Suunnistajat ovat usein pomoja ja korkeakoulutettuja – Minna Kauppi toivoo, ettei lajia leimattaisi elitistiseksi

Yhdeksänkertainen maailmanmestari sopii suunnistajan arkkityyppiin, vaikka onkin juuri irtisanoutunut markkinointipäällikön tehtävästä. Nyt maisterilla on lapsiarjen aika.

Jukolan viesti
Suunnistaja Minna Kauppi.
Minna Kauppi sai kipinän lajiin kahdeksanvuotiaana suunnistuskoulussa.Janne Ahjopalo / Yle

Entiselle huippusuunnistaja Minna Kaupille, 35, pomotehtävät ovat tuttuja. Urheilu-uransa jälkeen hän työskenteli markkinointipäällikkönä Euroopan suurimmassa loma-asuntojen vuokrausfirmassa Novasolissa.

Nyt hän on kuitenkin irtisanoutunut tehtävästä, koska haluaa viettää aikaa Ukko-pojan, 1, kanssa. Lahtelaisen Kaupin puoliso on Apulanta-rumpali Sipe Santapukki.

– Haluan olla enemmän kotona. Keikkaluontoinen työ sopii elämäntilanteeseeni nyt loistavasti. Jukolan viestissä Hollolassa olen talkoolaisena ja Ylen lähetyksissä asiantuntija-kommentaattorina.

Kauppi on myös ollut mukana Suomen Olympiakomitealle tehtävissä projekteissa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja voisi työskennellä kieltenopettajana.

Miten kompassin hienoudella voisi kilpailla?

Minna Kauppi

Suunnistajat ovat usein pitkälle koulutettuja ja esimiestehtävissä. Joensuu-Jukolassa vuonna 2017 tehdyn kävijätutkimuksen mukaan kilpailijoista 73 prosentilla oli korkeakoulutausta. Johtavassa asemassa työskenteleviä oli 60 prosenttia kilpailijoista. Sponsor Insight Oy:n tekemään kyselyyn vastasi 1 125 kilpailijaa.

Kauppi arvioi, että suunnistuksen luonne kiehtoo haasteita etsiviä persoonia.

– Fyysisen ja taidollisen suorituksen yhdistäminen on aina yhtä mielenkiintoista ja vaikeaa. Kartan lukeminen vaatii hyvää hahmotuskykyä. Päätöksiä on tehtävä nopeasti, aivan kuin monissa vaativissa töissäkin.

Opettajia, lääkäreitä ja diplomi-insinöörejä

Kauppi tunnistaa suunnistajista tehdyn tyyppiprofiilin. Hänen mukaansa lajissa on paljon kympin poikia ja kympin tyttöjä.

– Jo aikanaan Asikkalan Raikkaassa meidän tyttöjengissä oli paljon lääkäriopiskelijoita ja muutama opettajaopiskelija. Lukuisa mies opiskeli diplomi-insinööriksi. Moni on sitten valmistunut ja työskentelee korkeissa viroissa.

Yhdeksänkertainen maailmanmestari kuitenkin toivoo, ettei suunnistusta ajateltaisi elitistisenä. Jos lajin maine on liian hieno, se voisi nostaa kynnystä lapsilla ja nuorilla, jotka haaveilevat suunnistuksesta harrastuksena.

– Eihän suunnistuksessa ole merkitystä sillä, millainen todistus sinulla on. Eikä tarvitse olla johtaja, tohtori tai maisteri. Minusta on kivaa, että moni kertoo nykyisin ylpeänä harrastavansa suunnistusta. Luonnossa juokseminen tekee hyvä ihan jokaiselle.

Suunnistaja Minna  Kauppi.
Minna Kauppi pitää suunnistusta erinomaisena lajina lapsille sen edullisuuden ja yhteisöllisyyden ansiosta.Janne Ahjopalo / Yle

Kauppi myöntää, että joskus suunnistuspiireissä on piirrettä menestymisen vaatimuksesta.

– On voitu katsoa hieman vinoon, jos ei ole korkeaa koulutusta tai menestystä siviilielämässä. Mutta onneksi meitä suunnistajia on monenlaisista lähtökohdista. Toisaalta se, että myös huiput opiskelevat, motivoi varmasti suunnistuksen alkuja tähtäämään korkealle omalla urallaan.

Hän uskoo, että esimerkissä on voimaa. Elämää on urheilun jälkeenkin.

Käpyjen tutkiminen viekin voiton

Minna Kauppi on iloinen siitä, että suunnistuksessa on yleensä leppoisa meininki, vaikka kisattaisiinkin tosissaan.

– Suunnistajilla on vahva sosiaalinen yhteisö ikään katsomatta. Lapsena ei kilpailla veren maku suussa, vaan moni unohtuu tutkimaan käpyjä kisaamisen lomassa. Siksi se on lapsillekin tosi hyvin sopiva harrastus.

Suunnistus on halpa laji, eikä välineillä kisata.

– Miten kompassin hienoudella voisi kilpailla? Ei mitenkään. Suunnistus on demokraattinen laji, kehuu Kauppi.

Lue lisää:

Jukolan viestin 50 000 kävijää ja ennätyskuiva kangasmetsä on tulenarka yhdistelmä: metsäpaloa torjutaan tupakointikiellolla

Yle Urheilun suunnistusjuttuja reaaliajassa

Konkarisuunnistaja Hennariikka Lonka ei pitänyt koulusuunnistuksesta – tytär kouluttautui liikunnanopettajaksi