Tatu Kurkinen on hakenut oikeustieteelliseen kuusi kertaa – vielä ei tärpännyt, mutta kiertotie löytyi: "8– 10 kertaa olisin ollut valmis yrittämään"

Vuosittain tuhannet joutuvat pettymään, kun korkeakoulujen opiskelijavalinnat julkaistaan kesäkuun lopulla. Tatu Kurkiselle syksyt ovat olleet raskainta aikaa: Omaa opiskeluelämää joutuu odottamaan taas ainakin vuoden.

Tatu Kurkinen on hakenut sinnikkäästi opiskelemaan unelmiensa alalle oikeustieteelliseen, mutta kilpailu on kovaa. Syksyllä Kurkinen aloittaa kuitenkin opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Neljäs vuosi oli henkisesti raskain. Näin sanoo 26-vuotias Tatu Kurkinen. Ennen pääsykoetta olo oli itsevarma ja oppi tuntui jääneen päähän.

– Silloin olin todella lähellä, neljä tai viisi pistettä jäi vajaaksi. Sisäänpääsy kusi viimeiseen tehtävään. Menin lukkoon ja tuli epäonnistuminen, Kurkinen sanoo.

Näin Kurkinen kuvailee parin vuoden takaisia Turun oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeita. Tänä keväänä Kurkinen haki oikikseen kuudetta kertaa. Torstaina selvisi, etteivät ovet vielä auenneet. Moni olisi luovuttanut jo monta kevättä aiemmin.

Kurkinen ei kuitenkaan ole ainoa, joka on ottanut mittaa pääsykokeista useammin kuin kerran tai pari. Aiheesta ei ole tilastoja, mutta lähes jokainen korkeakouluikäinen tietää jonkun, joka hakee ties monennettako kertaa unelmapaikkaansa.

Turun oikeustieteellisen tiedekunnan ainejärjestö Lex ry:n puheenjohtaja Joona Lapinlampi toteaa, että alalla muutama hakukerta on suhteellisen yleistä. Lapinlampi arvioi, että omassa lähipiirissä suurin osa on päässyt sisään yhdestä kolmeen yrittämällä.

– Halukkaita tulijoita on niin paljon ja paikkoja rajoitettu määrä. Jos on motivaatiota alalle, niin silloin haetaan uudestaan. Vaikka olisi kuinka lukenut, pääseminen voi olla tuurista kiinni, kertoo Lapinlampi.

Samanlaisia vaikeuksia on esimerkiksi monilla lääketieteelliseen ja kauppatieteelliseen hakevilla. Oikeustieteellisessä hakukertoja voi lisätä Lapinlammen mukaan vaikea juridinen teksti, johon tottuminen vaatii aikaa ja lukukertoja.

Yhteensä Turun yliopiston oikeustieteelliseen otetaan tänä vuonna 130 opiskelijaa, kun taas hakijoita oli 4272. Kokeeseen osallistui noin tuhat vähemmän, joten kokeeseen osallistuneista sisään pääsi neljä prosenttia hakijoista.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Syksy synkistää

Vuosina 2013 ja 2014 Kurkisen valintakoepisteet jäivät heikoiksi. Vuonna 2015 pisteet olivat jo paremmat, ja neljännellä yrityksellä vuonna 2016 Kurkinen oli yhä lähempänä. Vuonna 2017 lukeminen jäi vähemmälle, mutta kuluneen kevään pääsykoe meni Kurkisen mielestä tavallista paremmin.

Kaikki kuusi vuotta ovatkin noudattaneet pitkälti samaa kaavaa. Kesällä, syksyllä ja talvella Kurkinen on töissä, jotta rahaa ehtisi kertyä säästöön kevään lukutaukoa varten. Kun pääsykoekirjat on julkaistu, Kurkinen viettää kaksi kuukautta kirjojen äärellä. Toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun hän jännittää valintatuloksia.

– Synkintä aikaa ei ole kesä vaan syksy, elokuusta jouluun. Silloin tajuaa, että on taas vuosi aikaa seuraavaan mahdollisuuteen.

Opintojaan suorittavat kaverit ovat saattaneet syksyisin kysyä mukaan opiskelijabileisiin, mutta Kurkista ei ole aina huvittanut ja työtkin painavat arkena päälle. Pettymyksistä on ollut helppo jutella oikeastaan vain niille kavereille, jotka ovat samassa tilanteessa. Kuuden vuoden työputki samassa kaupassa on turhauttanut.

– En kaipaa opiskelijarientoja, mutta sen elämänvaiheen haluaisin päästä kokemaan.

Vaikka työkavereille on joutunut aina kertomaan, ettei vieläkään päässyt, ovat työt olleet myös helpotus. Työskentely on tasapainottanut pettymyksen tunnetta.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Opiskelupaikka aukesi avoimen yliopiston kautta

Kaikilta ei ole tullut ymmärrystä Kurkisen tilanteelle. Korkeakoulusta valmistuva tyttöystävä toivoisi, että yhteistä elämää voisi suunnitella pidemmälle. Tähän asti suunnitelmia on pystynyt tekemään vain seuraavaan kesään asti.

