Trump ja Kim hyväksyivät toistensa vierailukutsut

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat uudelleen.

Trumpin ja Kimin huippukokous
Donald Trump ja Kim Jong-un kättelevät
Vaikka konkreettisia edistysaskeleita ei nyt nähty, Kim Jong-unin ja Donald Trumpin luoma henkilökohtainen suhde voi edesauttaa liennytyksen etenemistä.Kevin Lim / EPA

Pohjoiskorealaisen uutistoimisto KCNA:n mukaan Kim Jong-un esitti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille vierailukutsun Pohjois-Koreaan, kun johtajat tapasivat tiistaina Singaporessa. Pohjois-Korean hallinnon äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan maan johtaja Kim Jong-un on jo hyväksynyt Yhdysvaltain presidentin kutsun Yhdysvaltoihin.

Kimin mukaan Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen on lopetettava toistensa ärsyttäminen, jotta rauha ja vakaus säilyy Korean niemimaalla. Pohjois-Korea voi luopua maan uutistoimiston mukaan ydinaseistaan.

Pohjois-Korea lupasi sitoutua ydinaseettomuuteen

Tiistaina Singaporessa tavanneet Kim Jong-un ja Donald Trump allekirjoittivat sopimuksen, jossa he sitoutuvat edistämään Korean niemimaalla rauhaa. Pohjois-Korea lupasi jälleen kerran sitoutua ydinaseettomuuteen, jonka vastineeksi Yhdysvallat lupasi sille turvatakuut.

Yhdysvallat myös lupasi lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Uutistoimisto KCNA kuvailee Kimin ja Trumpin tapaamisen tarkoittavan radikaalia muutosta maiden välisissä suhteissa.

Ex-varapresidentti huolissaan tuloksista

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden sanoo olevansa huolissaan presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin huippukokouksen tuloksista. Bidenin mukaan Trump on antanut Pohjois-Korealle useita myönnytyksiä ilman, että hän saa mitään vastineeksi.

Entinen varapresidentti sanoi, että vastineeksi Trump sai vain epämääräiset lupaukset käynnistääkseen neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta.

Lähteet: STT, AP