Idän raja-asemien testeissä paljastui uusia hiv-tartuntoja – monelle positiivinen tulos on järkytys: "Onhan se shokki"

Itärajan rajanylityspaikoilla järjestetyissä hiv-testeissä kävi kymmeniä asiakkaita.

HIV
Turvaseksipartio
Matkailun aikana saatujen hiv-tartuntojen osuus kasvaa jatkuvasti.Kare Lehtonen / Yle

Hivpoint ja SPR tarjosivat vapaaehtoista hiv-testausta kolmella itärajan raja-asemalla viime viikonvaihteessa.

Syynä testien tuomiselle raja-asemille oli se, että uusia hiv-tartuntoja on havaittu erityisesti itärajan läheisyydessä asuvilla iäkkäillä miehillä. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa vuonna 2016 kaikki uudet hiv-tartunnat olivat yli 70-vuotiailla miehillä.

Miehet ovat mitä todennäköisimmin saaneet tartunnan matkoiltaan Venäjältä.

Vapaaehtoisia ja maksuttomia hiv-testejä SPR ja Hivpoint tarjosivat Imatran, Kuhmon Vartiuksen ja Tohmajärven Niiralan raja-asemilla.

Hivpointin tiedottajan Anni Pätilän mukaan testeissä kävi yhteensä noin 80 ihmistä. Testeistä löytyi Pätilän mukaan useita hiv-positiivisia.

Turvaseksipartio
SPR:n ja hivpointin työntekijät jakoivat turvaseksipaketteja muun muassa Imatran raja-asemalla.Kare Lehtonen/Yle

Ensimmäisenä shokki

Hivpointin erityissuunnittelija Pia Västinsalo oli tekemässä testejä Imatran raja-asemalla. Hänen mukaansa testeissä kävi kaikenlaisia ihmisiä. Lisäksi eri raja-asemilla jaettiin viikonvaihteessa noin 5 000 turvaseksipakkausta, jotka sisälsivät erikokoisia kondomeja ja liukuvoidetta.

Vaikka hiv-infektion kanssa pystyy lääkityksen avulla elämään, on hiv-tartunnasta kuuleminen yleensä aina järkytys.

– Onhan se shokkireaktio. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, pyydämme ihmistä jäämään juttelemaan kanssamme, kertoo Västinsalo.

Hiv-tartunta on kuitenkin todettava vielä suonesta otettavalla varmistusnäytteellä, joten lääkäriin tai terveysasemalle kannattaa mennä melko pian positiivisen hiv-pikatestin tekemisen jälkeen.

Testejä lisää

Erityissuunnittelija Pia Västinsalo kertoo, että mahdollisuus käydä hiv-testissä raja-asemalla osoittautui erittäin hyödylliseksi. Hänen mukaansa testikampanja tullaan mitä todennäköisimmin järjestämään raja-asemilla uudelleen.

Västinsalo muistuttaa, että hiv-pikatestissä voi käydä myös omalla terveysasemalla.

– Ilmeisesti kaikki ihmiset eivät kuitenkaan kovin innokkaasti mene terveysasemalle, kun he pelkäävät leimaantumista. Kynnys hakeutua terveysasemalle on korkeampi kuin tulla raja-asemalle matkailuautoon testattavaksi.

Västinsalon mukaan pitäisi myös pohtia, miten ihmiset saataisiin herkemmin osallistumaan terveydenhuollon hiv-testiin.

Turvaseksipartio
Maksuttomia hiv-testejä tehtiin raja-asemilla matkailuautossa.Kare Lehtonen/Yle

Tarttuu suojaamattomassa seksissä

Väestöliiton lääkäri Miila Halonen kertoi Ylen haastattelussa, että monilla ihmisillä on edelleen väärä käsitys hiv:n tarttumisesta. Erityisesti iäkkäät ihmiset luulevat, että se on vain narkomaanien tai homojen tauti. Hiv-tartunnan voi kuitenkin saada aina, jos harrastaa suojaamatonta seksiä. Kondomi olisikin paras suoja hiv-tartuntaa vastaan.

Pia Västinsalo Hivpointista kertoo, että hiv-positiivinen voi tietämättään tartuttaa muita suojaamattomassa seksissä.

– Huolestuttavaa on, että tartunnat usein todetaan varsin myöhään. Tartunta on voinut olla oireeton jo usean vuoden ajan.

Hiv-tartunta on yleensä pitkän aikaa oireettomana, minkä takia moni jättää menemättä testiin. Muutaman viikon kuluttua tartunnasta noin puolet saa flunssan kaltaisia oireita, jotka häviävät parissa viikossa. Siksi ne eivät yleensä herätä ajatusta, että kyseessä olisi hiv-infektio.

Kondomi maassa
Kondomi ehkäisee hyvin seksitautien tarttumisen.Petri Kivimäki / Yle

Oireet ilmaantuvat vasta, kun elimistön puolustuskyky alkaa heiketä. Siihen voi mennä jopa 10 vuotta.

– Venäjältä saaduista tartunnoista noin 80 prosenttia todetaan vasta sitten, kun elimistön puolustuskyky on jo merkittävästi heikentynyt, kertoo Västinsalo.

Mikäli epäilee olleensa tilanteessa, jossa on saattanut saada hiv-tartunnan, voi sitä pian suojaamattoman seksin jälkeen estää hiv-jälkiehkäisyllä. Se pitää aloittaa 72 tunnin kuluessa suojaamattomasta seksistä.

Pia Västinsalo Hivpointista Helsingistä muistuttaa, että maailma ei kaadu hiv-tartunnan jälkeen. Taudin kanssa pystyy elämään varsin normaalia elämää..

– Pitää muistaa, että hiviin on hyvä hoito. Tauti ei etene AIDS-vaiheeseen eikä lyhennä elinikää, kun lääkitys on aloitettu ajoissa. Kun lääkitys toimii, ei hiv tartu kumppaniin edes suojaamattomassa seksissä.