Pitkään nimikiistaan sopu: Makedonian valtio vaihtaa nimensä Pohjois-Makedoniaksi

Kreikan ja Makedonian pääministerit sopivat nimenmuutoksesta. Sopimus vaatii kuitenkin molempien maiden parlamenttien hyväksynnän, ja kummassakin maassa oppositio on sopimusta vastaan.

Ulkomaat
Mielenosoittajat heiluttavat Kreikan lippuja.
Makedonian valtio on ollut monelle Kreikassa kova pala. Kreikassa on järjestetty mielenosoituksia, joissa Makedonian valtiota on vaadittu muuttamaan nimensä. Kuvassa mielenosoittajia Dramassa 6. kesäkuuta.STR / EPA-EFE

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia muuttaa nimensä Pohjois-Makedonian tasavallaksi.

Kreikka ja Makedonia pääsivät asiasta sopuun tänään tiistaina. Molempien maiden parlamenttien on vielä hyväksyttävä sopimus.

Kummassakin maassa pääoppositiopuolue on sopimusta vastaan. Myös Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin vasemmistolaisen Syriza-puolueen keskustaoikeistolainen hallituskumppani, Itsenäiset kreikkalaiset aikoo äänestää sopimusta vastaan.

Sopimuksessa todetaan myös, että Makedonian valtiossa puhuttava kieli on slaavilaiskieli.

Sopimus voi päättää kiistan, joka on jatkunut siitä asti, kun Jugoslavia hajosi 1990-luvulla. Jugoslavian Makedonia-niminen tasavalta halusi olla myös valtiona Makedonia, mutta Kreikka ei ole nimeä hyväksynyt. Näin siksi, että myös Kreikassa on Makedonia-niminen provinssi ja maa pelkäsi mahdollisia aluekiistoja.

Kiista on ollut esteenä Makedonian pyrkimyksille päästä sotilasliitto Naton tai EU:n jäseneksi.

Tsipras: Kreikan ehdot täyttyvät

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoo, että nyt saavutetun sopimuksen myötä Kreikan Makedonian maakunnan ja Jugoslaviasta irtautuneen valtion välinen ero on selkeä.

– Saavutimme hyvän sopimuksen, joka täyttää kaikki Kreikan asettamat ehdot, Tsipras sanoi.

Makedonian pääministeri Zoran Zaev puolestaan uskoo, että sopimus avaa hänen maalleen tien Natoon ja EU:hun.

Myös EU ja Nato ovat kiittäneet sopimusta.

Makedoniassa konservatiivinen oppositiopuolue VMRO-DPMNE sen sijaan syyttää Zaevia antautumisesta Kreikalle. Kreikan konservatiivinen oppositiopuolue Uusi demokratia ssanoo sopimuksen olevan huono enemmistölle kreikkalaisista.

Lähteet: Reuters, AFP