssä käyväkin tarvitsee ruoka-apua, kun tulee esimerkiksi yllättäviä sairauskuluja.

Petra Lemmetty
Petra Lemmetty kaavailee tehokkaasti koordinoidun ruoanjakelun mallia myös muualla käytettäväksi.Johanna Sarjas / Yle

Uusi päivystävä puhelinpalvelu

Rovaniemellä ja Kemissä on otettu käyttöön uusi päivystävä puhelinpalvelu. Ruoka-apua tarvitseva soittaa puhelimeen ja hakijalle ilmoitetaan myöhemmin tekstiviestillä ajankohta jolloin ruokakassin voi hakea.

– Voimme jakaa ruokaa tasapuolisemmin kun tiedämme tarpeista etukäteen. Myös jonottamista voi tällä palvelulla vähentää. Vapaaehtoiset laskevat jaettavat tuotteet jakopäivänä. Sen jälkeen tiedämme kuinka monta ruokakassia meillä on mahdollisuus jakaa, Lemmetty sanoo.

Päivystävä puhelinpalvelu osaltaan vähentää ruoan hävikkiä eikä ruokaa joudu roskiin.

– Mitä aiemmin tiedämme ruoka-apua toivovien määrän, sitä tarkemmin voimme kohdistaa avun, Lemmetty toteaa.

Yhteistyöllä enemmän ruokaa

SPR:n koordinoimassa ruoka-aputoiminnassa on mukana eri kunnissa monta erilaista toimijaa. Lapissa on myös muita ruoka-apua tarjoavia tahoja. Tervolassa Punaisen Ristin kanssa jakelua järjestävät Mannerheimin lastensuojeluliitto, VPK ja Tervolan nuorisoseura. Kemissä SPR:n ruoka-apua tarjoavat seurakunta, helluntaiseurakunta ja MLL.

Rovaniemellä SPR:n kumppani on helluntaiseurakunta. Kolarissa syötävää tarjoaa seurakunta. Muoniossa mukana SPR:n ruoka-aputoiminnassa on MLL, seurakunta, Martat ja paikallinen Lions club.

Rovaniemen ruoanjakelun yhteydessä on paikalla kerran kuussa myös Punaisen Ristin terveyspiste.

– Pisteessä vapaaehtoisesti työskentelevät ovat lähinnä eläkkeelle jääneitä terveydenhoidon ammattilaisia. Moni saa paljon hyötyä neuvonnasta, Lemmetty sanoo.