Hyppää sisältöön

Helsinki-päivän jättikaraokessa sanat heijastettiin seinään – "Kaikki haluavat sen 15 minuuttia julkisuudessa, karaokessa saattaa saada viisi"

Kansalaistorilla järjestetty karaoketapahtuma houkutteli satapäisen joukon yleisöä, eikä rohkeista tulkitsijoistakaan ollut pulaa.

Helsinkiläinen Risto Kalela luotti esityksessään old school -räppiin ja HIFK:n pelipaitaan. Kuva: Lena Nelskylä / Yle

Miten toimii karaoke kirkkaassa päivänvalossa Helsingin ydinkeskustaa? Riittääkö laulajia ilman hämyisen baarin ja rohkaisuryypyn tarjoamaa turvaa?

Karaokeyritys Singa päätti kokeilla ja pystytti Helsinki-päivän kunniaksi Kansalaistorille Suomen suurimman ulkoilmakaraoketapahtuman, jossa biisien sanat heijastetaan screenille Musiikkitalon kylkeen.

Paikalle kerääntyy porukkaa jo ennen alkamisaikaa, mutta moni ilmoittaa mieluummin kuuntelevansa kuin ottavansa itse lavan haltuun.

Karaokeyritys Singan perustaja ja toimitusjohtaja Atte Hujanen luottaa kuitenkin siihen, että laulajia riittää.

– Jos puitteet ovat kunnossa, aina löytyy tarpeeksi hulluja ja itsevarmoja ihmisiä, jotka haluavat laulaa. Harva uskaltaa olla ensimmäinen, mutta toisena ja kolmantena on sitten jo ihan helppo vetää, Hujanen kertoo.

Hän on oikeassa, sillä heti kun kello tulee neljä, ensimmäinen tulkitsija on jo mikin varressa.

Kaj Chydeniuksen Sinua, sinua rakastan tempaa yleisön vielä hieman varovaiseen yhteislauluun.

Poikkeuksellinen karaoketilaisuus oli syytä hyödyntää

HIFK:n punaiseen pelipaitaan pukeutunut Risto Kalela kipuaa pienelle esiintymislavalle toisena. Ensi alkuun hän toivottaa mikrofoniin hyvän Helsinki-päivän sijaan hyvää Stadin päivää.

Kappaleeksi on valikoitunut 25 000 biisiin joukosta old school -räppibiisi Tone Locin Funky Cold Medina. Se taipuu Kalelan käsittelyssä niin notkeasti ettei hän taida olla ensimmäistä kertaa asialla.

Karaokekappaleiden sanat heijastettiin Musiikkitalon seinän jättinäytölle. Kuva: Lena Nelskylä / Yle

– Kaikkihan haluavat sen viisitoista minuuttia julkisuudessa. Karaokea laulamalla saattaa saada ainakin viisi minuuttia, Kalela miettii esityksensä jälkeen.

Hän halusi ehdottomasti hyödyntää poikkeuksellisen mahdollisuuden laulaa karaokea suurelle yleisölle keskellä kaupunkia..

– Täytyy myöntää, että tuntui aika makeelta kyllä!

Karaokeen riittää tunkua, vaikka live-musiikkiakin olisi tarjolla

Mobiilisovelluksena toimivan Singan toimitusjohtaja Hujanen on innoissaan siitä, että suomalaisten karaokekuume ei ota laantuakseen. Oikeastaan päinvastoin. Laulajia riittää.

Hujanen kertoo, kuinka he ovat tuoneet karaokea oheistapahtumaksi erilaisille festareille ja klubitapahtumiin. Paikkoihin, jossa ei ehkä uskoisi kuulevansa väkevää tee-se-itse tulkintaa vaikkapa Kaija Koon Tinakenkätytöstä.

– Ihmiset ovat olleet tästä mahdollisuudesta innoissaan ja joskus karaokehuoneessa on ollut enemmän tunkua kuin muualla.

Kansalaistorilla biisivalinnat vaihtelevat Mariskasta Rammsteiniin. Jostain syystä tamperelaisyhtye Popedan tuotanto on Helsinki-päivänä hyvin edustettuna.

Sekä Kuuma kesä että Lihaa ja perunaa -manselaishitit kuullaan jo ensimmäisen puolen tunnin aikana.

.
.