Raportti: Ivanka Trump ja Jared Kushner tienasivat vuodessa kymmeniä miljoonia Valkoisen talon ulkopuolelta

Pariskunta työskentelee presidentti Donald Trumpin neuvonantajina, mutta he eivät nosta tästä työstä palkkaa.

Donald Trumpin perhe
Jared Kushner ja Ivanka Trump
Shawn Thew / EPA-EFE

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin ja vävyn Jared Kushnerin yhteenlasketut tulot olivat ainakin noin 70 miljoonaa euroa Trumpin ensimmäisenä presidenttivuotena, yhdysvaltalaismedia kertoo.

Kumpikin työskentelee Trumpin avustajina, mutta he eivät nosta tästä työstä palkkaa. Tulot tulivat Valkoisen talon ulkopuolelta sijoitustuottoina ja muina tuloina.

Pariskunnan tulot käyvät ilmi Valkoisen talon tekemästä tulo- ja varallisuusselvityksestä, josta raportoivat muun muassa The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja The Wall Street Journal -lehdet (siirryt toiseen palveluun) sekä uutiskanava CBC (siirryt toiseen palveluun).

Kushnerin varallisuus oli ainakin noin 150 miljoonaa euroa ja Ivanka Trumpin ainakin noin 47 miljoonaa. Kushner kasvatti sekä varallisuuttaan että velkojaan edellisvuodesta.

Tarkkoja summia on vaikea arvioida, koska Valkoisen talon virkailijoistaan antamissa tulo- ja varallisuusselvityksissä kerrotaan perinteisesti enimmäis- ja vähimmäissummat, ja vaihteluväli on suuri.

"Eettisiä normeja noudatettu"

Ivanka Trumpin tulot tulivat muun muassa hänen osuudestaan Trump International -hotellissa ja Trump Organizationissa sekä hänen omasta vaate- ja asustemerkistään. Hän sai tuloja myös kirjansa Women Who Work -ennakkomaksuista. Kushner on puolestaan kiinteistökehittäjä.

Molemmat astuivat syrjään yhtiöidensä päivittäisestä työstä ryhtyessään presidentin avustajiksi. Heillä on kuitenkin edelleen merkittävä omistus yhtiöissä.

Kriitikot ovat varoittaneet, että Valkoisen talon neuvonantajien mittavat bisnekset voivat johtaa mahdollisiin eturistiriitoihin ja eettisiin rikkomuksiin.

Pariskunnan edustaja vakuuttaa, että sekä Trump että Kushner ovat noudattaneet hallituksen eettisiä sääntöjä.