Kuopio suunnittelee ilmaisia yksittäisvuoroja nuorille muun muassa uimahalleihin ja Kuopio-halliin – myös yläkoululaisten harrastuspassi tulossa käyttöön

Suunnitelmat ovat vastaus valtuustoaloitteeseen, jossa toivottiin kaupungin harrastustilojen vuokrien kohtuullistamista.

harrastukset
Kuopio-halli
Markku Malinen / Yle

Kuopion kaupunki kaavailee maksuttomia yksittäisiä liikuntavuoroja alle 18-vuotiaille. Suunnitelmissa on aloittaa jossakin vaiheessa kokeilu, jossa nuoret pääsisivät yksilöurheilemaan ilmaiseksi muun muassa kaupungin uimahalleihin ja Kuopio-halliin.

Kuopiossa on kiinnostusta myös uuteen yläkoululaisille tarkoitettuun valtakunnalliseen harrastuspassiin. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke. Passi on tarkoitus ottaa käyttöön pilottikunnissa jo ensi syksynä ja koko Suomessa vuoden 2019 aikana.

Tavoitteena on, että ensi vuonna nuori voi ladata harrastuspassin sovelluksena älypuhelimeensa. Sinne voisi puolestaan ladata esimerkiksi maksuttomia kokeilukertoja harrastuksiin. Vielä ei kuitenkaan ole tarkkaan tiedossa, mitä tarjontaa harrastuspassiin tulee.

Kaupungin suunnitelmissa on myös varata jatkossa koulutilojen vapaita vuoroja ilmaiseksi kylä- ja asukasyhdistyksille. Kaupunki katsoo, että järjestely lisää yhdistysten roolia alueiden aktivoinnissa ja samalla tilan varannut vastuullinen taho on aina tiedossa.

Suunnitellut muutokset maksavat kaupungille arviolta reilut puoli miljoonaa euroa vuodessa. Kaupunki aikoo varata harrastuspassiin ensi vuodelle noin 350 000 euroa. Ilmaisista vuoroista koituu kustannuksia menetettyinä tuloina noin 180 000 euroa vuodessa.

Suunnitelmat ovat vastaus valtuustoaloitteeseen, jossa toivottiin kaupungin harrastustilojen vuokrien kohtuullistamista. Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunta käsitteli valtuustoaloitetta kokouksessaan keskiviikkona. Varsinaiset päätökset harrastuspassin käyttöönotosta ja ilmaisten vuorojen kokeilusta tehdään myöhemmin.