Ostitko junalipun MM-kisoihin? Saatatkin joutua istumaan tuntikausia bussissa

Ratatyöt haittaavat kisaturistien matkaa Helsingistä Pietariin ja Moskovaan juhannuksena ja heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

raiteet
Rikkoutunut juna radalla.
VR kyyditsee jalkapallon MM-kisaturistit Helsingista Pietariin ja Moskovaan.Juha Varanka

Torstaina 14.6. starttaavat, Pietarissa järjestettävät jalkapallon MM-kisat tuovat VR:lle selvästi lisää matkustajia. Osa parhaista kisajunista on jo loppuunmyytyjä. Kotimaisten kisaturistien lisäksi Helsinki on kauttakulkupaikka monelle ulkomaalaiselle jalkapallofanille.

Lukuisten kisaturistien rento istuskelu junan ravintolavaunussa vaihtuu kolmen tunnin bussimatkaan itärajalle. Syynä ovat Liikenneviraston ratatyöt.

Juhannuksena 22.–24.6. sekä heinäkuun 7. ja 8. päivänä kisamatkan Helsinki–Pietari joutuu osittain taittamaan bussilla. (siirryt toiseen palveluun) Sen lisäksi Tolstoi-juna ei liikennöi silloin lainkaan, ja illan viimeiset Allegro-vuorot perutaan.

Ratatyöt pidentävät kisamatkaa Pietariin 5,5 tuntiin. Normaalisti matka-aika Allegro-junalla kestää 3,5 tuntia. Ratatöiden aikaan matkustajat hyppäävät Helsingin päässä bussiin ja vaihtavat Allegron kyytiin itärajalla Vainikkalassa. Vainikkalasta Pietariin matka jatkuu normaalisti.

Monelle lipun ostaneelle bussimatka saattaa tulla yllätyksenä, sillä lipunvarausjärjestelmä ei siitä kerro.

”Ratatyöt ovat kaikkien etu”

VR:n Venäjän liikenteen päällikkö Viktoria Hurri huomauttaa, että ratatöiden tarkoitus on sujuvoittaa talven liikennetilannetta.

– Ratatyöt ovat meidän kaikkien etu, sillä rataa perusparannetaan. Pitää muistaa, että kisat jatkuvat koko kuukauden ja muutostöitä tehdään vain lyhyen aikaa.

Hurri kertoo, että ajankohdasta keskusteltiin ratatyöt suorittavan Liikenneviraston kanssa.

– Päädyttiin kuitenkin siihen, että kotimaan liikenteen kannalta hiljainen ajankohta eli juhannus on järkevin ajankohta tehdä ratatyöt.

Rataa perusparannetaan Luumäen kohdalla.

– Luumäellä vaihdetaan pitkät vaihteet. Ne ovat sen verran iäkkäitä, että aiheuttavat liikenteelle paljon ongelmia. Työt on välttämätöntä tehdä, jotta junalla pääsee jatkossakin ongelmitta Venäjälle.

Lue lisää:

Täältä tullaan Venäjä, uhoavat Englannin fanit – mutta uskaltavatko he edes lähteä jalkapallon MM-kisoihin?