Ilmainen ehkäisy nuorille etenee pohjalaismaakunnissa: Pietarsaaren seutu tarjoaa sen kaikille alle 25-vuotiaille

Nuori voi valita ehkäisypillerit, -renkaan, kierukan, implantin tai kondomit.

raskauden ehkäisy
Kondomeja
AOP

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kunnat kulkevat etujoukossa ilmaisen ehkäisyn tarjoamisessa. Maksuton ehkäisy laajenee myös Pietarsaaren seudulle.

Neljän kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että alle 25-vuotiaille tarjotaan maksuton ehkäisy ensi vuoden alusta alkaen. Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen, ja äänin 11–3 lautakunta päätyi ehdotuksen kannalle.

Keski-Pohjanmaa aloitti vastaavan palvelun ensimmäisenä maakuntana puoli vuotta sitten. Se kuitenkin rajaa ilmaisen ehkäisyn tiukemmin: vain alle 20-vuotiaille. Tähän mennessä jo reippaasti toistasataa nuorta on hakenut ehkäisyä.

Väestöliitto (siirryt toiseen palveluun) on suositellut kunnille ilmaista ehkäisyä jo vuosia, mutta vielä harva kunta noudattaa kehotusta.

"Moderni ja hyvä päätös"

Pietarsaaressa asia sai alkunsa valtuustoaloitteesta.

Lautakunnassa ehdotusta vastustivat kristillisten sekä ruotsalaisen kansanpuolueen jäsenet. Lisäksi kaksi äänesti tyhjää.

– Tämä on hyvä tapa saada nuoret käynnille ehkäisyneuvolaan. Samalla saadaan useampi nuori seksuaalivalistuksen piirin kuin aiemmin. Todella hyvä ja moderni päätös, kiittelee lautakunnan jäsen Johanna Holmäng (rkp).

Ehkäisyvälineitä jaetaan nuorille jatkossa Pietarsaaren, Pedersören, Luodon ja Uudenkaarlepyyn kouluterveydenhuollossa sekä äitiys- ja ehkäisyneuvoloissa. Nuori voi valita ehkäisypillerit, -renkaan, kierukan, implantin tai kondomit.

Palvelun maksaa Pietarsaaren seudulla noin 60 000 euroa vuodessa. Sen on arvioitu vähentävän seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia.