Suomen ICANin Kati Juva Trumpin ja Kimin tapaamisesta: "Voimannäytöllä ja härskiydellä saa arvostusta"

Nobelin rauhanpalkinnon saanut, ydinaseriisuntaa edistävä kansalaisjärjestö ICANin Suomen koordinaattorin Kati Juvan mielestä Singaporen tapaaminen välittää huolestuttavan viestin.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Kati Juva
Suomen ICAN-järjestön koordinaattori Kati Juva.Pekka Tynell / Yle

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisen lopputulos ei edistänyt juurikaan ydinaseriisuntaa. Näin arvioi ydinaseriisuntaa edistävän kansalaisjärjestön ICANin Suomen osaston eli ICAN Finlandin koordinaattori Kati Juva. ICAN palkittiin viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnolla.

– En usko, että tämä tapaaminen vaikuttaa ydinaseriisuntaan, mutta onhan se tuonut julkisuutta, Juva sanoo.

Julistuksessa Pohjois-Korea sitoutuu työskentelemään kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa. Juva toteaa, että mitään oikeaa sitoutumista julistukseen ei liity. Aiemmin Kim Jong-unin lupaukset ovat tosin olleet enemmän puheen tasolla eivätkä paperilla allekirjoituksella vahvistettuina.

Tapaaminen välittää kuítenkin Juvan mielestä huolestuttavan viestin.

– Tapaaminen on osoitus siitä, että voimannäytöllä ja härskiydellä saa arvostusta. Pääset arvostettuun ydinasekerhoon keskustelemaan asioista tasavertaisesti. Tämä on suuri mediavoitto, koska nyt kaikki tunnustavat, että Pohjois-Korealla on ydinaseita.

Pohjois-Korea ei isoin ongelma

Kun maailman huomio on Pohjois-Koreassa, unohtuu kokonaiskuva helposti. Juva muistuttaa, että Yhdysvallat ja Venäjä omistavat yli 90 prosenttia kaikista maailman ydinaseista. Trumpin ja Kimin julistuksessa luvataan sitoutua ainoastaan Pohjois-Korean suhteellisen vähäisen ydinasemäärän riisumiseen.

– Trumpilla ei ole aikomusta tehdä minkäänlaista ydinaseriisuntaa omalta osaltaan.

Pohjois-Korea on jo huhtikuussa ilmoittanut lopettavansa ydinkokeet ja sulkevansa ydinaseiden testausalueensa. Maan valtiollinen uutistoimisto väitti, että syynä on Kimin halu sitoutua yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa. Juvan mukaan taustalla on kuitenkin epäilyjä siitä, että ydinaseet olisi saatu jo kehitettyä tai alueella olisi tapahtunut romahdus, josta Yle uutisoi huhtikuussa.

ICAN tavoittelee, että ydinaseriisunta tapahtuisi muun muassa allekirjoittamalla kansainväliset sopimukset. Aito merkki ydinaseriisunnasta olisi, jos Pohjois- ja Etelä-Korea allekirjoittaisivat YK:n ydinasekieltosopimuksen. Etelä-Korealla ei ole omia ydinaseita, mutta Yhdysvallat on sitoutunut suojelemaan maata tarvittaessa ydinaseilla.

Toistaiseksi yksikään ydinasevaltio ei ole mukana sopimuksessa. Muita ydinasevaltioita ovat Venäjän, Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean lisäksi Iso-Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pakistan ja Israel.

– On oltava poliittista tahtoa, eikä vain tällaista näytöstahtoa, Juva sanoo viitaten tapaamisen julkilausumaan.

Lue lisää:

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean laatima julistus: Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan

Asiantuntija Trumpin ja Kimin huippukokouksen tuloksesta: Ympäripyöreä sopimus, joka ei suututa ketään

Trumpin dramaattinen elokuvatraileri ja itkevä Dennis Rodman – 4 erikoista yksityiskohtaa Trumpin ja Kimin tapaamisesta

Trump kehui Kimiä: "Otti rohkean askeleen kohti loistavaa tulevaisuutta"

Näin Trumpin ja Kimin tapaaminen huomioitiin Pohjois-Korean mediassa – pohjoiskorealaiset seurasivat lähetystä Pjongjangin rautatieasemalla

Tutkijat: Trumpin ja Kimin tapaaminen on vain keskustelunavaus – pikavoittoja ei ole luvassa