1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Saudi-liittouman joukot hyökkäsivät Jemenissä elintärkeään satamakaupunkiin – järjestöt pelkäävät humanitaarisen kriisin kärjistyvän

Hudeidan sataman kautta tuodaan merkittävä osa Jemenin ruoasta ja polttoaineesta. Siviilien pelätään joutuvan kärsimään raskaasti taistelun seurauksena.

Jemeniläisiä sotilaita Maribin kaupungissa tammikuussa. Hallinnon huthi-kapinallisten vastainen sota on jatkunut kolme vuotta. Kuva: Soliman Alnowab / EPA

Jemenin kolme vuotta kestäneessä sisällissodassa on alkanut sen tähän saakka suurin taistelu, kun Saudi-Arabian johtaman liittouman joukot vyöryivät kohti merkittävää Hodeidan satamakaupunkia varhain keskiviikkona.

Taistelun aloittamisesta ilmoitti virallisesti aamun koitteessa Saudi-Arabian omistama satelliittiuutiskanava. Jo ennen ilmoitusta sosiaalisessa mediassa levisi kuvamateriaalia ajoneuvokulkueista matkalla kohti Hudeidan kaupunkia. Videoiden taustalla kuultiin tulitusta.

Vuosia Jemenin shiialaisten huthi-kapinallisten hallussa ollut Hudeidan satama Punaisen meren rannalla on tärkeä huolto- ja ruoankuljetusreitti maassa, jossa miljoonat ihmiset näkevät nälkää. Ennen sodan syttymistä Hodeidan kautta tuotiiin yli 70 prosenttia Jemenin ruoasta ja polttoaineesta.

Avustusjärjestöt varoittavat, että taistelu uhkaa kärjistää Jemenin vakavaa humanitaarista kriisiä, jossa vesi- ja sähköverkot ovat elintärkeitä väestön selviytymiselle.

YK ja Punainen Risti vetoavat suojelemaan siviilejä

Hudeida on Saudi-liittouman joukoille ensimmäinen kaupunkitaistelu Jemenissä. Jos huthi-kapinalliset eivät vetäydy suosiolla, taistelusta ennakoidaan veristä niin sotilaille kuin alueen siviileille. Kaupungissa asuu noin 600 000 ihmistä.

YK ja Kansainvälinen Punainen Risti ovat kehottaneet taistelun osapuolia suojelemaan siviilejä.

Jemenin sisällissodassa ovat vastakkain Jemenin presidentille Abed Rabbo Mansoud Hadille uskolliset hallituksen joukot, joita tukee Saudi-Arabian johtama liittouma sekä Iranin tukemat huthi-kapinalliset.

Sodassa on kuollut YK:n arvion mukaan yli 10 000 siviiliä. Konfliktin ja kuivuuden runtelemassa Jemenissä yli puolet maan väestöstä, eli 17 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi syödäkseen ja 70 prosenttia ihmisistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Lue lisää:

Punainen Risti on vetänyt pois työntekijöitä Jemenistä – syynä uhkaukset

Järjestö: Yli puolta maailman lapsista uhkaa konfliktit, köyhyys ja tyttöjen syrjintä

Aiheesta muualla:

Saudi-led coalition launches strikes on Yemen's Hodeidah port city (siirryt toiseen palveluun)