Herätys: Janitskin ja Bäckman oikeudessa, lastensuojelussa ruoditaan turhia ilmoituksia, keskiviikosta tulossa kolea

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
nuori nainen käyttää kännykkää
Esko Jämsä / AOP

Janitskinin vihapuheoikeudenkäynti alkaa

Ilja Janitskin
Ilja JanitskinJuha Tuominen / Yle

Valeuutisia, vihapuhetta ja sananvapautta puidaan MV-lehteen liittyvässä juttuvyyhdessä Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Ilja Janitskinille luetaan syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Venäjä-yhteyksistään tunnettua Johan Bäckmania taas syytetään toimittajan törkeästä kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta.

Onko koulusta pinnaaminen hyvä syy ottaa yhteyttä lastensuojeluun? Ei, sanoo asiantuntija

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut kahdessa vuodessa 15 prosentilla. Myös ilmoituskynnys on madaltunut, ja lastensuojeluviranomaiset joutuvat selvittelemään myös kiusan vuoksi tehtyjä ilmoituksia. Lastensuojelussa toivotaan, että ilmoituksia ei tehdä kevein perustein.

Trump ja Kim hyväksyivät toistensa vierailukutsut

Donald Trump ja Kim Jong-un kättelevät
Kim Jong-un ja Donald TrumpKevin Lim / EPA

Pohjoiskorealaisen uutistoimiston KCNA:n mukaan Kim Jong-un esitti Donald Trumpille vierailukutsun Pohjois-Koreaan, kun johtajat tapasivat tiistaina Singaporessa. Samaisen uutistoimiston mukaan Kim olisi myös hyväksynyt Trumpin kutsun Valkoiseen taloon. Kimin mukaan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen on lopetettava toistensa ärsyttäminen.

Täyden työviikon ja työttömyyden välille tarvitaan vaihtoehtoja

kypärä naulakossa
Yle

Yli puoli miljoonaa suomalaista kokee olevansa vain osaksi työkykyinen esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kouluttaa työkykykoordinaattoreita, jotka auttavat osatyökykyisiä pysymään työelämässä. Koordinaattorit kertovat asiasta myös yrityksille, jotta työkykyisyyttä ei nähtäisi mustavalkoisesti.

Keskiviikko on viikon viilein

keskiviikon sääkartta
Yle

Keskiviikko valkenee lähes koko maassa poutaisena, mutta päivän aikana saadaan myös sateita, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Sadekuuroja kehittyy ainakin maan keskivaiheilla, lounaassa ja mahdollisesti myös pohjoisessa. Odotettavissa on viikon kolein päivä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.