Mansikanviljelijä toivoo lämpimän sään jatkuvan – pääsatokausi ajoittunee Pohjanmaalla heinäkuun alkuun

Vähässäkyrössä valmistaudutaan tavallista varhaisempaan mansikkasesonkiin. Lämmin ja sateeton alkukesä on ollut mansikanviljelijän optimisää.

mansikka
Valtarin tilalla Vähässäkyrössä ensimmäisten mansikoiden odotetaan kypsyvän juhannusviikolla.
Valtarin tilalla Vähässäkyrössä ensimmäisten mansikoiden odotetaan kypsyvän juhannusviikolla.

Mansikanviljelijä Jarmo Valtari Vähästäkyröstä toivoisi nyt 20-22 asteisia, lämpimiä päiviä. Sataa ei tarvitse. Mansikkamaiden vieressä virtaa Kyrönjoki ja joka mansikkapenkissä on tihkukasteluletku. Ilman sadettakin tilalla on siis selvitty.

– Viljelijöillä näkee todella surullisia kasvustoja, mutta meille sää on ollut ihan optimi. On ollut aurinkoa ja lämpöä, Valtari sanoo.

Valtarin tilalla on seitsemän hehtaaria mansikkaa. Ensimmäiset avomaan mansikat valmistuvat juhannusviikolla.

– Varhaislajike on viikon verran edellä, myöhäiset lajikkeet yleensä heinäkuun 10:nnen päivän tuntumassa, mutta veikkaan, että nyt ne valmistuvat kuun vaihteessa.

Pääsato heinäkuussa

Mansikkatilalla on tehty pitkää päivää, jotta kaikki saadaan valmiiksi sadon kypsymiseksi. Vaikka sää on lämmin, mansikkapenkkejä peittää vielä harsot.

– Harsojen alla niitä pidetään osittain siksi, että on luvassa hallaöitä. Toisaalta harso myös jouduttaa satoa ja suojaa marjoja rastailta, Valtari sanoo.

Harsoilla pyritään myös porrastamaan sadon kypsymistä hiukan eri ajoille.

– Näyttää siltä, että pääsatokausi menee heinäkuulle. Päälajikkeemme Polka on vielä vihreillä raakileilla, Jarmo Valtari toteaa.

Juhannusmarkkinoille saadaan mukavasti mansikkaa – kuivuus tai kesäkuun alun kylmyys ei ole vielä vahingoittanut mansikkasatoa