Perjantain lakonuhka Helsinki-Vantaan lentokentällä peruuntuu – IAU uhkaa edelleen työnseisauksella juhannusaaton aattona

Ilmailualan unionin työehtoriita voisi tukilakkoineen lamauttaa lähes koko kentän.

Kuva: AOP

Helsinki-Vantaan lentokenttää perjantaina uhannut laaja työtaistelu ei toteudu.

Ilmailualan unioni IAU uhkasi käynnistää lakon Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina. Lakon piiriin olisivat kuuluneet liikuntarajoitteisten ja näkövammaisten matkustajien saattopalvelut.

Samalla koko maapalveluiden henkilöstö valmistautui tukilakkoihin, jotka toteutuessaan olisivat IAU:n mukaan voineet lamauttaa lähes koko lentokentän perjantai-iltana.

Avustettavien matkustajien palvelut ovat perjantaina saatavissa normaalisti, Finavia tiedottaa.

Juhannusaaton aattona edelleen lakonuhka

Neuvottelut työehtosopimustilanteesta jatkuvat maanantaina. IAU on antanut työtaisteluvaroituksen myös torstaiksi 21.6. Tämä lakonuhka on edelleen voimassa.

– Juhannusaaton aatto on erittäin vilkas matkustuspäivä. Kun tiedämme tarkemmin lakon laajuudesta, niin käymme tilanteen lentoyhtiöiden kanssa läpi, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Osapuolet neuvottelivat tilanteeseen väliaikaisen ratkaisun valtakunnansovittelijan tiloissa Helsingin bulevardilla. Tosin kiistan kohteena olevien työntekijöiden työnantaja Lassi & Tikanoja tai työnantajaliitto Kiinteistötyönantajat eivät olleet neuvottelussa mukana.

– Keskustelimme Finavian ja Paltan (palvelualojen työnantajajärjestön) kanssa. Keskustelut prosessin jatkosta olivat niin rakentavia, että perjantain työtaistelu-uhka tukitoimenpiteineen on vedetty pois, IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoi.

Lentokenttäyhtiö Finavia ei ole työriidan osapuoli, vaan on ostanut saattopalvelut alihankkijana toimivalta Lassila & Tikanojalta.

Saattopalvelut siirtyvät suoraan Finavialle

Työtaistelu-uhan taustalla on IAU:n ja Lassila & Tikanojan työehtokiista.

IAU haluaa, että avustajien sovellettaisiin heidän työehtosopimustaan. Tällä hetkellä lentokenttäavustajien palkat ja työehdot määräytyvät Kiinteistöpalvelualan sopimuksen mukaan.

Lassila & Tikanoja on Finavian alihankkija, jonka palkkalistoilla kiistan kohteena olevat lentokenttäavustajat ovat.

Nyt Finavia ja Lassila & Tikanoja ovat päättäneet, että avustettavien matkustajien palvelut siirtyvät sopivan siirtymäajan jälkeen suoraan Finavian tehtäviksi.