Hyppää sisältöön

"Kyyninen", "vastuuton", "tekopyhä" – Kiista siirtolaislaivasta johti Ranskan ja Italian sanasotaan

Ranskan moittii Italian päätöstä torjua laiva, jossa on yli 600 Välimereltä pelastettua siirtolaista. Espanja on luvannut tulla hätiin ja ottaa laivan vastaan, mutta merimatka on pitkä.

Merestä pelastettuja nousemassa Aquarius-alukselle. Kuva: Kenny Karpov / SOS MEDITERRANÉE / EPA-EFE

Ranska syyttää kyyniseksi Italian päätöstä olla ottamatta vastaan avustusjärjestöjen Aquarius-laivaa, jossa on yli 600 Välimereltä pelastettua siirtolaista.

Ranska kehotti tiistaina Italiaa harkitsemaan uudelleen kantaansa, vaikka Espanja on jo tarjoutunut ottamaan aluksella olevat vastaan.

Hallituksen tiedottajan Benjamin Griveaux'n mukaan presidentti Emmanuel Macron on tehnyt selväksi, että merilain mukaan vastuu aluksesta on maalla, jonka rannikko on lähimpänä.

Ranskan hallitus huomauttaa, että kansalaisjärjestöjen mukaan matka Espanjaan on liian pitkä aluksella olevan humanitaarisen tilanteen takia.

Italia tyrmäsi heti Ranskan kritiikin.

– Emme hyväksy tekopyhiä oppitunteja maalta, joka mieluiten sulkee silmänsä maahanmuutolta, hallitus sanoi tiedotteessaan.

Viiden tähden liikettä edustava apulaispääministeri Luigi di Maio kiittää Espanjaa solidaarisuudesta. Ranskan maahanmuuttopolitiikka on sen sijaan di Maion mukaan ollut usein paljon tiukempi ja kyynisempi.

– Olen iloinen, että Ranska on keksinyt vastuun. Avatkoon satamansa ja jos he haluavat, voimme lähettää heille muutamia ihmisiä, di Maio sanoi.

Italia on syyttänyt muita EU-maita, etteivät ne jaa sen kanssa vastuuta meritse saapuvista siirtolaisista ja pakolaisista. Leijonanosa heistä tulee Italiaan maan sijainnin vuoksi.

"Uupuneita ihmisiä"

Libyasta Eurooppaan pyrkineet siirtolaiset pelastettiin viikonloppuna Aquariukselle, joka on SOS Mediterranée ja Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestöjen ylläpitämä pelastuslaiva.

Alus yritti ensin viedä pelastetut Maltaan, mutta maa kehotti sitä menemään Italiaan. Italia kuitenkin torjui laivan tulon osoituksena maan uuden populistihallituksen lupaamasta tiukasta maahanmuuttopolitiikasta.

Maanantaina Espanja yllättäen ilmoitti, että se on valmis ottamaan laivallaolijat vastaan. Heillä on edessään noin 1 500 kilometrin merimatka.

Lääkärit ilman rajoja toivoi tiistaina, että Italia ja Malta päästäisivät siirtolaiset maihin ja nämä vietäisiin muilla keinoin Espanjaan. Järjestön mukaan laivallaolijat ovat uupuneita ja laivalla on useita terveysriskejä. Siirtolaisista 123 on yksin matkustavia alaikäisiä ja seitsemän raskaana olevia naisia.

Aluksella olevien kerrotaan kuitenkin olleen helpottuneita tiedosta, että he pääsevät Espanjaan. Moni pelkäsi jo, että edessä olisi paluu Libyaan.

Aquarius on pelastanut yli kahden vuoden ajan mereltä ihmisiä, jotka ovat lähteneet vaaralliselle meimatkalle Välimeren yli päästäkseen Eurooppaan. Lähtijöiden veneet ovat usein kelvottomat näin pitkälle matkalle ja tuhansia lähtijöitä on hukkunut.