Pian tähän on kuitenkin tulossa muutos.

Viimeisen puolentoista vuoden ajan Kurkinen on töiden ohella suorittanut avoimessa yliopistossa 60 opintopistettä oikeustieteen opintoja. Ne takaavat paikan Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen julkisoikeuden koulutuksesta Joensuussa. Opinnot alkavat syyskuussa.

Kyseessä on uusi käytäntö, jolla halutaan antaa mahdollisuus päästä sisään ilman valintakoetta.

– Tänä vuonna on ollut helpompi lähteä kesään. Tietää, että koulu alkaa, vaikka Turun oikeustieteellisestä ei paikkaa tulisikaan. Muutenkin olen huomannut, että on parempi fiilis, Kurkinen kertoo.

Yhtenä vuonna Kurkinen haki ja sai paikan ammattikorkeakoulun tradenomilinjalle. Opiskelupaikan vastaanottamiseen annettiin kymmenen päivää aikaa. Jo toisena päivänä Kurkinen meni Opintopolun sivuille ja rastitti päätöksensä: “En ota opiskelupaikkaa vastaan”.

– Se oli ehkä virhe, etten ottanut paikkaa vastaan. Ajattelin hätiköidysti ensikertalaiskiintiön takia.

Ensikertalaiskiintiössä suurin osa paikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Vaikka tutkintoa ei suorittaisi loppuun, hakija menettää paikan kiintiössä.

Kurkiselle tradenomilinja tuntui luovuttamiselta.

– Toisaalta aloin sen jälkeen tehdä avoimen yliopiston opintoja ja siksi olen tässä tilanteessa.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kymmenes yritys rajana

Vuosien varrella Kurkinen on miettinyt, onko oikeustieteellisestä tullut hänelle enemmän pakkomielle kuin unelma. Riittävän kiinnostavaa varavaihtoehtoa ei ole kuitenkaan ollut. Kokeisiin lukeminen on sujunut ja aihe tuntunut vielä kuudennellakin kerralla innostavalta.

Kurkisen mielestä satsaus pääsykokeisiin kannattaa myös oman tulotason kannalta. Oikiksesta valmistuminen takaa työpaikan ja hyvän elannon. Motivaatiota on tuonut myös ajatus siitä, ettei yrittämisessä häviä mitään.

– Vaikka pahaltahan se tuntuu, jos ei pääse. Jos luovuttaa, sekin voi jäädä kummittelemaan.

Kurkisen mielestä ihmisen pitää olla itsensä kanssa sujut, jos päättää lopettaa hakemisen unelmaopiskelupaikkaan. Silloin ei koskaan saa tietää, olisiko sittenkin päässyt.

Jos paikka Joensuusta ei olisi avautunut, milloin sitten olisi ollut Kurkisen aika luovuttaa?

– Jos olisin 30-vuotias, sitten pitäisi kehitellä jotain. Ehkä kahdeksasta kymmeneen kertaan olisin ollut valmis yrittämään.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Mikä oikeus muilla on epäillä toisen unelmia?

Pääsykokeet ovat nyt pysyvästi takana, mutta vielä ei ole aika luovuttaa. Kurkinen aikoo hakea myöhemmin siirtohaussa julkisoikeudesta oikeustieteeseen. Julkisoikeuden opiskelija voi hakea siirtoa saman laitoksen oikeustieteen koulutukseen, kun 100 opintopistettä on kasassa.

Kymmenen parhaiten suoriutunutta opiskelijaa valitaan. Kurkinen aikoo olla yksi heistä.

Usko omiin mahdollisuuksiin on vahva, eikä epäilyjä ole onneksi tullut kovinkaan monelta. Silti ne harvatkin kommentit ovat satuttaneet.

– Olen miettinyt, että mikä oikeus muilla on sanoa tällaisesta, jos se on toisen unelma. Olen ollut siitä aika vihainenkin.

Viisi kertaa koettu pettymys tuntuu aina pahalta, mutta Kurkinen kertoo oppineensa hyväksymään tilanteen. Moni muukin on jäänyt ulos korkeakoulusta, ja sisäänpäässeet ovat paikkansa ansainneet.

– Unelmia pitää jahdata. Mikset hakisi sinne, minne oikeasti haluat? Hyväähän on myös se, että arjen pienet pettymykset eivät ole enää mitään sen rinnalla, kun kuulee, ettei taaskaan päässyt.

Juttua täsmennetty klo 21.00: Täsmennetty Itä-Suomen yliopiston koulutusohjelmien nimiä. Aiemmin puhuttiin linjoista, mutta kyse on koulutuksista. Joensuun koulutuksen nimi on julkisoikeus, ei julkishallinto.

Juttua korjattu 3.7. klo 9.41: Korjattu oikeustieteellisen hakijamäärää ja sisäänpääsyprosentteja vastaamaan vuoden 2018 hakijatilastoja. Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että luvut ovat tältä vuodelta. Kyseessä olivat vuoden 2016 luvut.

Juttua korjattu 4.7. klo 12.34: Kurkinen on opiskellut avoimessa oikeustieteitä, ei hallintotieteitä.

Lue lisää: